Tuchelu prijeti otkaz u Bayernu jer je napravio isto što i u svakom drugom klubu

Foto: Profimedia

BAYERNOV krizni tim za transfere, oformljen početkom ljeta, raspušten je dolaskom novog sportskog direktora Christopha Freunda iz RB Salzburga. Njegova era službeno je započela 1. rujna, a očekivanja su ogromna jer pred njim je nekoliko mjeseci ozbiljnog rada kako bi u sljedeća dva prijelazna perioda popravio sve ono što je doslovno u posljednjim satima nedavne transfer-trakavice bilo razrušeno. No najprije mora pronaći zajednički jezik na relaciji Tuchel - ostali. 

Nakon odlaska Kahna i Salihamidžića, Uli Hoeness odlučio je dobro istražiti tržište i dostupne ljude za poziciju sportskog direktora, a do tada je plan bio da krizni tim s njim na čelu odradi pojačanja za novu sezonu. Tako su, između ostalih, u tom timu bili Karl Heinz Rummenigge, Herbert Heiner, Jan Christian Dreesen, Thomas Tuchel i tehnički direktor Marco Neppe. 

Bilo je jasno da Bayern mora napasti tržište i dovesti nekoliko vrhunskih igrača, a pogotovo je fokus stavljen na devetku, za koju se od početka ciljalo na Harryja Kanea kao pravu zamjenu nakon odlaska Lewandowskog. Kako je ljeto odmicalo, sve je žustrija potraga bila i za profilom šestice koja na elitnom nivou može ispunjavati defenzivne zadatke i ima kvalitete u izgradnji napada.

Thomas Tuchel nije krio da mu je za tu poziciju prva želja Declan Rice, a da se samo njega pitalo, radije bi bio potrošio preko 100 milijuna eura na njega te potom rješavao problem devetke tako što bi sljedeće ljeto besplatno doveo Kanea.

Rice je odbio Bayern, a tu su počeli prvi problemi u braku između Bayerna i Thomasa Tuchela jer do kraja prijelaznog perioda ne samo da nije dobio famoznu šesticu nego su zahladili odnosi između njega i uprave, što bi, poznavajući Tuchelov zapaljiv karakter, moglo biti velik problem u nastavku suradnje.

Htio je megamomčad, a na kraju je dobio "samo" Kima i Kanea

Zapomagao je Tuchel javno, gdje god je stigao, da mu nedostaje ta željena kockica kako bi postavio sustav kakav je odlučio igrati s Bayernom. Nije tajna da je u posljednje vrijeme Bayernu često nedostajalo obrambene stabilnosti iako se to dobrim dijelom uspijevalo skriti defenzivnim desnim bočnim, koji bi u fazi izgradnje napada postajao treći stoper i ne bi odlazio skroz visoko kao njegov kolega na suprotnoj strani.

Tuchel je poželio u sustavu imati oba ofenzivna bočna, ali bi s defenzivnim veznim dobio prijeko potrebnu stabilnost u obrani. Do isteka prijelaznog perioda još su u igri bila neka imena, Palhinha najbliže, ali zbog neodlučnosti Bayernove uprave i unutarnjih nesuglasica taj posao je propao u posljednjim trenucima jer nisu na vrijeme stigli "predati papire" za registraciju.

Tako je od liste silnih pojačanja s kojima je Bayern u nekom trenutku pregovarao ili ih imao u ozbiljnim planovima (Dušan Vlahović, Kolo Muani, Harry Kane, Mason Mount, Declan Rice, Joao Palhinha, Aurelien Tchouaméni, Kyle Walker, Joao Cancelo, Bella-Kotchap, Chalobah, Kepa Arrizabalaga) na kraju potpisao jedino Harry Kane kao istinsko pojačanje, a to je bilo plaćeno 100 milijuna eura iako je imao još samo godinu dana ugovora u Tottenhamu.

Ono čega su se svi pribojavali kada je jedan od najboljih stratega današnjice potpisivao za Bayern su njegov beskompromisni karakter, autoritet i spaljena zemlja koja je ostajala iza njega na gotovo svim poslovima. Sve ono što on zamisli u danom trenutku mora se ostvariti jer inače dolazi do konflikta koji nerijetko završava razlazom. U Bayernu su odvažno i naivno mislili da taj karakter mogu zauzdati i tako su se odlučili kockati.

