Video: Najbolje slalomašice svijeta za Index najavljuju sljemensku ludnicu


PRVI radni dan u novoj 2012. godini izmamio je na glavni zagrebački trg skroman broj građana koji su popratili ceremoniju ždrijeba startnih brojeva pred sutrašnji slalom na Sljemenu za skijašice. FIS-ova karavana stigla je do Zagreba, grada koji će i ove godine, kao i u sedam dosadašnjih, najbogatije darivati najbolje svjetske skijaše i skijašice unatoč smanjenom budžetu.

> Riesch otvara Kraljicu, Maze i Zuzulova "tuku" se za naše navijače!

> Neka ovaj put stotinke igraju za Ivicu

> Najgledanija utrka Svjetskog kupa: Slika sa Sljemena na svim kontinentima


Gradonačelnik Milan Bandić ranije je priznao kako Grad Zagreb i ove godine sudjeluje u organizaciji, sa 4,5 milijuna kuna. Mala cijena za tako veliku promociju grada, rekli bi u Bandićevom uredu podsjećajući kako će izravan prijenos sa Sljemena ići u 300 milijuna domova. Podsjetimo, Grad niti jedne godine nije objavio točno izvješće koliko su točno Zagrepčani izravno profitirali od skijaških utrka na Medvednici.

Neznatno manji ukupni budžet i slabija posjećenost ždrijeba nisu uplašili organizatore koji se nadaju kako će publika pohrliti na Sljeme na "besplatne" sarme i koncert. Svjestan kako Hrvatska nakon odlaska Janice Kostelić i Ane Jelušić više nema aduta među skijašicama koji bi privukao publiku, Bandić je s pozornice pozvao navijače na mušku utrku u četvrtak kada će Ivica Kostelić loviti svoj prvi naslov na "domaćem terenu". Za naklonost navijača borit će se zato naša prva "soseda" Tina Maze, kao i Veronika Zuzulova koja se hrvatskim služi gotovo kao i materinjim slovačkim.

Ana Jelušić: Ivica zaslužuje svu pozornost

Ana Jelušić vjeruje kako među hrvatskim skijašicama ima potencijala za rađanje novih zvijezda.


"Ima dosta mladih cura koje su vrlo dobre. Ima boljih i slabijih godina. I ja sam imala 15 godina kada su me pitali hoću li biti kao Janica ili bolja od Janice. Ne treba stvarati pritisak na mlade skijašice, trebaju naći svoj put", rekla nam je Ana te objasnila kako je muška utrka nadmašila žensku posljednjih godina:

"Stvari su se okrenule i to je normalno. Ivica u ovom trenutku zaslužuje kompletnu pažnju. Ženske utrke smo ispunili, neka muške preuzmu".


Jelušić još ne zna hoće li se vratiti sljedeće sezone nakon što je ovu odlučila pauzirati zbog zdravstvenih razloga: "Skijanje će uvijek biti moja glavna ljubav. Tko zna što će donijeti druga godina. Moje srce je i dalje uz skijanje".

Na kraju nam je otkrila i svoju favoritkinju: "Sa četiri pobjede nitko drugi nego Schild".

Schild: Znam da i druge cure jako žele pobjedu, ali želim i ja
 
Djevojke su već tradicionalno oduševljene Zagrebom, organizacijom, utrkom, stazom, nagradama, navijačima... Očekivanja su uvijek ista.

"Drago mi je da sam ovdje. Zagreb je lijep grad i ovdje sam imala dobrih rezultata", rekla nam je dvostruka pobjednica (2005. i 2008.) Tanja Poutiainen.


"Mislim da će utrka biti dobra. Slalom je dug i to je dobro za mene. Veselim se. Zadovoljna sam formom, znam da mogu biti brza. Ova utrka i noćni slalom daju mi dodatnu snagu", dodala je Finkinja.

Aktualna "snježna kraljica" Marlies Schild također se raduje utrci: "Nadam se da mogu obraniti naslov. Znam da i druge cure jako žele pobijediti, ali i ja to želim".

Veronika Zuzulova očekuje veliku podršku domaće publike koja ju je zdušno bodrila i prošle godine.

"Navijači ovdje navijaju u duhu fair-playja, navijaju za sve cure i to je lijepo. Napravit ću u ove dvoje vožnje najbolje što mogu, vidjet ćemo kako će završiti. Schild je favorit", rekla je Zuzulova.

"Zagreb mi se jako sviđa, sve je savršeno, od organizacije i utrke do krune koja će pripasti pobjedniku. Nadam se uspjehu", dodala je Tina Maze:

"Ne znam koliko navijača dolazi iz Slovenije, nadam se da će me i domaći navijači podržati kad već nema hrvatskih skijašica".

Prva vožnja na rasporedu je u utorak od 15 sati.

Dosadašnje pobjednice:
 
2011. Marlies Schild
2010. Sandrine Aubert
2009. Maria Riesch
2008. Tanja Poutiainen
2007. Marlies Schild
2006. Marlies Schild
2005. Tanja Poutiainen

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.