U NBA-u je igrao sedam godina. Sad lovi zlato na Olimpijskim igrama, ali ne u košarci

Foto: EPA, Profimedia

CHASE BUDINGER (36) ljubiteljima košarke poznat je kao igrač koji je početkom 2010-ih nastupao u NBA ligi. Najviše ga se pamti po periodu u Houston Rocketsima, a bio je i član Minnesota Timberwolvesa, Indiana Pacersa i Phoenix Sunsa te je 2012. sudjelovao i u natjecanju u zakucavanjima tijekom All-Star vikenda, kada je završio na drugom mjestu iza pobjednika Jeremyja Evansa.

Kroz NBA karijeru Budinger je odigrao 407 utakmica i u njima prosječno zabijao 7.9 poena, a 2016. je iz Amerike otišao u Baskoniju, gdje je proveo jednu sezonu igrajući u Euroligi. Ipak, nakon toga je sa samo 29 godina otišao u košarkašku mirovinu.

Kao srednjoškolac je dominirao u dva sporta

Budinger je kao srednjoškolac bio iznimno talentiran sportaš, pa je istovremeno igrao i u košarkaškoj i u odbojkaškoj momčadi svoje škole. Kao 18-godišnjak proglašen je najboljim srednjoškolskim košarkašem u Kaliforniji te je bio rangiran kao četvrti najbolji igrač SAD-a u svojoj generaciji.

Paralelno je briljirao i na odbojkaškom terenu te je godinu dana prije dobio nagradu za najboljeg srednjoškolskog odbojkaša u cijeloj državi. Pred Budingerom je bila teška odluka, koledži kao što su UCLA i USC nudili su mu stipendije prema kojima bi se mogao baviti i košarkom i odbojkom, no naposljetku je odlučio prihvatiti ponudu Arizone, gdje je igrao samo košarku.

Ipak, košarkaška karijera mu se nije razvila u očekivanom smjeru. Nakon tri sezone na sveučilištu izabran je 44. izborom na NBA draftu 2009., no profesionalnom košarkom, kao što smo već spomenuli, bavio se tek osam godina.

Vratio se odbojci

No to ne znači da se prestao baviti sportom. Budinger se s navršenih 30 godina odlučio okušati u odbojci na pijesku. Već u prvoj sezoni bio je fantastičan te je, igrajući s partnerom Seanom Rosenthalom, proglašen najboljim novim igračem u američkoj profesionalnoj ligi odbojke na pijesku.

Budinger je sve više napredovao te je već 2021. osvojio svoje prvo srebro na svjetskoj turneji, a dosad najveći uspjeh karijere bilo mu je prošlogodišnje zlato u kineskom Haikouu, gdje je igrao sa svojim sadašnjim suigračem Milesom Evansom. Taj uspjeh doveo ih je do drugog mjesta na renkingu igrača iz SAD-a, što ih je na koncu kvalificiralo i za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

Prvi NBA igrač koji će zaigrati na Olimpijskim igrama u odbojci na pijesku

Budinger je tako postao prvi (bivši) NBA igrač u povijesti koji je izborio nastup na Olimpijskim igrama u odbojci na pijesku. Samo jedan čovjek je prije njega ostvario nešto slično, a to je Keith Erickson, koji je 1964. nastupio za SAD na Olimpijskim igrama u dvoranskoj odbojci, a kasnije 12 godina igrao u NBA-u.

Budinger i Evans bit će jedan od 24 para koji će se u Parizu boriti za medalje, a Budinger kaže da je samim plasmanom ispunio svoj glavni cilj u ovom sportu. "Kad sam odlučio započeti novu karijeru, moj glavni cilj bile su Olimpijske igre. Govorio sam od prvog dana da je to to, da je to cilj. To je najveći standard do kojeg možete doći", rekao je u intervjuu za AP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.