LA LIGA

Šuker je razočarao u prvoj sezoni u Sevilli, a onda je došao Maradona i sve okrenuo

Foto: EPA-EFE

DIEGO MARADONA bio je sila nogometne prirode, ljudski vihor sposoban promijeniti utakmice, klubove, pa čak i igrače jednostavnim zamahom kukova, udarcem lopte ili mudrom riječi. Čak i kada nije blistao, Maradona je bio u stanju napraviti razliku.

Možda ga se najviše pamti po njegovim nadljudskim pothvatima u Napoliju i s argentinskom reprezentacijom, ali treba reći da je El Diego tijekom manje slavnog boravka u Sevilli pokrenuo karijeru jednog od najvećih europskih napadača, piše Planet Football.

Davor Šuker je već bio zvijezda u usponu u vrijeme kada je Maradona, napuhaniji nego ranije i bez slavne fudbalerke, u ljeto 1992. godine stigao na Ramon Sanchez Pizjuan. Međutim, budući osvajač Zlatne kopačke Svjetskog prvenstva bio je u opasnosti od stagnacije u Sevilli.

Doveden iz zagrebačkog Dinama godinu dana ranije, Šuker je zabijao nešto više od gola svake dvije utakmice u svojoj domovini, gdje je njegov prepoznatljivo ležerni stil zapeo za oko skautima diljem kontinenta.

Zabio dva na debiju pa samo još četiri do kraja sezone

Sevilla je na kraju pobijedila u utrci za Šukerov potpis i činilo se da je to bio pun pogodak nakon što je u svom debiju u La Ligi protiv Real Sociedada zabio dva puta. Ipak, pokazalo se da je nada bila lažna jer je hrvatski centarfor u ostatku sezone 1991./1992. zabio još samo četiri puta.

Bilo je jasno da Šukeru treba nešto za poticanje njegove karijere u Španjolskoj, ali malo tko je mogao predvidjeti da će Maradona, izvan forme i s viškom kilograma, biti onaj koji će to omogućiti.

Zapravo, katalizator je bio novi trener Seville Carlos Bilardo. Dolaskom u klub nakon sezone u kojoj su Andalužani bili ispodprosječni i završili na 12. mjestu La Lige, Bilardo je označio potpisivanje Maradone kao ključno za povećavanje šansi momčadi.

Nije bilo teško shvatiti zašto je Bilardo želio Maradonu u ekipi. Zajedno su kao izbornik i kapetan argentinske reprezentacije osvojili jedno svjetsko prvenstvo i stigli do finala drugog. Ali Maradona je bio daleko od igrača kakav je nekad bio - tek je završio 15-mjesečnu suspenziju zbog korištenja droga nakon što je bio pozitivan na kokain.

Sepp Blatter je posredovao u transferu, Berlusconi profitirao

Predsjednik Seville Luis Cuervas isprva je obećao Bilardu da će mu ispuniti želju, ali je ubrzo odustao nakon što je početno ponuđenih 2.5 milijuna funti odbijeno. Bilardo je ipak ostao pri svome i čak je zaprijetio da će napustiti klub ako Maradona ne potpiše ugovor.

Naposljetku je bila potrebna intervencija jednog od velikih bastiona integriteta nogometa, Seppa Blattera, da se posao završi. U želji da se Maradonu osposobi za nastup na Svjetskom prvenstvu 1994. u Americi, Blatter je posredovao na sastanku predstavnika Seville i Napolija u sjedištu FIFA-e. Nakon pet sati pregovora postignut je dogovor prema kojem je španjolski klub pristao platiti 4.5 milijuna funti za Maradonine usluge.

U jedinstvenom preokretu pokazalo se da je velik dio naknade pokrila televizijska kuća Mediaset Silvija Berlusconija pod uvjetom da Maradona zaigra u nizu reprezentativnih prijateljskih utakmica diljem svijeta.

Maradona je sa svoje strane odbacio ponudu Marseillea i potpisao za Sevillu, rekavši novinarima po dolasku u Španjolsku da je došao osvojiti La Ligu. Došavši kad je sezona već bila u punom jeku, Maradona je dobio kapetansku traku i očekivalo se da će biti primjer.

Ipak, kada je Bilardo naredio da se termin treninga pomakne s jutra na poslijepodne, mnogi su počeli sumnjati na to da će Maradonino vrijeme u Španjolskoj biti poremećeno zloglasnim noćnim izlascima koji su bili obilježje njegovog angažmana u Napoliju.

Maradona nije puno učinio da ublaži takve glasine. Redovito fotografiran vani i okružen velikom pratnjom, jednom je čak završio na lokalnoj policiji nakon što je usred noći slupao svoj Mercedes.

