watford - liverpool 3:0

Tihi junak maltretirao Lovrena cijelu utakmicu i prekinuo Liverpoolu čudesni niz

Foto: Getty Images

VIDJELO se od samog početka večeri na Vicarage Roadu da će Liverpool imati problema s Watfordom. Još od poraza od Atletica u Ligi prvaka i prethodnog kola u kojem su jedva pobijedili West Ham 3:2, vidi se da ekipa Jurgena Kloppa proživljava prvu krizu nakon dugo vremena.

Ekipa Nigela Pearsona, umjetnika za preživljavanje u engleskom nogometu, od prve je minute dala do znanja prvaku Europe da ga čega strašan posao. Energično, borbeno i s ogromnom dozom hrabrosti krenuli su u utakmicu. I ogroman peh dogodio im se već u 37. minuti. Gerard Deulofeu zbog ozljede morao je napustiti travnjak, a inače je Španjolac jedan od boljih ofenzivaca Watforda i igrač koji često donosi prevagu, pogotovo u ovakvim utakmicama.

Prvo su doživjeli šok, a onda su klasu i talent pokazali veteran i čudo od djeteta

Međutim, njegovu ulogu, bez da se i osjeti Deulofeuov izostanak, na sebe su preuzeli Ismaila Sarr i Troy Deeney. I dok će čitavi Otok u idućim danima pričati samo o senegalskom čudu od djeteta i velikom Maneovom prijatelju koji je srušio Liverpool, pomalo u sjeni i zaboravljen ostat će Troy Deeney - tihi junak Watfordove veličanstvene pobjede (4:0) i čovjek koji već godinama održava ovaj klub iznad premierligaške crte.

31-godišnji centarfor cijelu je utakmicu maltretirao i dovodio do ludila Dejana Lovrena. Hrvatskom reprezentativcu nije dao da diše, svake sekunde radio mu je probleme i činio ga nervoznim kako Lovren ne bi u miru mogao odrađivati svoje obrambene zadatke. Mnogima je promaklo, ali kod prvog gola Watforda upravo je Deeney izvukao Lovrena iz peterca Redsa i omogućio Doucoureu da uposli Sarra koji je postigao pogodak za potpunu ludnicu na tribinama Vicarage Roada.

Često podcijenjeni Deeney neumorno je radio s i bez lopte. Isplatilo mu se 

Šest minuta kasnije, ova ikona Premiershipa koja je prošla put od zatvora, zidarskog posla, pa do finala na Wembleyju, fantastičnom je asistencijom izbacio Sarra u kontru, mladi Senegalac je pobjegao Lovrenu i Van Dijku, učinio Liverpoolov stoperski dvojac pomalo smiješnim u toj situaciji, i poentirao pokraj nemoćnog Alissona sa zapanjujućom dozom mirnoće u završnici. Deeney je i kod ovog gola manipulaciju prostora napravio ključnom. Spustio se nisko, praktički u svoju polovicu terena, navukao na sebe trojicu Redsa, dok je Sarr također učinio isto, spustivši Lovrena i Van Dijka nisko, a onda ih iznenadio nevjerojatnom trkom.

"Ismaila Sarr je luđački talentiran, toliko je miran kad je u šansi ispred gola, a toliko brz. On naprosto zuji po terenu", rekao je iskusni vratar Watforda Ben Foster o heroju pobjede nad Liverpoolom poslije utakmice.

Deeney je za kraj ostavio ono najbolje - zgoditak. I to kakav. Ben Foster je poslao dugu loptu sa svoje polovice, gađao je svog kapetana, a Troy je iskusno pustio Lovrena da izbije loptu glavom, na što je hrvatski stoper očajno reagirao, nekako odbio loptu, ali pao na tlo i izgubio orijentaciju čuvajući najisturenijeg napadača suparničke momčadi. Loptu je pokupio Alexander-Arnold i njegov idući potez bio je pogrešan. Bek Liverpoola dodao je loptu natrag prema Alissonu, ali ju je spretno presjekao Sarr, vratio Deeneyju na rub šesnaesterca odakle je ovaj šmekerski, isprve pogodio prazna Liverpoolova vrata.

Bila je to točka na savršenu Watfordovu partiju i još jednu dominantnu predstavu često podcijenjenog Troyja Deeneyja, kapetana ekipe s istoka Engleske.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku Watfordovih golova možete pogledati OVDJE.

Watfordov specijalist za preživljavanje napao je Liverpool tamo gdje je najslabiji - napao je Lovrena

Za kraj, kratki statistički pregled Deeneyjevog učinka.

Iz njegove mape kretanja jasno se vidi da je Watford ciljano napadao Liverpoolovu najslabiju stranu, desnu, odnosno onu na kojoj igra Dejan Lovren. Kad god je Alexander-Arnold odlazio visoko, naprijed prema suparničkim vratima gdje igra više u krilnoj nego bekovskoj ulozi, Lovren bi ostajao sam. Trener Watforda znao je da je to najslabija točka Kloppovog sastava i ciljano ju je napadao. Uspio je u svom naumu i zasluženo odnio velika tri boda u grčevitoj borbi za ostanak.

Deeney je utakmicu okončao golom i asistencijom, imao je tri udarca, od toga dva u Alissonov okvir. Tome je dodao jedan uspješni dribling te osvojenih osam od 20 zračnih duela. I nije zabrinjavajuć malen postotak osvojenih duela jer je od tih osam, jedan bio dovoljan da Watford dođe do pogotka. Lovren je, doduše, imao najveći broj osvojenih duela kod Liverpoola (6) od ukupno 13 i oduzetih lopti (3) i najveći broj dodira na utakmici, kao i najviše oduzetih lopti kod Redsa (3), ali to samo potvrđuje tezu da je Watford napadao tamo gdje je znao da će protivnik biti najslabiji

Deeney je u kratkoj izjavi poslije utakmice najbolje sažeo pobjedu Watforda nad Liverpoolom. 

"Realni smo, znamo da nismo tehnički ni blizu dobri kao oni. Znamo u kakvoj smo poziciji u prvenstvu i da se borimo za sve. Samo smo radili ono što i inače radimo", kazao je kapetan Watforda i tako u "još jednoj običnoj utakmici za njih" prekinuo čudesni Liverpoolov niz od 44 utakmice bez poraza i 18 premierligaških pobjeda u nizu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.