Nogomet

Tone klub koji je nekad pobjeđivao Dinamo. Evo što nam je rekao Hrvat koji tamo igra

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

VLASNIK rumunjskog prvoligaša Astre Giurgiu Ioan Niculae uhićen je na aerodromu u Bukureštu nakon što je u četvrtak zbog korupcije i pranja novca osuđen na pet godina zatvora.

O uhićenju su pisali svi veliki europski mediji, a Niculae je u trenutku presude bio u Italiji, ali nije namjeravao bježati od rumunjskih vlasti pa se odmah vratio u domovinu gdje je priveden. Presuda je konačna i teža od prvotne jer je Niculae još u studenom 2018. godine bio osuđen na tri godine i šest mjeseci.

Priča slična Dinamovoj

Za Astru igraju i dva hrvatska nogometaša, Dario Čanađija i Ljuban Crepulja. Razgovarali smo s Čanađijom o trenutnoj situaciji u klubu i kako će uhićenje vlasnika utjecati na igrače i klupsku budućnost. Priča je, prema tome što opisuje Čanađija, jako slična Dinamovoj uz izuzetak da Zdravko Mamić nikad nije bio vlasnik kluba. 

"Mi igrači znali smo da gazda ima suđenje i jučer je izašla vijest da je osuđen na pet godina zatvora. To smo sve pročitali u medijima, ali danas nam se obratio predsjednik kluba i rekao da neće biti nikakvih problema. Klub i dalje nastavlja igrati bez ikakvih turbulencija. Vlasnik se inače nije uplitao u poslove kluba i odnose s igračima, samo nam se obratio na početku sezone. Znam da je neko vrijeme već bio u zatvoru i u sezoni kada je Astra osvojila prvenstvo Rumunjske 2016. godine, ali je klub nastavio funkcionirati normalno. Vidjet ćemo što će biti, ali predsjednik je dosad ispunio sve što je obećao pa vjerujem da će tako biti i sada", rekao nam je Čanađija.

Plaće malo kasne, ali to nije novost

Ioan Niculae nekad je bio najbogatiji čovjek u Rumunjskoj, a Forbes je objavio da je 2014. godine njegovo bogatstvo iznosilo 1.1 milijardu dolara. Njegova financijska moć počela se smanjivati kada je 2015. godine prvi put završio u zatvoru, što je spomenuo i Čanađija. Tada je osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora, ali nakon samo dva odslužena mjeseca uvjetno je pušten na slobodu. Piše se da zbog njegovih financijskih problema pate i Astrini igrači jer im se ne isplaćuju plaće.

"Ima sitnog kašnjenja u plaći, ali oni već godinama tako rade. Nekad nam dva mjeseca ne daju plaću pa onda isplate obje u komadu. Dečki koji su ovdje igrali prije mene na kraju su dobili sve. Evo, baš su nam danas uplatili premije za prošlu utakmicu, koju smo pobijedili. Istina je da trenutno imamo zaostatak od dva mjeseca, ali iz prve ruke znam da u Turskoj u velikim klubovima igračima kasne plaće i po četiri-pet mjeseci. Tako to funkcionira u tim zemljama", objasnio je bivši igrač Rijeke, Slaven Belupa i Gorice.

Goricu zamijenio Rumunjskom

Čanađija je upravo na posljednjoj utakmici zabio prvijenac za Astru u pobjedi kod posljednjeplasirane Politehnice Iasi 3:2. Hrvatski nogometaš u Astru je došao iz Gorice u listopadu prošle godine, ali rumunjski klub se dulje vrijeme zanimao za njega.

"Prvu ponudu od njih dobio sam još kad sam igrao za Slaven Belupo. Igrali smo prijateljsku utakmicu s njima i svidio sam se predsjedniku. Tada nismo uspjeli realizirati transfer, ali ove su godine jako loše krenuli u prvenstvu, imali su problema s koronom, a neki igrači pali su na doping testu. Zbog toga su se htjeli pojačati i ponovno su kontaktirali mene. Dali su mi financijski znatno bolje uvjete nego što sam imao u Hrvatskoj te su Gorici platili odštetu. Moram se zahvaliti gospodinu Črnku koji mi je izašao u susret i pustio me da odem", dodao je Čanađija.

Astra je prvenstvo otvorila sa samo jednim bodom iz sedam utakmica, ali nakon 23 odigrana kola trenutno su na 25 bodova, što im je dovoljno za 13. mjesto na tablici lige koja broji 16 klubova. Šesto mjesto, koje vodi u tzv. ligu za prvaka, bježi im devet bodova, no Čanađija ističe da je ove sezone prioritet ostati u najvišem rangu rumunjskog nogometa.

Preostalih 10 momčadi igraju ligu za opstanak iz koje ispadaju dva najlošije plasirana kluba, dok treći i četvrti najlošiji igraju utakmicu kojom se odlučuje tko sigurno ostaje u ligi, a tko će igrati doigravanje s trećeplasiranom ekipom iz druge lige.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.