TRANSFERI

U Hajduku nisu htjeli reći kako su doveli Kačaniklića. Doznali smo detalje transfera

Foto: HNK Hajduk

TRANSFER Alexandera Kačaniklića iz Hammarbyja u Hajduk posljednjih je nekoliko dana bio najmisteriozniji slučaj na hrvatskom tržištu nogometaša. Priroda posla u kojem je Kačaniklić došao u Hajduk bila je potpuna nepoznanica.

Doveden je iz švedskog Hammarbyja, a s Hajdukom je potpisao ugovor na tri i pol godine. Prošlo je deset dana od njegovog dolaska, a Index je danas doznao detalje transfera koje je sportski direktor Hajduka Nikoličius Mindaugas odbio otkriti na konferenciji za medije na kojoj je predstavio Marka Livaju kao novog igrača Hajduka.

Kačaniklić je s Hajdukom potpisao ugovor na tri i pol godine kako je i navedeno u priopćenju Hajduka, a istina je i da je stigao besplatno, kako je prvotno navedeno na stranicama Hajduka nakon čega je taj detalj uklonjen iz vijesti.

Šveđani optužili Hajduk da laže

Ubrzo nakon toga oglasio se sportski direktor Hammarbyja koji je rekao da Hajduk laže. Podsjetimo, sportski direktor Hammarbyja Jesper Jansson je prije deset dana u izjavi za švedski FotbollDirekt rekao da mu nije jasno zašto je Hajduk predstavio transfer Kačaniklića kao posao u kojem nije plaćena odšteta. 

Nakon toga su i njega novinari pitali o kakvom se onda transferu radi, ako ono što Hajduk tvrdi nije istina, ali ni on nije htio ponuditi odgovor. 

"Neka svatko zaključi što hoće. Smijem reći samo ovo što sam vam rekao, to su povjerljive informacije", zaključio je Jansson. 

Hajduk nije lagao

U švedskim medijima najviše se pisalo o svoti od 750 tisuća eura, ali to nije točno. Hajduk, sada je potpuno jasno, nije lagao. Kačaniklić je na Poljud zbilja stigao besplatno.

Ove zime je švedski krilni napadač imao ponude turskih Kasimpaše i Angaragucua, ali je odbio oba kluba i njihove izdašnije ponude jer je imao veliku želju za dolaskom u Hajduk. Jedini trošak koji Hajduk u ovom slučaju ima oko igrača jest njegova plaća, ali ona također nije osobito velika, radi se o manjem iznosu od oko 200 tisuća eura koliko je Kačaniklić zarađivao u Švedskoj. 

Šveđani su uštedjeli, a ne zaradili

Kako doznajemo, Hammarbyju je bilo isplativije pustiti Kačaniklića da besplatno dođe u Hajduk nego ga zadržati još jednu godinu na plaći koju je tamo zarađivao, a na koju se plaća i pozamašan porez. Osim toga, da je ostao u klubu i dočekao istek ugovora, Hammarby bi Kačanikliću morao platiti 250 tisuća eura neto iznosa koji mu pripada po takvom isteku ugovora i naravno, ranije spomenut pozamašan porez na tu svotu.

Kačaniklić bi tako Šveđane koštao između 700 i 800 tisuća eura da je u klubu ostao još jednu sezonu, a uz sve to bio je nezadovoljan pa im je isplativije bilo pustiti ga da kao slobodan igrač potpiše za Hajduk. Tu onda dolazimo do iznosa kojim su se razbacivali švedski mediji koji zapravo nije zarada, iako su oni to tako predstavili, nego ušteda Hammarbyja.

Hajduk je na kraju dobro prošao

Švedski mediji su dosta pisali i o tome da postoje određeni bonusi koje bi Hajduk trebao isplatiti Hammarbyju, a koji ovise o učinku Kačaniklića u Splitu. Prema informacijama kojima raspolaže Index, postoji samo jedna takva klauzula i ona glasi da će Hammarby dobiti iznos od nekoliko desetaka tisuća eura ako se Hajduk plasira u grupnu fazu Europa lige ili Lige prvaka, što je naravno, gotovo pa i matematički nemoguće.

Hajduk neće biti prvak Hrvatske, to je potpuno jasno, a ostale momčadi iz HNL-a koje ostvare plasman u Europu, do kojeg Hajduk također teško može doći, ali još nije ispao iz igre, konkuriraju za Konferencijsku ligu, koja nije dio klauzule.

Iz toga je potpuno jasno da Hammarby od Hajduka za Kačaniklića gotovo sigurno neće dobiti niti jedan euro, a u najboljem scenariju za oba kluba, Hammarby može dobiti maksimalno 50 tisuća eura. Mizeran iznos za igrača Kačaniklićeva renomea.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.