Hrvatski klubovi u Ligi prvaka

Tko je Dinamov suparnik? Vodi ga legenda, za njega igraju bivši igrači Rijeke i Istre

Foto: Getty Images/Gulilver Image

DINAMO će u drugom pretkolu Lige prvaka igrati protiv rumunjskog Cluja ili malteške Floriane. 

Već otprije se znalo kako će se igrati samo jedna utakmica u ovoj fazi, a ždrijebom je određeno da će Dinamo biti gost. Utakmica će biti odigrana 25. ili 26. kolovoza.

Cluj i Floriana tek trebaju odigrati međusobnu utakmicu kako bi odlučili o putniku u drugo pretkolo gdje ih čeka Dinamo. Utakmica će biti odigrana na Malti 18. ili 19. kolovoza, a rumunjski prvak je veliki favorit.

Cluj je apsolutni vladar rumunjske lige

Cluj je klub iz istoimenog grada na sjeverozapadu Rumunjske. Prošle sezone osvojio je svoj šesti naslov prvaka u povijesti, što mu je bila treća titula u nizu. Posljednju sezonu je okončao na impresivan način, sa šest pobjeda te po jednim remijem i porazom u posljednjih osam kola prvenstva, što mu je donijelo novi naslov prvaka. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

U Europi ima solidne rezultate, ali i velike debakle

Od 2008. godine, kada se nakon duge pauze vratio u vrh rumunjskog nogometa, Cluj je u Europi ostvarivao vrlo dobre rezultate u više navrata.

Najbolja sezona bila mu je protekla. U skupini Europa lige s Lazijom, Rennesom i Celticom osvojio je drugo mjesto, ali je već u prvoj rundi nokaut-faze naletio na Sevillu koja ga je izbacila na pravilo gola u gostima (1:1).

Cluj je triput igrao u skupinama Lige prvaka, a u sezoni 2012./13. je uspio osvojiti treće mjesto što mu je donijelo nastavak natjecanja u Europa ligi. U skupine Europa lige uspio se plasirati dvaput. 

Cluj je u skupinama imao nešto bolje rezultate od Dinama sve do dolaska Nenada Bjelice, ali je rumunjski klub imao nekoliko neočekivanih ispadanja u pretkolima

Prije samo dvije godine iz Europe ga je izbacio luksemburški F91 Dudelange ukupnim rezultatom 5:2. U periodu od 2008. naovamo Cluju su neprelazne bile i prepreke poput Dinamo Minska i Anorthosis Famaguste. 

Na klupi mu je legenda rumunjskog i svjetskog nogometa. Na terenu rumunjski i BIH reprezentativci te jedan Hrvat

Trener Cluja je Dan Petrescu, legendarni bek koji je većinu svoje karijere proveo u Steaui (s kojom je osvojio Kup prvaka) i londonskom Chelseaju. U dosadašnjoj trenerskoj karijeri koja traje od 2003. godine promijenio je čak 15 klubova. Većinom se radilo o rumunjskim klubovima, ali Petrescu se okušao i u Kini, Poljskoj, Rusiji i Kataru.

Na klupu Cluja stigao je u ožujku 2019. godine te je osvojio dva prvenstva. Titulu je u Rumunjskoj osvojio i s Unireom te s Krasnodarom u Rusiji. 

Cluj nema u svom kadru globalno poznate igrače, ali ima velik broj iskusnih igrača od kojih su čak šestorica u krugu rumunjske reprezentacije posljednjih godina. Najopasniji igrači su im desno krilo i rumunjski reprezentativac Deac Ciprian te Billel Omrani, 27-godišnji Alžirac s francuskom putovnicom koji je igrao za francusku U-19 reprezentaciju. 

Cluj se uglavnom sastoji od rumunjskih igrača, ali i dva igrača s ovih prostora.

Mateo Sušić, 29-godišnji desni bek rodom iz Mostara, bio je jedna od opcija na desnom beku u prethodnoj sezoni. Sušić je većinu svoje karijere proveo u Sheriffu iz Tiraspola, a domaći gledatelji ga se možda sjećaju iz Istre za koju je nastupio 72 puta. Sušić je bio član i BIH reprezentacije u pet navrata.

