Točno četiri godine do SP-a: Pogledajte kako izgledaju stadioni u Kataru

Foto: EPA-EFE

DO POČETKA sljedećeg Svjetskog prvenstva u Kataru ostale su još točno četiri godine. Za razliku od svih dosadašnjih, 22. izdanje SP-a igrat će se u kasnu jesen, od 21. studenog do 18. prosinca 2022. godine, kako bi se izbjegle strašne vrućine u toj bliskoistočnoj zemlji.

Katar je prvo razmatrao izgradnju 12 stadiona pa je taj broj smanjio na devet, a onda je na kraju bilo odlučeno da će se SP igrati na osam stadiona. Svi oni bit će izgrađeni na potezu od samo 55 kilometara, koliko treba putovati od stadiona Al Bayt do stadiona Al Wakrah, međusobno najudaljenijih. Najmoderniji sustav brze željeznice tako će omogućavati navijačima da u jednom danu pogledaju dvije utakmice budući da će se od jednog do drugog stadiona doći vrlo brzo.

Katarsku kandidaturu za organizaciju SP-a od prvog dana prate brojni skandali. Od onog da su besramno bogati šeici potkupili FIFA-u da im dodijeli domaćinstvo do onih puno tragičnijih u vidu smrti stotina radnika koji velebne stadione u Kataru grade u neljudskim uvjetima i često bez plaće.

No unatoč svim problemima, šeici tvrde da će sve biti organizirano na najvišem mogućem nivou te da će svi stadioni biti završeni barem godinu dana prije početka prvenstva, za razliku od Rusije koja je u danima prije početka SP-a još odrađivala neke završne radove. Da misle ozbiljno, vidi se i na gradilištima u toj zemlji točno 1461 dan prije početka prve utakmice.

Za gradnju svih stadiona korištena je najsuvremenija tehnologija. Neki od njih bit će demontirani kompletno ili djelomično te će biti donirani zemljama u Africi. Gotovo svi su samoodrživi, s vrlo niskom stopom emitiranja štetnih plinova i svi će biti povezani sustavom najmodernijeg javnog prijevoza.

Stadion Al Wakrah

Futuristički stadion za 40.000 gledatelja inspiriran je jedrima na dhowu, tradicionalnom katarskom čamcu koji se koristio za ribarenje i plovidbu. Kad se završi, imat će pokretan krov i bit će potpuno klimatiziran što će omogućavati održavanje utakmica, koncerata i ostalih događaja tijekom cijele godine, neovisno o vremenskim uvjetima i vrućini.

Osnovna konstrukcija je završena, baš kao i postavljanje uređaja za opskrbu energijom, a ne bude li nepredviđenih okolnosti Al Wakrah bi trebao biti dovršen sljedeće godine. Projekt je stajao nešto manje od 600 milijuna eura.

Stadion Al Bayt

Jedan od većih stadiona u Kataru moći će primiti 60.000 gledatelja, a stajat će 770 milijuna eura. Imat će oblik tradicionalnog arapskog šatora bayt al-sha'ar čime se želi ukazati na gostoprimstvo i ljubaznost arapskog svijeta.

Izgradnja ovog stadiona ide puno brže od planiranog pa je stadion već praktički gotov, a ostaje urediti samo prostore oko njega. Također će imati pokretan krov i klimatizacijski sustav te samoodržive sustave i trebao bi biti otvoren do Nove godine.

Stadion Al Rayyan

Ovaj prekrasni stadion vrijedan 550 milijuna eura predstavlja cijelu katarsku kulturu. Fasada će biti prošarana motivima koji podsjećaju na motive od prirode do povijesti trgovine te zemlje. Može primiti 40.000 navijača, a budući da se nalazi u neposrednoj blizini pustinje sav hospitality i popratni sadržaji bit će u obliku pješčanih dina.

Gradi se na mjestu starog stadiona, a u tijeku je postavljanje staklenog krova. Nakon prvenstva pola tribina bit će uklonjeno i donirano drugim zemljama, a stadion će imati kapacitet 21.000 gledatelja, baš kao i onaj stari koji koristi lokalni klub.

Stadion Education City

Bit će izgrađen usred Qatar Foundationa, poznate tvrtke čiji logo možete vidjeti na dresovima brojnih klubova. Primat će 40.000 gledatelja, a nakon Svjetskog prvenstva će ga koristiti katarska ženska nogometna reprezentacija.

Struktura će podsjećati na dijamant. Danju će ga obasjavati sunčeva svjetlost koja će se reflektirati s njegovih nakošenih površina, a noću će biti umjetno osvijetljen i nositi ime Pustinjski dijamant.

Stadion Al Thumama

Ovo je jedini stadion koji je dizajnirao neki katarski arhitekt dok su svi ostali djelo američkih i ostalih arhitektonskih ureda. Al Thumama simbolizira gahfiyu, tradicionalnu vunenu kapicu koja je sastavni dio katarske nošnje, a po završetku SP-a kapacitet će mu biti smanjen sa 40.000 na 20.000 mjesta, a ostatak također doniran.

Snažni klimatizacijski uređaji mogu temperaturu na ovom stadionu smanjiti za čak 18 stupnjeva, a stadion bi trebao biti dovršen 2020. godine.

Stadion Ras Abu Aboud

Ovaj nevjerojatni stadion koji može primiti 40.000 gledatelja bit će izgrađen od 998 brodskih kontejnera, što simbolizira snagu Katara na tom polju. Po završetku SP-a bit će potpuno demontiran, a svi dijelovi mogu se spakirati u kontejnere i prevesti bilo kamo u svijetu. 

Od tog će materijala biti moguće napraviti jedan veći ili nekoliko manjih stadiona, čime Katar želi poticati recikliranje i smanjenje troškova. Stadion će biti lociran u marini pa, ako imate jahtu, moći ćete doploviti do Katara i vezati se direktno ispred stadiona.

Na njegovom mjestu bit će poslije izgrađeni šoping centar, park i ostali rekreativni sadržaji, a trebao bi biti izgrađen do 2020. godine. Prvi kontejneri stižu u veljači.

Stadion Lusail

Najveći i glavni stadion SP-a moći će primiti 80.000 gledatelja, a trebao bi biti gotov do 2020. godine. Iako je gradnja u punom zamahu, konačan dizajn stadiona još nije poznat, a trebao bi biti otkriven sljedećeg mjeseca. Objavljeno je nekoliko mogućih varijanti, ali nijedna nije službeno potvrđena.

Stadion će na najvišem mjestu biti visok čak 80 metara, a glavna 24 potporna stupa su izgrađena te se sad prelazi u sljedeću fazu gradnje. 

Stadion Khalifa International

Ovo je jedini stadion koji nije izgrađen od nule, nego je riječ o renoviranom objektu. Khalifa je preuređena prošle godine, na njoj su se već igrale neke utakmice, a bit će domaćin i atletskom SP-u sljedećeg ljeta.

Prima 40.000 gledatelja, a originalni stadion izgrađen je još 1976. godine. Katar će na stadione potrošiti ukupno deset milijardi eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.