ROLAND GARROS

Tko je poljska klinka u finalu RG-a? Rokerica koja ne zna želi li se baviti tenisom

Foto: Getty Images/Guliver Image

U DANAŠNJEM finalu Roland Garrosa (15 sati, HTV 2) igrat će Sofia Kenin i Iga Swiatek.

Za 21-godišnju Amerikanku, šestu igračicu svijeta i osvajačicu ovogodišnjeg Australian Opena ulazak u finale Roland Garrosa normalan je korak u karijeri, ali za 19-godišnju Poljakinju, za koju površni pratitelji tenisa do ovog turnira vjerojatno nisu ni čuli, to je senzacionalan rezultat.

Pregazila drugu tenisačicu svijeta

No, tko je gledao Swiatek na ovogodišnjem Roland Garrosu nije uopće iznenađen. Nevjerojatna Poljakinja nije izgubila nijedan set do finala, a u šest mečeva izgubila je samo 20 gemova. U prijevodu, manje od četiri po meču. Swiatek igra fantastičan, visokorizični tenis u kojemu je zanimaju samo winneri. Neki će reći da je imala jako puno sreće u ždrijebu, ali kad u 3. kolu naletiš na Simonu Halep, drugu igračicu svijeta i osvajačicu Roland Garrosa iz 2018. godine, sreća ne igra preveliku ulogu. Uostalom, Halep i Swiatek igrale su 4. kolu i prošle godine i Rumunjka je slavila 6:1, 6:0.

Prema očekivanjima, i ove godine meč je trajao tek nešto više od sat vremena i rezultat je bio 6:1, 6:2. Ali za Swiatek koja je obrisala pod s Rumunjkom. Pogodila je 30 winnera (uz 20 pogrešaka), nije dala Halep nijednu brejk loptu, a ona ih je imala čak 14. Ostalo je povijest. Martin Trevisan je u četvrtfinalu uzela četiri, a Nadia Podorska u polufinalu samo tri gema.

"Mislim da je ona - ta. Swiatek je igračica koja može osvojiti i ovaj Grand Slam i puno sljedećih koji dolaze. Ima sve", rekao je u prijenosu na Eurosportu veliki Mats Wilander.

Ne zna želi li studirati ili igrati tenis

Stvarno, poljska klinka djeluje kao da zaista ima sve potrebno da bude budućnost ženskog tenisa. Problem je jedino što ona sama još ne zna želi li se tenisom baviti maksimalno ozbiljno. Prošle godine je u pauzi između Roland Garrosa i Wimbledona žurila u Varšavu da napiše nekoliko testova i odradi usmena odgovaranja kako bi završila školsku godinu. Srednju školu je konačno završila, a kako je imala više vremena počela je igrati sve bolje.

"Naravno, sad kad sam u poziciji da se borim za najveće titule želim se baviti tenisom. No, imam tek 19 godina i tko zna što budućnost nosi. Ako ostanem pri vrhu i nastavim se boriti za Grand Slamove, onda ću se maksimalno posvetiti tenisu. On me sad najviše zanima, ali ako ću godinama životariti u top 100, onda ću se posvetiti studiranju. Znanje je bogatstvo", rekla je Swiatek nakon ulaska u finale.

Kći olimpijskog veslača tenisom se počela baviti jer je željela biti kao njezina sestra koja joj je u svemu bila najveći rival.

Tenis joj nikad nije bio opsesija

"Agata je tri godine starija i uvijek smo se natjecali. U trčanju, plivanju, tenisu, bilo čemu. Željela sam biti bolja od nje, ali nažalost nisam dobila priliku igrati protiv nje na Touru jer je ona prestala igrati prije četiri godine zbog ozljeda", rekla je Swiatek nedavno i dodala:

"Tenis mi nikad nije bila opsesija. Trenirala sam, voljela sam ga, ali u slobodno vrijeme nisam gledala mečeve nego sam se bavila drugim stvarima. Jako puno čitam i slušam muziku. Najviše rock 'n' roll. Obožavam Coldplay, ABBA-u i Santanu, ali i Pink Floyd i AC/DC. Prije mečeva slušam 'Thunderstruck', to me nabrijava. Shvatila sam da bih se mogla baviti tenisom kad sam prvi put došla na Grand Slam. Ta atmosfera, svi ti igrači... Jako mi se svidjelo".

Swiatek nije bilo kakva klinka. Prije godinu i pol unajmila je sportsku psihologinju koja joj je pomogla da ostane čvrsto na zemlji u godinama u kojima se mladi sportaši lako pogube.

"Znala sam da u životu mogu zaustaviti jedino sama sebe. Znam da je bilo puno mladih tenisača i tenisačica kojima se prebrzo sve dogodilo i nisu mogli ispuniti očekivanja. Jako me toga strah i ne želim da se to i meni dogodi. Mislim da je nemoguće čitavu karijeru držati najviši nivo i ne puknuti u jednom trenutku. No, mlada sam, imam vremena i ima psihologinju koja uvijek ide sa mnom. Hvala Bogu, najčešće putujem bez roditelja pa sam malo i sama, ha, ha. Da su oni stalno sa mnom, ne bih se mogla koncentrirati na turnire", rekla je nedavno Swiatek koja je ogromna navijačica Rafaela Nadala.

Za svoj prvi Grand Slam i prvi turnir uopće u karijeri morat će pobijediti odličnu Kenin koja je puno iskusnija od nje.

"Sve ovo djeluje potpuno nadrealno. Znala sam da mogu dobro igrati, ali stvarno nikad nisam očekivala da ću biti u finalu Grand Slama. Mislim da će me sve to šusnuti nakon turnira. Trenutačno živim san. Poslije ću razmišljati što sam postigla", rekla je Swiatek koja je već sad 24. na svijetu, a pobjeda protiv Kenin gurnula bi je u top 20.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.