Još uvijek je imao nešto od starog Maradone; čovjeka koji je živio prema mantri "radi naporno, igraj ozbiljno". U želji da se vrati u najboljem stanju, poveo je svog osobnog trenera fitnessa sa sobom u Sevillu i unajmio vilu Juana Antonija Ruiza Romana, jednog od najpoznatijih toreadora na svijetu, koji se natjecao pod imenom Spartak.

Maradona je krenuo s radom vraćajući razinu kondicije potrebnu za učinkovito korištenje svojih vještina s loptom i oka za ubojito dodavanje. Maradona se do trenutka kada je izašao na teren u dresu Seville malo stesao.

Očarani Šuker

Za Šukera je El Diegov dolazak bio ostvarenje sna. Sna za koji nije mislio da će postati stvarnost. "Bio je jedan od mojih dječačkih idola. Kada se u Sevilli počelo pričati da bi mogao doći, pomislio sam: Ne vjerujem u to dok ga ne vidim u svlačionici", rekao je Šuker godinama kasnije.

U Maradoninoj odsutnosti, Šuker je započeo sezonu sjajno, postigavši hat-trick u pobjedi nad Albaceteom 4:3. Ali i tada je znao da dolaze veći testovi i da će trebati vodstvo svog 32-godišnjeg partnera u napadu i nogometnog heroja.

Maradoni je trebalo vremena da stane na noge i da se prilagodi naporima treninga i životu u svlačionici u Sevilli tijekom prvih nekoliko tjedana. Maradona je mladog Hrvata jednog dana odveo sa strane kako bi mu dao nekoliko savjeta.

"Nadao sam se da će me nečemu naučiti, a onda me napokon pozvao. Rekao mi je: 'Ne želim da trčiš u stranu. Samo spusti glavu, trči prema vrataru i dat ću ti loptu'", prisjetio se kasnije Šuker.  

Foto: Šuker na humanitarnoj utakmici u Sevilli 2008. (EPA)

Možda bi Šuker odbacio takav savjet da je dolazio od bilo koga drugog, ali ovo je bio Maradona. Za njegov način razmišljanja, Šuker je pokušavao napraviti previše. Bolje je bilo da se usredotoči na postizanje golova i pusti svoje suigrače, a posebno Maradonu, da mu dodaju municiju.

Ono što je uslijedilo bilo je dinamično partnerstvo u La Ligi koje je bliještalo snažno, ali kratko. Kao i u slučaju Carece u Napoliju i Claudija Caniggie u Argentini, Šuker je ovoga puta bio glavni dobitnik Maradonine jedinstvene, iako pomalo blijede čarolije.

Samo 22 zajedničke utakmice

Zbog ozljeda i nediscipline za Sevillu su zajedno igrali samo 22 puta, ali je svejedno bilo nezaboravnih nastupa i briljantnih golova. Maradonin krunski trenutak dogodio u 15. kolu virtuoznom predstavom protiv Real Madrida koja je oduševila fanove Seville.

Maradona je vodio glavnu riječ u utakmici kao u davna vremena, a Šuker je prvi pogodak postigao sjajnom završnicom iz gotovo nemogućeg kuta. Sevilla je pobijedila 2:0, rezultatom koji joj je donio uspon među prva tri na tablici. Odjednom se razgovor o tituli nije činio toliko smiješnim.

Najbolji prikaz telepatije u kojoj su Maradona i Šuker uživali došao je nekoliko tjedana kasnije protiv Valencije. Kad su već gubili 1:0, njihova posebna veza došla je do izražaja u 27. minuti kada je Maradona prebacio loptu preko obrane Valencije i izravno u Šukerovu putanju. 

Šuker, koji je očekivao takvo dodavanje, prebacio je loptu preko istrčaloga golmana i izjednačio. Nakon devet minuta igre u drugom poluvremenu, dvojac je ponovno kombinirao, a Maradona je ovaj put poslao preciznu dugu loptu od centra igrališta sve do ruba Valencijinog kaznenog prostora. Ondje je pronašao Šukera, koji je znalački iskontrolirao loptu prsima prije nego što ju je nisko i snažno poslao pokraj Josea Gonzaleza iz Valencije i ponovo razveselio navijače Seville.

Šuker je bio zanesen svojim partnerom, a tako je i danas: "Kad nitko nije očekivao, Diego bi se pojavio jer je bio sposoban zamisliti ono što nitko drugi nije. Sjećam se njegovih asistencija u kojima smo svi uživali."

Pet uzastopnih sezona s 10 ili više golova

Ti su golovi Šukera prvi put u La Ligi doveli do dvoznamenkastog broja golova. Postigao ih je deset ili više u svakoj od sljedećih pet uzastopnih sezona, prvo sa Sevillom, a zatim s Real Madridom. 