Unio pomutnju u redove Bayerna

Već im se to zamalo obilo o glavu jer Bayern je, ruku na srce, dosta sretno osvojio Bundesligu, a cijelo ljeto potpiruje napetosti u javnosti i pretvara se u solo igrača koji samo misli na ispunjavanje vlastitih želja bez poštovanja klupske politike i ostalih autoriteta.

Vrhunac je postignut u nedavnim javnim istupima kad je Tuchel govorio o slabom kadru s mnogo nedostataka, dok su čelni ljudi Bayerna kontrirali tvrdeći da je kadar i više nego dobar i da upravo Tuchel treba pokazati svoje vrhunske vještine da izvuče najbolje iz onoga što trenutno ima.

Koliku zbrku je napravio tvrdoglavi stručnjak inzistirajući na šestici pokazuje i to što su se pogubili svi uključeni u kadroviranje ovosezonskog tima. Ustrajavajući u svojim namjerama, prisilio je suradnike da se u zadnji čas, bez pokrića, riješe nekolicine igrača koji su činili rotaciju kako bi napravio mjesto za Palhinhu i Chalobaha ili Bellu Kotchapa.

Jasno je da se želio riješiti Pavarda, koji je odbio potpisati novi ugovor. Uprava je razmatrala iskoristiti ga još ovu sezonu iako bi sljedeće ljeto otišao besplatno. Francuzov odlazak u Inter se može razumjeti, ali puštanje Stanišića na posudbu u Bayer, čime si se doveo u situaciju da na poziciji desnog bočnog imaš samo Mazraouia i davno otpisanog Bounu Sarra pa se na kraju moraš krpati s veznim (Konradom Laimerom), sve je samo ne karakteristično za Bayern, koji je navikao oprezno vući poteze.

Uz Pavarda, jasno je zatražio odlazak, i to u PSG, još jedan Francuz - Lucas Hernandez, koji je pokrivao stoperske pozicije kao i onu lijevog bočnog. Uz prisilne odlaske, Tuchel je odlučio dodatno počistiti svlačionicu pa se riješio usluga mladih stopera Bright Arrey-Mbia i Antonija Tikvića u posljednjim minutama prijelaznog roka i bez osiguranja prinova.

Jedna ozljeda znači kolaps

U svoj nastaloj zbrci i vremenskom ograničenju na koncu Bayern nije potpisao nikoga od nekolicine Tuchelovih želja i tako se doveo u poziciju da se do prvog siječnja mora uzdati u sreću jer ozljeda bilo kojeg igrača donosi ogromne probleme. Bayern će igrati sa skraćenom rotacijom na tri fronta i za očekivati je da u narednih najmanje 20 utakmica, koliko ima do kraja godine u ritmu srijeda-subota plus reprezentativne obveze, ne bude ozljeda. 

Tako je Bayern donedavno imao poduplane stoperske pozicije, braniče koje je platio oko 200 milijuna eura. Sada je ostao samo na trojici vrhunskih i jednom tinejdžeru priključenom iz U19 tima. Uz De Ligta i Upamecana, koji su tu bili i prošle sezone, stigao je Min-jae Kim. U slučaju da se netko od njih ozlijedi, alternativa je 18-godišnji Tarek Buchmann.

Lijevi bok je dobro pokriven s Alphonsom Daviesom i Rafaelom Guerreirom, a priliku će vrebati i mladi Frans Krätzig, koji je oduševio na pripremama. S druge strane, već smo spomenuli da Mazraouija kao jedinog ozbiljnog desnog bočnog mijenja novopridošli vezni igrač Konrad Laimer. Tu poziciju može pokriti i Joshua Kimmich, ali tako odmah dolazimo do sljedećeg problema koji se veže uz sredinu terena.

Samo su tri opcije za dvije pozicije veznih igrača. Uz navedene Laimera i Kimmicha, konkurira i Leon Goretzka. U redu, tu je i 19-godišnji Aleksandar Pavlović kao produkt Bayernove škole, ali više silom prilika nego potrebnom kvalitetom za prvih 11. Eventualno će uskočiti Guerreiro, dok su Musiala i Muller ofenzivni veznjaci. Za krilne pozicije konkuriraju Sane, Gnabry, Coman i Tel. Napad je rezerviran za Harryja Kanea i Choupa Motinga.

