NAVIJAČI

Ukinuta presuda za napad na igrače Hajduka, dokazi prikupljeni nezakonito

Foto: Dalmatinski portal

VISOKI prekršajni sud Republike Hrvatske, kako je objavio Dalmatinski portal, ukinuo je presudu kojom su dvije osobe bile proglašene krivima zbog napada na Hajdukove igrače Marka Futacsa i Ahmeda Saida. Riječ je o incidentu koji se dogodio u Splitu ispred Kluba navijača Torcida na Starom placu, u travnju 2018., dan nakon što je Hajduk poražen u derbiju protiv Dinama na Poljudu (1:2).

>>> NAPAD U CENTRU SPLITA Napadač Hajduka dobio nogom u glavu nakon poraza od Dinama  

Damir Gruić, pravnik i bivši tajnik Torcide koji je u slučaju zastupao okrivljenike, kazao je da iako se radi o neprihvatljivom napadu na Hajdukove igrače u centru Splita, presuda i obrazloženje mogu javnosti možda približiti zbog čega su mnogi nezadovoljni novim Zakonom o navijačima. Visoki prekršajni sud u obrazloženju navodi kako je povrijeđeno pravo na obranu okrivljenika, iz čega proizlazi da nisu imali prava na pravično suđenje, kazuje Gruić.

"Naša žalba je usvojena jer ukratko, stav je drugostupanjskog suda da su svi zapisnici o prepoznavanju okrivljenika napravljeni od strane policije nezakoniti dokazi jer je cijela radnja prepoznavanja provedena na nepravilan način i protivno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Isto tako, drugostupanjski sud smatra neprihvatljivim da se tijekom cijelog postupka kao svjedoci saslušavaju osobe koje ne govore hrvatskim jezikom, ali se pri tome ne koristi sudski tumač, već je kod prepoznavanja u policiji ulogu prevoditelja igračima Hajduka obavljao policijski službenik i jedan od igrača Hajduka, a na sudu je to radila Hajdukova djelatnica, što je moralo utjecati na pravilnost i zakonitost prvostupanjske odluke", pojasnio je Gruić.

"Navijače ne mogu ovako slomiti, samo će stvoriti nove ultrase" 

To očigledno nisu bili jedini propusti u procesu koje su napravili sud i policija. Gruić govori kako mu je uskraćeno pravo na uvid u predmet i pregled dokaza, uz obrazloženje da se to radi zbog zaštite interesa policije. 

"Sud je to ocijenjeno nepravilnim i to predstavlja povredu prava na obranu okrivljenika. Ovo su samo glavni propusti, najviše žalbene osnove koji su bili dovoljni da sud ukine cijelu presudu", pojašnjava Gruić koji je proteklih godina izvan aktivnog angažmana na tribini, no Zakon o navijačima smatra spornim iz više razloga. 

"Represivni aparat ima prevelike ovlasti i previše toga je podložno subjektivnoj procjeni policije. I kako nakon ovakve presude uvjeriti navijače da eto baš u njihovom slučaju policija nije bila u stanju radnju prepoznavanja okrivljenika provesti na zakonit i pravilan način (ne jedanput, nego svih pet radnji prepoznavanja). Kada su dokazi o navijačima prikupljeni nezakonito, to  ima još dublje posljedice i produbljuje stav navijača da ih se tretira kao građane drugog reda. Ne može se u sustavu automatizmom slati navijače u zatvor, represijom se to ne može slomiti, samo će nastati nove generacije ultrasa spremnih na sve", upozorio je bivši Torcidin tajnik.

Kako su izvijestili mediji, zbog napada na Hajdukove uhićeni su tada 21-godišnji D.G. iz Splita i godinu stariji B.S. iz Omiša. Bivši napadač Hajduka, Mađar Marko Futacs, tada je kazao za medije kako mu je jednog dana na ulici prišao neki mladić i pokazao mu fotografiju uhićene osobe te fotografiju mladića koji mu jako sliči. Futacs je navodno ostao zaprepašten, shvatio je pogrešku i htio je cijeli slučaj ispraviti.

Kako je poznato, B.S. je kažnjen s 30 dana zatvora, a D.G. kaznom od 15 dana zatvora te obojica trebaju platiti šest tisuća kuna. Nakon usvajanja žalbe, slučaj se vraća na prvostupanjsko tijelo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.