Ali za Maradonu u Sevilli to je bio vrhunac. Unatoč poboljšanju forme i kondicije, El Diego nije uspio pobijediti demone koji su ga pratili još u Napoliju. Bilo je izvještaja da se nastavio utrkivati svojim Porscheom po gradu, a izleti u noćne klubove nisu prestajali tijekom njegovog boravka u Sevilli.

Iako je njegovo partnerstvo sa Šukerom donijelo obilje slavlja, on jednostavno nije imao kapacitet za zabavu i igru kao dok je bio mlađi. Izvan terena stvari su dosegnule najnižu razinu kada se pokazalo da je Luis Cuervas unajmio privatnog detektiva da prati Maradonu i njegove noćne pothvate.

Foto: Profimedia

I na terenu su se stvari pogoršavale. Sve nefokusiraniji Maradona je počeo gubiti svaki osjećaj profesionalizma. Početkom 1993. bio je isključen protiv Tenerifea nakon što je namjerno gađao argentinskog sunarodnjaka Fernanda Redonda za odmazdu nakon klizećeg starta.

Njegov iznenadni ponovni poziv u reprezentaciju nije naišao na odobravanje kod navijača u Španjolskoj. Maradona je odlučio propustiti nekoliko ključnih utakmica La Lige kako bi zaigrao za Argentinu u nizu besmislenih prijateljskih utakmica uoči Svjetskog prvenstva.

Sve više periferna figura, Maradona je počeo redovito preskakati treninge i u jednom trenutku su mu rekli da ima čak 12 kilograma viška. Kap koja je prelila čašu stigla je u pretposljednjoj utakmici sezone La Lige protiv Burgosa.

"Isprebijali smo jedan drugoga"

Dok je Sevilla vodila 1:0 na poluvremenu, Maradona je zatražio zamjenu, zabrinut zbog stare ozljede koljena. Bilardo to nije dopustio i umjesto toga je zamolio Maradonu da uzme injekciju protiv bolova i odigra veći dio drugog poluvremena.

Maradona je nevoljko pristao, ali se naljutio kad ga je Bilardo zamijenio nakon samo nekoliko minuta drugog poluvremena. Maradona je izletio s terena, bijesno sijevao u Bilardovom smjeru i iznio svoje frustracije u svlačionici Seville.

Svi pokušaji pomirenja u danima koji su uslijedili propali su kad su kad je pokušaj osobne isprike licem u lice završio obračunom šakama. Ili kako je to Maradona rekao: "Isprebijali smo jedan drugoga."

Potpredsjednik kluba Jose Maria del Nido nazvao ga je "nesposobnim za igranje golfa". Maradona je napustio Sevillu pod sjenom ljutnje, optužbi i protutužbi za neprofesionalizam i neisplaćene plaće s obje strane. Unatoč melodrami s Maradonom, Sevilla je sezonu završila na respektabilnom sedmom mjestu.

Bio je to početak Maradoninog kraja, ali Šuker je ostao njegova ostavština Sevilli

Vratio se u Argentinu i potpisao za Newell's Old Boyse. El Diegov dobro dokumentirani pad u nemilost dogodio se na Svjetskom prvenstvu 1994. Pozitivan test na droge bio je posljednje poglavlje u blistavoj karijeri na globalnoj sceni.

Ali Maradona je pokrenuo nešto posebno u Sevilli. Potaknut suradnjom s Argentincem, Šuker je zabio 24 gola u La Ligi tijekom sezone 1993./1994. Ispred njega u redoslijedu za Trofej Pichichi bio je samo Romario iz Barcelone.

Uslijedilo je 20 ili više golova u sljedeće dvije sezone, prije nego što je Šuker otišao u Real Madrid, odjavivši se iz Seville sjajnim hat-trickom protiv Salamance. Uslijedila je slava u Ligi prvaka i La Ligi s  Real Madridom, a potom je Šuker postao najbolji strijelac na Svjetskom prvenstvu 1998. s Hrvatskom.

Unatoč tome, Šuker je zasluge za svoj golgeterski razvoj uvijek pripisivao Maradoninim savjetima: "Ako pogledate moje golove za Sevillu, uvijek sam ih postizao na isti način. To je nešto što će ostati sa mnom zauvijek."

Kada se pojavila vijest o Maradoninoj smrti u dobi od 60 godina, Šukerove riječi bile su dirljive: "Ponosan sam što sam dijelio svlačionicu s njim tijekom naših dana u Sevilli. Kada se u ovim teškim trenucima prisjećam tih vremena, vidim njegove slike - on s asistencijama, a ja s golovima. Bila je privilegija igrati s Diegom i zajedno slaviti pobjede."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.