Esport

U dvije godine do pet milijuna dolara i najboljeg Dota 2 igrača na svijetu

Foto: Valve

PRIJE dvije godine bio je samo jedan u nizu Dota 2 streamera i igrač bez natjecateljskog iskustva koji je pokazivao zavidnu vještinu u igri, ali na vrlo osebujan način - vlastitim stilom i razumijevanjem. Neki profesionalni igrači nisu voljeli igrati s njim, a još manje protiv njega. On je otad dva puta s ekipom OG osvojio The International, što mu je donijelo nešto manje od pet i pol milijuna dolara, a prije toga je u karijeri od turnira zaradio ravno - 1068 dolara. On je Topias "Topson" Taavitsainen i nakon svega je odlučio uzeti pauzu. 

>Oni su osvojili 102 milijuna kuna i ispisali povijest esporta

>Najveći esport turnir se nakon devet godina vraća u Europu

Prije prošlogodišnjeg Internationala OG je ostao bez dva igrača. Otišli su Gustav "s4" Magnusson i Tal "Fly" Aizik. Došlo je do promjena u ekipi, a kapetan Johan "N0tail" Sundstein se odlučio na radikalan potez pred najveći esport turnir na svijetu - doveo je igrača bez natjecateljskog iskustva, koji dotad nije odigrao nijedan veliki LAN turnir. Nije to bio prvi takav slučaj jer isti je čovjek doveo i mladog Amera "Miracle-" Al-Barkawiija, koji je prije toga izbačen iz Balkan Bearsa. Također talentiran i mlad igrač bez iskustva, Miracle- je osvojio sedmi The International s ekipom Team Liquid. Mnogi smatraju da je za najvažniji korak u njegovoj karijeri zaslužan upravo N0tail. 

Topsonu su drugi igrači priznavali iznimnu mehaničku vještinu, ali osporavili su njegove odluke u igri, to čemu daje prioritet i koje predmete kupuje. Veliki Clement "Puppey" Ivanov, kapetan i osnivač ekipe Team Secret te osvajač Internationala, jednom je prilikom izjavio kako bi nakon mečeva najradije prijavio Topsona jer ispada da se zafrkava u igri. N0tail je znao bolje. N0tail kojem je Dota život i više od igre, a mogućnosti koje ona nudi samo boje kojima slika na platnu. Zbog promjena u ekipi nitko nije očekivao da će OG osvojiti prošlogodišnji The International, baš nitko osim najluđih fanova. 

Grupna faza turnira tekla je očekivano, OG je bio solidan, tek dovoljno dobar da osigura bolju poziciju u play-offu, a u njemu nisu izgubili nijedan meč. Bezbroj puta su se vraćali na nevjerojatne načine čistom voljom, ludilom i vještinom. Razumijevanjem igre kao da vide matricu, svaku liniju koda koja je pokreće. Mentalno su bili dvije razine iznad svakog protivnika, što se dobro vidi u dokumentarcu o finalu pod nazivom "True Sight", u kojem je prikazano kako su poljuljali moćni PSG.LGD. Bilo je to epsko finale, jedno od najboljih u esportu. Na kraju je slavio OG. Topson je bio nevjerojatan.

Ponajbolji igrač ekipe Anathan "ana" Pham nakon tog Internationala uzima dulju pauzu. OG sa zamjenom ima tek osrednje rezultate, a situaciju nije popravio ni anin povratak nekoliko mjeseci prije ovogodišnjeg Internationala. Nitko nije očekivao da će OG ponovno osvojiti najveći esport turnir na svijetu. Nitko ga nikada nije osvojio dvaput, a kamoli obranio titulu. OG je osvojio The International s najvećim nagradnim fondom ikad - 34,3 milijuna dolara. Topson je bio nevjerojatan.

OG je ponovno bolje razumio igru od bilo koje druge ekipe. Topson ju je razumio bolje od bilo kojeg protivnika. Točno je znao što treba raditi. Ne ono što mnogi misle da bi trebao, nego ono što samo on zna da treba. Njegovi Monkey King, Invoker, Pugna i Tiny bili su nevjerojatni. Proglašen je najboljim igračem najvećeg esport turnira na svijetu. Prije dolaska u OG od turnira je zaradio 1068 dolara, a u posljednje dvije godine i dva Internationala 5,4 milijuna dolara. Krasan napredak za dečka koji je prije tog od kuće streamao kako igra Dotu 2.

Ovaj 21-godišnji Finac je u dvije godine od zvijezde u public mečevima i streamera postao najbolji mid igrač na svijetu i dvostruki osvajač Internationala. Dota 2 ima dugu tradiciju i danas igraju mnogi igrači koji su napravili velike karijere u originalnoj DotA-i ili Heores of Newerthu. Svi Dota 2 igrači imaju samo jedan cilj, a to je osvojiti The International, a Topson ga je u dvije godine osvojio dvaput. I sada je najavio pauzu. Posvetit će se obitelji i rasčistiti misli, postaviti nove ciljeve u životu. N0tail razumije, kao što je razumio i kada je ana napravio istu stvar. Topsona će mjesto u njegovoj ekipi uvijek čekati. 

Skroman u izjavama, pomalo bahat, ali uvijek fokusiran na igru, Godson, kako ga danas zovu, ključnu je stvar o sebi rekao kada je došao u OG: "Moja igra će govoriti za mene." I ona je rekla sve. Da je Topson takav završio kod nekog drugog kapetana umjesto kod N0taila, priča bi bila potpuno drugačija. N0tailu je Dota umjetnost i sve u životu. Ne može se zamisliti da igra s nekim drugim igračima. Oni su mu obitelj. On razumije. 

OG je jedinstven, sretan, opušten, zaljubljen u igru. Oni se igraju, kao što se Ronaldinho igrao nogometa. Ne pate na trofeje i rezultate, ne pate na taštinu i javna mišljenja. Oni su gameri i najviše vole igrati Dotu 2. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.