dinamo u ligi prvaka

Svaka čast Čačiću na hrabrosti, a Dalić bi trebao razmisliti o Dinamovom Pirlu

Foto: Pixsell

DINAMO je u 1. kolu skupine E Lige prvaka pobijedio veliki Chelsea 1:0 golom Mislava Oršića. Hrvatski prvak odigrao je fantastičnu utakmicu, a Chelsea je dan kasnije smijenio trenera Thomasa Tuchela. Hrvatski trener Nikola Jurčević je za Index prokomentirao veliku Dinamovu pobjedu.

Mi uvijek volimo govoriti da su neke pobjede "povijesne", a ova definitivno spada među njih. Da bi se dobio protivnik kao što je Chelsea, koji je objektivno puno jači, svi igrači i čitava momčad moraju 90 minuta biti "u crvenom". Ako jedan zakaže, ako jedna karika oslabi, vrlo lako sve može završiti loše i gubiš utakmicu.

No, svi Dinamovi igrači bili su "u crvenom", igrali su na svojem maksimumu. Igrali su pametno i koncentrirano, nisu paničarili i apsolutno su zaslužili ovu veliku pobjedu. Treba naglasiti hrabru Čačićevu odluku da promijeni sustav s tri igrača u zadnjoj liniji, što se pokazalo punim pogotkom.

Dinamova formacija uopće nije odgovarala Chelseaju

Znao je Čačić da s Chelseajem ne može igrati, kako se kaže, po čitavom terenu jer bi onda do izražaja došla njihova brzina i motoričnost. Dinamova zgusnuta defenzivna formacija uopće nije odgovarala Chelseaju. Gosti se u tome nisu snašli jer nisu ekipa poput Cityja koja majstorski provlači loptu kroz male prostore.

Naravno da je rani gol dao Dinamovim igračima dodatnu snagu, motivaciju i impuls da nastave u tempu utakmice. Tako to ide. Što duže imaš pozitivan rezultat, to si jači i motiviraniji, a protivnik polako ulazi u nervozu i greške. To se jako dobro jučer vidjelo - da čak i jedna momčad poput Chelseaja u takvom stanju nema način da razbije Dinamovu formaciju. Chelsea nije imao djelić slobodnog prostora.

Stoperski trojac Ristovski - Šutalo - Perić bio je jako siguran, Livaković je obranio kad je trebalo i svaka čast Čačiću na odabiru Moharramija na boku. To je bio neočekivan, ali pravi potez. Moharrami je bio jako koristan u obrani, a čak je i par puta dobro izašao prema naprijed. Vezna linija ne samo da je parirala puno skupljoj Chelseajevoj nego je u nekim trenucima imala i nadmoć.

Ovakav Petković neopisivo znači Dinamu

Sinoć se ponovo vidjelo koliko pravi Bruno Petković, kad je u ovakvoj formi, znači Dinamu. Valjda je deset puta svojim kretnjama i zadržavanjem lopte odmarao momčad jer bez tih njegovih akcija Chelsea bi imao kontinuirane napade i prije ili poslije bi negdje puklo.

Ovako je Petković razbijao ritam gostima, gnjavio ih je i igrao je točno ono što je Čačić od njega tražio. Često je Petković u zadnje vrijeme bio na meti kritika. Nekad i opravdano, ali on radi jako puno posla koji se možda ne vidi na prvu. Trenutačno je on na europskom nivou i budite sigurni da Dinamo bez ovakvog Petkovića ne bi izgledao tako dobro.

Ključ ovog Dinamova uzleta zadnjih mjesec dana je što su glavni igrači ušli u formu. Svaki Dinamov napad ide preko Oršića i Petkovića koji se jako dobro razumiju i kad su oni u ovakvom izdanju, onda je Dinamo jako opasan. Petkovićeva tehnika, inteligencija i osjećaj za prostor te Oršićeva neviđena motorika i egzekutorski instinkt su dobitna kombinacija.