Bayern, dakle, u kadru od 25 igrača ima 4 golmana, 4 klinca koji tek trebaju stasati, i to nas dovodi do brojke od samo 17 igrača, od kojih je, pak, Bouna Sarr već mjesecima otpisan i nijedan trener na njega nije ozbiljno računao. Ako dodamo sve više problema s ozljedama Choupa Motinga, dolazimo do svega petnaestak nogometaša koji trebaju iznijeti cijelu polusezonu.

Tu vidimo da se Tuchel s pravom ljuti i da njegov stav nije bez pokrića, ali je velikim dijelom plod situacije koju je sam kreirao gurajući na silu svoje želje i ideje. U reprezentativnoj pauzi održan je interni sastanak između njega i uprave Bayerna, na kojem su mu jasno dali do znanja da novu medijsku kuknjavu, koja stavlja pritisak isključivo na njih, neće tolerirati. Kao ni njegovo inzistiranje samo na igračima koje on želi.

Uprava uzvratila udarac

Početak rada novog sportskog direktora obilježila je raspodjela ovlasti i zaduženja jer vrhuška kluba ne želi prepustiti uzde Tuchelu da sklapa tim isključivo po svom nahođenju. Stoga je Marco Neppe ponovno preuzeo koordiniranje skautskom službom i njihovim ekspertizama.

Financijski direktor Christian Dreesen će s Christianom Freundom rješavati transfere. Dok Thomas Tuchel ima pravo zatražiti određeni profil igrača, a skautska služba svojim alatima predložiti najbolje, Dreesen i Freund će na koncu dovesti rješenje koje u tom trenutku bude najbolje za klub. 

A to znači da će se gledati svi parametri, a ne samo odgovara li taj igrač Tuchelu, jer u Bayernu žele da transfer od 100 milijuna eura ostane iznimka, a ne pravilo. Time su uzvratili Tuchelu oduzimajući mu moć i pokazujući gdje mu je mjesto, kao i to da se u Bayernu odlučuje timski.

No poznavajući njega, to bi moglo dovesti do još većih problema. Za bilo kakav izostanak rezultata vrlo lako će kao alibi izvući nepostojeću rotaciju i ponovno gurnuti upravu pod noge medijima i navijačima. Bude li se nastavilo prebacivanje loptice, to će voditi samo jednom - neminovnom razlazu.

Samo je pitanje vremena

Uli Hoeness izjavio je da je nakon Nagelsmannova odlaska jedino pravo rješenje na tržištu bio Thomas Tuchel. Bayern ga je tada objeručke prihvatio sa svim njegovim vrlinama i manama. Jasno su znali s kim potpisuju, s vrhunskim stručnjakom i jednim od najboljih taktičara modernog nogometa, ali i čovjekom teškog karaktera i kratkog fitilja. Ukratko, s genijem opsjednutim sitnicama i kontrolom koji želi da bude sve po njegovom.

Tuchel je prošlu sezonu priveo kraju sanirajući nastalu štetu i spašavajući ono što se spasiti dalo. Tada je mudro otrpio kritike i javno se založio za igrače i upravu u nekoliko navrata. To nije bio njegov tim, ali je napravio onoliko koliko je trebalo da okonča tegobnu sezonu. Pravi Tuchel tek je od 1. srpnja ušao u klupske prostorije da izgradi svoju momčad na svoj način.

Aktualne nesuglasice potvrđuju da to neće biti lako i pitanje je samo jedno - koliko će koja strana moći izdržati i tolerirati poteze druge? Ili, kome će prije dogorjeti fitilj? No pravi gubitnik može biti samo jedan. 

Tuchel je nedavno napunio 50 godina i već je puno toga prošao u karijeri. U konačnici bi trebao biti mudriji. Situacija u kojoj je pritisnuo vodeće ljude u Bayernu i izazvao njihov gnjev možda je samo ispitivanje granica do kojih može ići. Možda mu je baš trebao Bayern da pokaže kako su neke stvari iza njega. Vrijeme će i to uskoro pokazati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.