SUPER BOWL

Tri bombardera poletjet će iz različitih baza zbog neviđenog spektakla na Super Bowlu

Foto: Guliver, AirForce

KAD NAVIJAČI prije Super Bowla 7. veljače ugledaju dosad neviđeni prelet triju bombardera, neće promatrati samo zrakoplove u letu. Pratit će krajnji rezultat koordiniranog napora stotina zrakoplovaca koji su radili na striktnoj koreografiji leta sve do svake sekunde. B-1B iz baze američkog ratnog zrakoplovstva Ellsworth u Južnoj Dakoti, B-52 Stratofortress iz baze Minot u Sjevernoj Dakoti i B-2 Spirit iz baze Whiteman u Missouriju, zajednički će preletjeti Raymond James Stadium u Tampi na Floridi tijekom izvođenja posljednjih tonova američke himne prije večerašnjeg Super Bowla, u kojem se sastaju Tampa Bay i Kansas City, piše AirForceTimes.

No, neće baš biti jednostavno da se sva tri bombardera istodobno nađu točno iznad stadiona, rekao je 28. siječnja bojnik Anthony Mascaro, pilot-instruktor za B-2 i ravnatelj Centra za obuku 13. bombarderske eskadrile. Radi se o kirurški preciznom zadatku za kojeg Mascaro kaže da ga posade triju zrakoplova planiraju već tjednima, kako bi bili sasvim usklađeni.

Precizno koordinirana akcija

Nakon polijetanja iz svojih baza, sva tri bombardera krenut će prema mjestu susreta iznad Meksičkog zaljeva, odakle će u formaciji nastaviti prema stadionu, objasnio je Mascaro. Kad dođu do zračnog prostora u blizini stadiona, kojeg će kontrola leta raščistiti od ostalih letova, bombarderi će kružiti dok ne dođe vrijeme za prelet.

Zrakoplovi imaju računalo koje će im pomoći u koordinaciji. Piloti će programirati kad točno trebaju biti iznad stadiona, a računalo će preuzeti razne parametre, poput brzine vjetra, te izračunati trebaju li piloti usporiti ili ubrzati da bi stigli na vrijeme. Dok se piloti budu približavali stadionu brzinom od 250 do 300 čvorova (460 do 550 kilometara na sat) na oko 1000 stopa visine (oko 300 metara), u slušalicama će čuti kako Jazmine Sullivan and Eric Church uživo izvode himnu kako bi znali točno vrijeme svoje akcije.

Ovo se događa prvi put u povijesti, ali zadatak je rutinski

Nakon preleta, kaže Mascaro, bombardere će kontrola zračnog prometa voditi na povratku prema njihovim bazama. Bit će to prvi put da bombarderi ratnog zrakoplovstva izvode ovakav zajednički prelet. No, major Mascaro kaže da je za pilote ovo samo rutinski let, jer su uvježbani da u borbenim akcijama u točno određeno vrijeme napadnu svoje ciljeve.

Tehnička narednica Jessica Gibson, zapovjednica neborbenog inspekcijskog odjela u 131. eskadrili za održavanje u Whitemanu, rekla je da će više stotina zrakoplovaca, od radionice do logistike, raditi kako bi B-2 bio spreman za nedjeljni let. Slični javni preleti ratnog zrakoplovstva, poput onog prošlogodišnjeg u svrhu podizanja morala u prvim danima pandemije koronavirusa, izazvali su kritiku te su bili ocijenjeni kao nepotrebno rasipanje novca.

Ne košta ništa jer je sve dio obuke za pilote

Mascaro ne misli tako. Piloti bombardera moraju letjeti kako bi bili uvježbani, a ovakvi preleti, u kojima moraju biti na određenom mjestu u određeno vrijeme, pomažu im uvježbavati vještine koje će biti korisne u borbi.

"Nema govora o rasipanju javnih resursa. I polazak i povratak bit će dijelom obuke. Novac je već osiguran i to je izvrsna prilika za naše pilote", rekao je Mascaro.

A za koga Mascaro i Gibson navijaju u nedjeljnoj utakmici između Kansas City Chiefsa i Tampa Bay Buccaneersa? "Za Chiefse, naravno", odgovaraju zrakoplovci stacionirani u susjednom Missouriju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.