Damjan Đoković je rođeni Zagrepčanin. Visoki veznjak je postao jedan od ključnih veznih igrača Cluja, a posljednja tri kola prvenstva je propustio jer je bio pozitivan na koronavirus.  Prije tri sezone je upisao i tri nastupa za Rijeku u HNL-u.

Vjerojatno najopasniji igrač Cluja bio bi Nicolae Stanciu, jedan od najvažnijih rumunjskih reprezentativaca. Cluj navodno pregovara s praškom Spartom oko njegovog ugovora, a odšteta bi mogla iznositi oko četiri milijuna eura.

Dinamo je izrazito uspješan protiv rumunjskih klubova u utakmicama na ispadanje

Dinamo je pet puta u svojoj povijesti igrao s rumunjskim klubovima u susretima na ispadanje. Četiri pura je prošao, a samo jednom ispao.

Prvi susret dogodio se u Kupu velesajamskih gradova 1964. kada su Modri s 5:2 izbacili Steauu iz Bukurešta. Dvije godine kasnije ostvarili su i najbitniju pobjedu ikad protiv rumunjskog protivnika. S ukupnih 1:0 izbacili su imenjaka iz Pitestija u KVG-u koji su na kraju i osvojili. Iduće sezone su u istom natjecanju s 5:2 izbacili i drugi klub iz Pitestija, Petrolul.

Prvi susret s Rumunjima od osamostaljenja bio je i najgori za Dinamo, a stigao je u sezoni 1993./94.. U Bukureštu su odigrali odličnu utakmicu i pobijedili Steauu s 2:1, ali je sve zasjenio uzvrat. On se igrao u Ljubljani zbog ratnih prilika u Hrvatskoj, a Dinamo je izgubio 3:2 i ispao zbog pravila gola u gostima.

Utakmicu je obilježila bizarna Vlaovićeva ozljeda koji je prilikom slavlja gola za 1:0 udario glavom u pod. Kasnije je priznao da se uopće ne sjeća utakmice. Susret je imao i treće poluvrijeme, a ono se sastojalo od medijskih napada tadašnjeg trenera Ćire Blaževića prema svojem igraču Željku Pakasinu kojeg je označio glavnim krivcem za poraz.

Posljednji put je Dinamo s Rumunjima u nokaut-fazi igrao u sezoni 2014./15 kada je izbacio Petrolul s uvjerljivih 5:2 u dvije utakmice. 

Dinamo je protiv rumunjskih suparnika dvaput igrao u grupnim fazama nekog od europskih natjecanja. U sezoni 2009./10.je svladao Temišvar u gostima s 3:0, ali na Maksimiru izgubio 1:2. U sezoni 2014./15. su u istom natjecanju igrali u skupini s Astrom. Na Maksimiru je Dinamo slavio s velikih 5:0, ali je Astra bila bolja u uzvratu s 1:0.

Cluj tek treba proći Maltežane koji nisu bez šanse

Konačno, Cluj svoje mjesto u drugom pretkolu tek treba osigurati protiv malteške Floriane. 

Floriana je uz Sliema Wandererse najuspješniji klub u povijesti lige, a prošle sezone je osvojila svoju 26. titulu prvaka. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ipak, u Europi su kudikamo slabiji. Tamo su odigrali 44 utakmice, a pobijedili samo 4. Prva pobjeda stigla je protiv Ferencvaroša 1971. godine, ali su ispali ukupnim rezultatom 6:1. Jedina dva prolaza u Europi dogodila su se u sezoni 1993./1994. protiv litavskog Ekranasa (2:0) i u Intertoto Kupu 1999. godine protiv velškog Aberystwyth Towna (4:3).

Svoj posljednji nastup u Europi imali su prije tri sezone kada su s ukupnih 6:3 (3:3, 3:0) ispali od Crvene Zvezde.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.