Suspendirali boksača na četiri godine zbog kokaina. Nisu znali da je umro

Foto: Profimedia

BIVŠI izazivač za naslov svjetskog boksačkog prvaka Moises Calleros dobio je četverogodišnju suspenziju nakon što je bio pozitivan na kokain, samo da bi dopinška tijela saznala da je preminuo ranije ove godine. Boksač iz Coahuile u Meksiku pao je na doping testu nakon što je u travnju 2023. izgubio od osvajača zlatne olimpijske medalje iz 2021.  godine Galala Yafaija prekidom u četvrtoj rundi na eventu koji je predvodio Anthony Joshua i slavio protiv američkog teškaša Jermainea Franklina.

Vratio se u ring nokautom u prvoj rundi u svojoj domovini u prosincu, ali nakon istrage o njegovom padu na testu, britanska antidopinška agencija (UKAD) objavila je ranije danas da mu je izrečena četverogodišnja zabrana od strane Nacionalnog odbora za borbu protiv dopinga (NADP).

Proveli postupak protiv preminule osobe i utvrdili da nije ponudio adekvatne dokaze

Dio priopćenja UKAD-a glasi: "Meksički profesionalni boksač Moises Calleros suspendiran je na četiri godine iz svih sportova usklađenih sa Svjetskim antidopinškim kodeksom, nakon kršenja antidopinških pravila zbog prisutnosti i uporabe zabranjene tvari. Analiza njegovog uzorka otkrila je prisutnost kokaina i njegovog metabolita benzoilekgonina. Kokain je zabranjen tijekom natjecanja.

Dok su kraće zabrane dostupne za sportaše koji mogu dokazati da se kokain konzumirao izvan natjecanja i u kontekstu koji nije povezan sa sportom, g. Calleros nije iznio dokaze koji bi zadovoljili te zahtjeve. Gospodin Calleros ima pravo na uračunavanje vremena koje je proveo privremeno suspendiran, pa se smatra da je njegova zabrana započela 8. lipnja 2023. i završit će u ponoć 7. lipnja 2027."

Preminuo je prije tri mjeseca

U agenciji nisu bili svjesni da je Calleros preminuo početkom ožujka. Calleros je preminuo u dobi od 34 godine nakon sumnje na srčani udar u svom domu u Juarezu u Meksiku. Pronađen je mrtav nakon što su njegovi bliski rođaci izgubili kontakt s njim i otišli ga potražiti u njegovoj kući. Njegovu smrt potvrdio je njegov timski kolega David Galvan koji je za Callerosovu smrt saznao preko boksačeve supruge.

Calleros je u svojoj profesionalnoj karijeri imao 49 borbi, od kojih je dobio 37, uz 11 poraza i jedan remi. Borio se za WBO naslov prvaka svijeta protiv Japanca Ryuye Yamanake u ožujku 2018., ali ga je njegov kut povukao nakon osam rundi. Calleros se 2020. borio protiv aktualnog prvaka muha kategorije Julia Cesara Martineza, prije nego što se prošle godine borio protiv Yafaija. To je bila njegova prva borba na britanskom tlu, a kasnije je bio pozitivan na kokain nakon borbe u O2 Areni u Londonu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.