Toronto Raptorsi na pragu povijesnog angažmana legendarnog europskog trenera

Foto: EPA-EFE

TORONTO RAPTORSI prije gotovo mjesec i pol dana smijenili su trenera Nicka Nursea, s kojim su 2019. osvojili naslov prvaka. Nurse je ovog tjedna preuzeo Philadelphia 76erse, a njegov donedavni glavni pomoćnik Adrian Griffin Milwaukee Buckse, dok Raptorsi još nisu pronašli novog trenera.

S obzirom na neizvjesnu situaciju s rosterom, jedini kanadski klub želi trenera koji će biti fleksibilan s klupskim ambicijama, bilo da nastave graditi sadašnju momčad i boriti se za play-off ili se okrenu pomlađivanju razmjenom zvijezde poput Pascala Siakama za visoki pick na draftu.

Tri glavna kandidata

U ovih 40-ak dana Raptorsi su razgovarali s desecima potencijalnih kandidata, a prema raznim izvorima, potragu su sveli na tri imena i čini se da će ih u godinama koje dolaze s klupe voditi neamerički trener, a lako bi mogli napraviti povijesni potez i dovesti Europljanina koji je cijelu karijeru proveo osvajajući trofeje u međunarodnoj košarci.

Glavni kandidat Raptorsa je dugogodišnji španjolski izbornik Talijan Sergio Scariolo, a glavna konkurencija su mu glavni pomoćnik u Sacramento Kingsima, Španjolac Jordi Fernandez te kanadska igračka legenda i bivši trener Brooklyn Netsa Steve Nash.

Scariolo je u Torontu tri godine bio pomoćnik

Scariolo je najpoznatiji kao čovjek koji je od 2009. do 2012. te od 2015. naovamo sa španjolskom reprezentacijom osvojio osam medalja na velikim natjecanjima - četiri europska zlata (uključujući lanjsko) i jednu broncu, olimpijsko srebro (2012.) i broncu (2016.) te aktualni naslov svjetskog prvaka iz 2019.

Taj 62-godišnjak u Europi je osvajao trofeje od 1990., kad je bio talijanski prvak sa Scavolinijem, a lani je s Virtusom iz Bologne osvojio Eurokup. Raptorsi mu nisu nepoznanica jer je s njima proveo tri godine kao pomoćni trener, uključujući šampionsku 2019., prije nego što se 2021. vratio kući preuzeti Virtus.

Fernandez je hit u Sacramentu, Nash se pogubio u Brooklynu

No za konačne pregovore i odluku Raptorsi moraju pričekati kraj sezone u Italiji, gdje Virtus u polufinalu vodi 2:0 protiv Derthone. Ako ipak ne angažiraju Scariola, prvi sljedeći na listi je Španjolac Jordi Fernandez, 40-godišnjak koji u Americi radi od 2009., šest godina bio je asistent u Denveru, a prošle sezone pridruženi glavni trener Mikeu Brownu u Sacramentu.

Treća opcija je Nash, koji bi se tako prvi put udružio s jedinim NBA klubom iz svoje zemlje, kad već nije kao igrač. On je nešto više od dvije sezone bio trener Brooklyn Netsa nakon što je na njemu inzistirao Kevin Durant, s kojim je privatno radio dok je bio u Golden Stateu. U kaotičnom okruženju Netsa se pogubio, ali u stabilnijoj situaciji mogao bi se iskazati.

Po medijima se i dalje spominje još nekoliko imena, poput bivšeg igrača, popularnog TV-analitičara i podcastera J.J.-a Redicka, a Raptorsi su razgovarali s drugim europskim trenerima, poput Srbina Darka Rajakovića, pomoćnog trenera Memphisa, s kojim je Index razgovarao dok je bio s Dariom Šarićem u Phoenixu, ali čini se da on nije prošao prvi krug razgovora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.