On je prije gola desetak minuta sudjelovao u obrambenom presingu i onda sprintao 70 metara i na kraju majstorski zabio gol. Nijedan drugi Dinamov igrač nema takav osjećaj za dubinu kao Oršić, a Petković to zna iskoristiti.

Mišić je tema za razmišljanje u reprezentaciji

Stvarno je cijela momčad bila fantastična, ali treba pohvaliti i Mišića i Ljubičića. Mišić je Dinamov Pirlo. Vrlo, vrlo inteligentan igrač koji zna kad treba odigrati direktno, a kad malo odgoditi napad. Mislim da on pokazuje kandidaturu za reprezentaciju i vjerujem da je u nekom širem krugu kandidata.

Izbornik Zlatko Dalić ima svoju logiku pozivanja u reprezentaciju. Nije samo dovoljno dobro igrati, mora se otvoriti i neko mjesto u reprezentaciji zbog neke ozljede ili drugog izostanka, ali Mišić je sigurno tema za razmišljanje.

Odlična Čačićeva odluka

Čačić je imao problema s lijevim bekovima, ali se držao svoje ideje da to bude Robert Ljubičić i na tome mu treba čestitati. Možda je podcijenio druge igrače na toj poziciji kad je rekao da će je igrati Ljubičić, ali se slažem da boljeg beka od Ljubičića nema. Bočkaj je više krilo nego bek, o Štefulju ne znam dovoljno, ali Čačić je procijenio da oni nisu rješenje i odlučio se za Ljubičića.

Njemu je ovo bila najbolja utakmica otkad je u Dinamu, ali čim je došao, vidjelo se da je to igrač koji ima pozitivnu energiju, borac bez straha i pokazao je da cijelu utakmicu može držati visoki ritam. Budući da je u biti vezni igrač, jako je miran na lopti, ne ulazi u panične situacije, zna dobro odigrati i to mu je veliki plus. Jasno da će mu biti teže kad naleti na brzo i moćno krilo, ali boljeg beka Dinamo nema. 

Nije bilo lako prebaciti momčad u sustav 3-5-2, no Čačić je znao da je to dobra defenzivna varijanta koja omogućuje čvrstinu i stabilnost te igru na kontre. Dinamo je to igrao kod bivših trenera, ali je bilo jasno da mu u HNL-u ne treba treći stoper jer to nije sustav koji ti omogućuje dominaciju.

Ta formacija je jako dobra kad imaš pozitivan rezultat, a s Ristovskim i Moharramijem Dinamo može pomicanjem samo dvije figure vrlo lako prijeći u nekih 4-2-3-1, što češće igra. Mislim da ovo nije jedini put da će Dinamo tako igrati u Europi.

Iskustvo koje Hajduk, Osijek i Rijeka nemaju

Nikome više nije lako doći na Maksimir jer je Dinamo respektabilna europska momčad. Tu su sad već padali Atalanta, Benfica, Tottenham, Sevilla i Chelsea, da ne spominjemo klubove iz Dinamova ranga koji sad već u pravilu gube u Zagrebu. 

Momčad je dugo na okupu, to su sve hrvatski i drugi reprezentativci i zna kako se igraju ovakve utakmice. Nema panike, ima samo puno samopouzdanja. To je ono što nedostaje Hajduku, Rijeci i Osijeku i što se stječe godinama. Puno je lakše kad znaš da možeš jer si često bio u toj situaciji i onda ti se rijetko može dogoditi da izgubiš od lošijeg od sebe, kao recimo Osijek od Kazahstanaca.

Od deset utakmica, Osijek bi vjerojatno jednom od njih izgubio, ali baš se to dogodilo. Kad ne ide, onda ti lopte prolaze ispod noge, ne možeš točno dodati i kreneš paničariti, a to je sve danak neiskustvu.

Dinamo je sjajno krenuo u Ligu prvaka. Tri boda na startu su velika stvar i ako Dinamo nastavi igrati na ovakvom nivou, siguran sam da će svakoga u ovoj skupini namučiti. Ono što je sigurno je da se nikoga ne boji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.