lige petice

Umro je Bernard Tapie, kontroverzni predsjednik Marseillea osuđen za namještanje

Foto: Guliver Image

BERNARD TAPIE preminuo je u 79. godini života, objavili su francuski mediji.

Kontroverzni bivši predsjednik Marseillea i bivši političar četiri godine se borio s rakom želuca s kojim je na kraju nažalost izgubio bitku.

Tapie je bio na čelu slavnog francuskoga kluba od 1986. do 1994. godine te ga je 1993. godine odveo do titule europskog prvaka. No, kasnije te godine Tapie je bio optužen, a nakon toga i osuđen zbog namještanja utakmice protiv Valenciennesa. Istraga je utvrdila da je Tapie kontaktirao igrače Valenciennesa uoči susreta 36. kola francuskog prvenstva, samo nekoliko dana prije finala Lige prvaka protiv Milana.

Tapie je rekao svojem igrači Jean-Jacquesu Eydelieu da kontaktira igrače Valenciennesa i ponudi im 250.000 tadašnjih franaka da puste utakmicu Marseilleu i ne igraju pregrubo kako se netko od igrača Marseillea ne bi ozlijedio uoči finala. Marseille je utakmicu dobio 1:0 golom Alena Bokšića i tako osigurao naslov prvaka, a kasnije u finalu Lige prvaka pobijedio Milan istim rezultatom.

U poluvremenu utakmice s Marseilleom Jacques Glassmann, jedan od igrača Valenciennesa koji su dogovorili puštanje utakmice, rekao je svojem treneru Bori Primorcu što se događa. Odmah nakon utakmice u svlačionicu Marseillea upala je policija i ispitala igrače što se kasnije iskoristilo u istrazi.

Tapie završio u zatvoru

Krajem lipnja policija je upala u prostorije Marseillea i pokrenula istragu. Marseilleu je oduzet naslov prvaka, a za sezonu 1994./1995. izbačen je u drugu ligu. Francuski savez naslov je želio dodijeliti PSG-u koji je bio drugi, ali je vlasnik TV prava Canal+ to odbio jer je strahovao za rejting na jugu Francuske.

Tapie je 1994. godine morao odstupiti s mjesta predsjednika te mu je doživotno zabranjen rad u francuskom nogometu. U svibnju 1995. osuđen je na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog namještanja utakmice i financijske prevare da bi nakon šest mjeseci bio uvjetno pušten. Četvorica igrača koja su bila umiješana u namještanje su također dobili zatvorske ili uvjetne kazne, a Jacques Glasmann, igrač koji je Primorcu priznao što se događa, dobio je Fifinu nagradu za fair play.

Marseille je u eri Bernarda Tapieja osvojio četiri naslova prvaka Francuske i titulu najbolje momčadi u Europi, ali mu je nepovratno narušen imidž zbog spomenutog skandala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.