SHUAI PENG

UN i Bijela kuća se uključili u slučaj nestale Peng, Kinezi objavili fotografije

Foto: AP Photo/Tim Ireland/Guliver

U PRIČU o nestanku kineske tenisačice Shuai Peng uključili su se Ujedinjeni narodi i Bijela kuća, koji zahtijevaju od kineske vlade dokaze o dobrobiti nekad najbolje svjetske igračice parova.

UN je tražio i pokretanje istrage o silovanju za koje je Peng početkom mjeseca optužila bivšeg kineskog dopremijera Zhanga Gaolija, nakon čega više nije viđena u javnosti.

Nedugo nakon UN-ova zahtjeva China Global Television Network objavio je fotografije Peng, koje je ona navodno u petak stavila na profil na društvenoj mreži WeChat, ali ni to nipošto nije razuvjerilo ljude zabrinute za njenu sigurnost.

Nakon emaila, Kinezi objavili i fotografije, koje također ništa ne garantiraju

CGTN je objavio i e-mail koji je poslan u ured WTA-a, u kojem Pend kaže da je dobro, da se odmara kod kuće, da su navodne optužbe o silovanju neistinite te moli da je se ubuduće kontaktira prije objave takvih vijesti.

S obzirom na to kako Kina tretira neposlušne građane koji izazivaju kontroverze, neutralni promatrači nisu uvjereni da je Peng pismo sročila i poslala slobodnom voljom, kao ni da ga je ona uopće napisala.

Novinar CGTN-a Shen Shiwei objavio je tri fotografije koje je Peng objavila, a njena prijateljica podijelila na društvenoj mreži WeChat. Na fotografijama se tenisačica kod kuće igra s mačkom i pozira s plišanim igračkama. Ali nema nikakvih dokaza o tome kad su fotografije nastale ni pod kojim okolnostima. Analitičari ozbiljno sumnjaju u njihovu autentičnost.

Izvršni direktor WTA-a Steve Simon već je najavio prekid suradnje s Kinom i oduzimanje svih turnira pod ingerencijom WTA-a ako se čvrsto ne dokaže da je Peng dobro. Kineski Shenzhen trebao bi biti domaćin WTA Finalsa sve do 2028., a ove je godine zbog pandemije iznimno premješten u meksičku Guadalajaru. U Kini se igra ukupno 10 WTA-ovih turnira godišnje.

Đoković dao podršku, ATP zahtijeva direktnu komunikaciju

Udruga profesionalnih tenisača ATP također zahtijeva razjašnjenje situacije.

"Razvoj slučaja Peng posljednjih je dana vrlo uznemirujuć. Njena sigurnost naš je prioritet i želimo da se situacija razjasni. Ključno je da dobijemo priliku za direktnu komunikaciju", izjavio je izvršni predsjednik ATP-a Andrea Gaudenzi.

Podršku WTA-u dali su Novak Đoković, brojne tenisačice, teniski i sportski savezi raznih zemalja te feminističke udruge. Na tu se temu oglasila i japanska tenisačica Naomi Osaka, no i njen je profil na kineskoj društvenoj mreži Weibo cenzuriran te je na njemu onemogućeno ostavljanje komentara, javlja Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.