U SVIJETU GLOBALNI FENOMEN, KOD NAS U POVOJIMA Ovo je esport u Hrvatskoj

Foto: CSadria.org 

DOK su vani profesionalni gejmeri zvijezde koje zarađuju milijune kune, a najveći esport turniri imaju milijunske nagradne fondove, domaći esport nije ni blizu tih razmjera. Međutim, to ne znači da ga nema. Zahvaljujući pojedincima, udrugama, zajednicama gejmera i ponekoj tvrtki, domaći gejmeri povremeno dobiju priliku natjecati se, a ponekad i nešto zaraditi. Sve je to daleko od stalnih prihoda, a još dalje od ikakva zvjezdanog statusa, ali nešto se ipak događa. 

>>GEJMERI NISU GIKOVI, NEGO SPORTAŠI NOVE ERE Mjesečno zarađuju preko 200 tisuća kuna!

>>IZNOSI OD KOJIH BOLI GLAVA Profesionalni gejmeri godišnje zarađuju milijune

Esport  u Hrvatskoj nije ni blizu afirmacije, iako situacija u regiji nije puno bolja, kolege u Srbiji rade odličan posao i njihov esport polako, ali sigurno izlazi na međunarodnu scenu. Pitanje je vremena kada će ostale zemlje u regiji slijediti taj primjer. Iako su događaji u Hrvatskoj poput Reboot InfoGamer sajma i Gaming Arena Zagreb u sklopu Croatia Music Week festivala ugostili esport turnire, radi se o dvama događajima godišnje, od čega je jedan prvi put održan ove godine. Između tih događaja organiziraju se razne online lige i turniri s manjim nagradnim fondovima, kojima je u fokusu pružiti igračima priliku da stvaraju timove i međusobno se natječu.

Foto: CSadria.org  
 
Esport je više od igranja igara, gejmeri se povezuju, upoznaju i natječu. Stvaraju se prijateljstva, ali i svađe, tendencija biti najbolji postoji u svakom natjecatelju bez obzira na sport, igru ili nešto drugo, odnosno barem bi trebala. Esport turniri često su povod druženja i natjecanja, prilika da vidite frenda iz Splita, Ljubljane, Brčkog ili Beograda, podružite se, ali naravno i saznate tko je najbolji.
 
Osvojiti LAN turnir najveće je priznanje za svakog natjecateljskog gejmera. Kada svi igraju u istim uvjetima, kada je pritisak velik, publika iza leđa, a u dvorani galama. Igra se za konkretne nagrade i ako odigraš loše ili izgubiš, ne možeš kao inače upaliti idući meč i krenuti ispočetka. Baš zato što su takve prilike rijetke, njihova važnost je veća. 
 
Nagradni fondovi ovise od turnira do turnira, ali gejmeri si od njih uglavnom mogu priuštiti neku komponentu, komad periferije ili počastiti ekipu. Bolje išta nego ništa, reći će neki, ali sjetite se te rečenice idući put kad dobijete plaću. Bez obzira na sve probleme, Hrvatska ima svoj esport. Ekipa nije tu radi para, što je očito, ali ogromna želja, rad i strast stoje iza njih. Upravo je to jedna od najvećih čari domaćeg esporta.
 
Nema plaćeničkih pi*aka koje neće potrčati za loptom ili će tražiti klinč 12 rundi, kako bi odradili posao i okrenuli lovu. Oni daju sve od sebe za onu istinsku potrebu, biti najbolji. Hoće li osvojiti 2, 3 ili 5 tisuća kuna, neće im puno promijeniti financijsku situaciju, ali priznanje za vještine, znanje i uspjeh pomoći će im da guraju dalje. Grade svoju strast i hobi, hobi koji će većina nazvati potpuno beskorisnim. Kako to esport izgleda u domaćem izdanju, imate priliku vidjeti svaki vikend.
 
 
 
Nedavno je počeo CSadria Championship powered by H18 Megastore, regionalna CS:GO liga u organizaciji zajednice igrača CSadria i tvrtke Hangar 18, s nagradnim fondom od 1000 eura. Koncept natjecanja igrači su odlično prihvatili te se na kvalifikacije prijavilo 50 timova, osam najboljih ušlo je u ligu, a finale će igrati četiri tima s najviše pobjeda po završetku lige.
 
Završnica će se održati 3. lipnja u H18 Megastore Gaming Areni u Zagrebu i kako doznajemo, bit će otvorena za sve posjetitelje. Liga se igra svaki vikend u svibnju, subotom i nedjeljom u 16:00 i 17:00 sati, a sve mečeve, kao i završnicu možete pratiti na CSadria Twitch.tv kanalu, potpuno besplatno. Bez plaćenika i glamura, ali s hrpom želje i strasti. Navratite, pogledajte meč, upalite stream i provjerite zašto je esport jedan od najvećih fenomena današnjice. Naravno, kako to obično biva u domaćem esportu, cijeli projekt je volonterski.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.