hrvatski treneri

Bilićev spasitelj, opaki navijači i predsjednik mlađi od njega. Evo što čeka Tudora

Foto: EPA-EFE

IGOR TUDOR postat će novi trener Olympiquea. Hrvatski stručnjak doputovao je noćas u Marseille gdje bi danas trebao potpisati novi ugovor i povesti momčad u pripreme za novu sezonu. Francuski doprvak će od sredine do kraja srpnja odigrati tri prijateljske utakmice, a prvenstvo mu počinje 7. kolovoza.

Najveći je to izazov u trenerskoj karijeri bivšeg hrvatskog reprezentativca koji je do sad vodio Hajduk, PAOK, Karabukspor, Galatasaray, Udinese i Veronu, a u Juventusu je kod Andree Pirla bio pomoćni trener. No, Marseille je, kad je samostalni trenerski posao u pitanju, najveći od svih navedenih klubova.

Olympique je deset puta bio prvak Francuske, zadnji put prije 12 godina. Osvojio je deset kupova, a 1993. godine bio je prvak Europe. No Marseille je zadnjih godina prolazio turbulentne sezone i tek se stabilizirao u zadnje tri, kad je dvaput bio drugi i igrao je skupinu Lige prvaka, skupinu Europa lige i polufinale Konferencijske lige.

Uspješan trener iznenada otišao

Tudor je upao u kombinacije za trenera Marseillea nakon što je Jorge Sampaoli iznenada otišao iz kluba prije nekoliko dana. Temperamentni Argentinac razišao se s klubom nakon neslaganja oko transferne politike. Sampaoli je smatrao da je klub trebao zadržati Boubacara Kamaru koji je besplatno otišao u Aston Villu te da je trebao dovesti Axela Witsela.

Marseille je pod Sampaolijem igrao vrlo dobar nogomet, a samo su PSG i Nica primili manje golova od njegove momčadi. Prvi strijelac lige bio je Arkadiusz Milik koji je bio na posudbi iz Napolija te je po završetku sezone otkupljen za osam milijuna eura.

No, najbolji igrač sezone svakako je bio Dimitri Payet koji je u 46 utakmica zabio 16, namjestio 13 i s njim je Marseille bio vrlo opasan i na trenutke i atraktivan. Čovjek koji je u West Hamu spašavao Slavena Bilića igrao je sjajno u Europi i bio je među najzaslužnijima za Marseilleov ulazak u polufinale KL-a, u kojemu je ispao od Feyenoorda.

Payet prva zvijezda

Payet je u Marseilleu od 2017. kad je stigao za 30 milijuna eura iz West Hama koji ga je baš od Marseillea kupio dvije godine ranije za 15 milijuna eura. Osim što je bio u prvom planu zbog svojih igara, Payet je bio u središtu pozornosti krajem prošle godine kad su ga na utakmici Lyona i Marseillea domaći navijači pogodili bocom u glavu.

To je bio treći put da je Payet bio meta raznih predmeta s tribina, iako su ga svaki put, razumljivo, gađali protivnički navijači. Nakon incidenta u Nici je sjeo s navijačima Marseillea zajedno s golmanom Mandandom i razgovarao s njima o smanjenju nasilja na tribinama.

Prošla sezona francuskog nogometa bila je obilježena konstantnim neredima na tribinama, a u njima su sudjelovali i navijači Marseillea. Na utakmici s Angersom u rujnu prošle godine utrčali su na teren u želji da se sukobe s gostima. Divljali su i po Europi, a prije godinu i pol su napali klupski trening-centar protestirajući protiv klupskog vodstva nakon loših rezultata.

Navijači potjerali trenera i predsjednika

Navijači Marseillea mrzili su predsjednika Jacquesa-Henrija Eyrauda koji je iz Pariza i kojeg nisu željeli u klubu, a nakon napada na trening-centar prvo je otišao trener Andre Villas Boas, a za njim i uprava.

Predsjednik kluba trenutačno je Španjolac Pablo Longoria koji ima samo 36 godina, čak 12 manje od Tudora. U klub je došao 2020. kao sportski direktor, a nakon što su navijači istjerali Eyrauda postao je najmlađi predsjednik Marseillea od 1909. godine.

On je promijenio način komunikacije s navijačima pa se dvaput sastao s njima i saslušao ih kad su bili ogorčeni lošim rezultatima i u nekoliko intervjua rekao je da želi imati bolji dijalog s navijačima. Longoria je na klupu doveo Sampaolija koji je imao sjajne rezultate prošle sezone, ali su sad iznenada rastali.

Tudor prvi put u Ligi prvaka

Za Tudora je ovo do sad najveći izazov, iako je došao u klub sličnog temperamenta kao Galatasaray i PAOK u kojima je prije radio. U svlačionici će imati i jednog Hrvata, a to je Duje Ćaleta-Car koji je kod Sampaolija upisao 38 nastupa. Kod Tudora bi mogao igrati još više jer se William Saliba vratio s posudbe u Arsenal, a Marseille nije uspio dogovoriti njegov otkup.

No, otkupio je od Arsenala Mattea Guendouzija za deset milijuna eura, Cengiza Undera od Rome za 8.5, a iz Le Havrea je stigao 19-godišnji napadač Souleymane Isaak Toure za 5.5 milijuna eura. Longoria možda dovede Tudoru još nekoga, ali to je manje-više ekipa s kojom će Tudor prvi put voditi neki klub u Ligi prvaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.