BITKA ZA LIGU PRVAKA

Hajduk može izgubiti i peto mjesto. Utakmica sezone igra se u Gradskom vrtu

Grafika: Index

VELIKOM pobjedom protiv Dinama 2:0 u nedjelju na Rujevici Rijeka se vratila u borbu za Europu, iako u njoj odavno ne ovisi sama o sebi.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Tko sve ide u Europu?

U kvalifikacije za Ligu prvaka sljedeće sezone će Dinamo i drugoplasirana momčad iz HNL-a. U drugo pretkolo Europa lige će četvrta i peta momčad, a u treće pretkolo trećeplasirana momčad ili pobjednik Kupa. U finalu 1. kolovoza igraju Rijeka i Lokomotiva. Osvoji li Lokomotiva Kup i drugo mjesto, onda će u 3. pretkolo trećeplasirana momčad s tablice.

Tko je u najboljoj situaciji?

Kao što je bio slučaj i prije prošlog vikenda, Lokomotiva i dalje odlučuje sama o sebi, što si je omogućila dramatičnom pobjedom protiv Intera 3:1. U sljedeća dva kola momčad Gorana Tomića igra u gostima kod Slavena i kod kuće protiv Gorice. Prođe li neokrznuta kroz ta dva susreta, u posljednjem kolu u Gradskom vrtu ne smije izgubiti od Osijeka i zadržat će drugo mjesto.

Osijek u najboljoj formi

Osijek je pobjedom na Poljudu 1:0 iz utrke izbacio Hajduk, kojemu u borbi za drugo mjesto igra još samo teorija, na koju se ne može osloniti. Slavonci su momčad koja je definitivno u najboljoj formi. Nevjerojatno zvuči podatak da je momčad Ivice Kuleševića primila jedan jedini gol u posljednjih sedam utakmica, a igrala je i protiv Lokomotive, i protiv Dinama, i protiv Rijeke, i protiv Hajduka. Jedina momčad koja je Osijeku u nastavku prvenstva zabila gol bila je Gorica 17. lipnja. Lovrićev gol u sudačkoj nadoknadi samo je ublažio poraz. Završilo je 2:1.

Osijek je pokazao da zna igrati na rezultat i da ga je užasno teško pobijediti, a to su kvalitete koje se u ovoj fazi sezone mogu pokazati ključnima. 

Baš kao i Lokomotiva, i Osijek odlučuje sam o sebi. U sljedeća dva kola ima relativno lake utakmice kod kuće protiv Istre te u gostima kod Varaždina, a u posljednjem kolu na Gradskom vrtu dočekuje Lokomotivu. U slučaju da uoči te utakmice Lokomotiva i dalje bude imala bod ili dva prednosti, Osijek bi pobjedom skočio na drugo mjesto. 

Završe li Lokomotiva i Osijek kojim slučajem sezonu s istim brojem bodova, a u posljednjoj utakmici Lokomotiva ne pobijedi u Gradskom vrtu, drugo mjesto osvojit će Osijek, zbog boljeg međusobnog omjera.

Rijeka se okreće Kupu, drugo mjesto je samo fantazija

Sve to prate i u Rijeci, kojoj se puno toga mora poklopiti da bi na kraju bila druga, iako se cijela priča svodi uglavnom na teoriju. Da bi se to dogodilo, Rijeka bi u preostala tri kola morala osvojiti više bodova i od Osijeka i od Lokomotive, a ne igra ni s jednima ni drugima.

Rožmanovu momčad čekaju gostovanje kod Intera, derbi s Hajdukom na Poljudu i susret s Istrom na Rujevici u posljednjem kolu. Rijeka će se orijentirati na finale Kupa koje bi joj donijelo puno bolju poziciju u kvalifikacijama za Europa ligu budući da bi startala u 3. pretkolu.

Hajduk mora paziti da ne ostane i bez petog mjesta

Igor Tudor i Hajduk su ovog proljeća upropastili sve što se upropastiti dalo i o drugom mjestu na Poljudu sigurno više nitko i ne razmišlja jer se šanse za to mjere u promilima. Svi bi morali pogubiti sve utakmice do kraja, a neuvjerljivi Hajduk dobiti i Dinamo, i Rijeku, i u posljednjem kolu Inter.

Splićani će morati posvetiti puno više pažnje da im se ne dogodi da na kraju priče ostanu i bez petog mjesta. Gorica zaostaje čak sedam bodova, no kad bi ta razlika nakon sljedećeg kola pala na četiri boda, nestabilnoj Tudorovoj momčadi došla bi voda u uši i pitanje je kako bi sve završilo.

Iako je s ovim Hajdukom sve moguće, takav scenarij je malo vjerojatan jer bi u njemu Gorica morala dobiti Varaždin kod kuće, Lokomotivu u gostima i Slaven kod kuće te se nadati epskom krahu Hajduka u posljednja tri kola.

Završe li Gorica i Hajduk s istim brojem bodova, Hajduk će biti u prednosti zbog boljeg međusobnog omjera. Obje momčadi dobile su po dvije utakmice, ali Hajduk ima puno bolju gol razliku (11:5).

Raspored do kraja sezone:

34. kolo

Gorica - Varaždin (petak, 20:00)

Inter - Rijeka (subota, 18:55)

Osijek - Istra (subota, 21:05)

Slaven - Lokomotiva (nedjelja, 18:55)

Dinamo - Hajduk (nedjelja, 21:05)

35. kolo (17. - 19. srpnja):

Slaven - Inter (petak , 20:00)

Varaždin - Osijek (subota, 18:55)

Istra - Dinamo (subota, 21:05)

Lokomotiva - Gorica (nedjelja, 18:55)

Hajduk - Rijeka (nedjelja, 21:05)

36. kolo (subota, 27. srpnja, sve u 21:00)

Dinamo - Varaždin

Gorica - Slaven

Inter - Hajduk

Osijek - Lokomotiva

Rijeka - Istra

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.