Strahonja: Zebec je zaslužio suditi Osijek - Dinamo. Sad znamo da možda nije trebao

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Screenshot: HRT

SUDAČKI ekspert Marijo Strahonja u HRT-ovoj emisiji Stadion komentirao je detalje s utakmice Osijek - Dinamo (2:3). Osječani su vodili 2:0 golovima Ramona Miereza i Domagoja Bukvića. Mahir Emreli smanjio je zaostatak u 70. minuti, a za preokret je zaslužan Bruno Petković, koji je u 87. i 96. minuti zabio iz kaznenih udaraca.

Glavni sudac utakmice bio je Mario Zebec. Pomoćnici su bili Luka Pajić i Sanja Rođak-Karšić. U VAR sobi nalazili su se Ivan Bebek i Hrvoje Radić.

Oba penala podijelila su javnost. Prvi kazneni udarac bio je u 87. minuti nakon igranja rukom Darka Nejašmića. Veznjak Osijeka skočio je i ispružio ruku, a bilo je upitno je li u trenutku diranja lopte bio izvan ili unutar kaznenog prostora. Zebec nije reagirao, već ga je na provjeru situacije pozvao VAR. Provjerom snimke utvrđeno je da je bio unutar kaznenog prostora i Dinamo je dobio udarac s bijele točke.

Drugi kazneni udarac dosuđen je u sudačkoj nadoknadi, kada je Stjopa Mkrtčjan srušio Dinu Perića. Zebec je ponovno dobio poziv iz VAR sobe kako bi provjerio situaciju. Sve se oduljilo, prekid je trajao više od pet minuta, a sudac je potom opet pokazao na bijelu točku. Petković je drugim pogotkom s bijele točke donio pobjedu Dinamu.

Strahonja: Zebec nije imao svoju večer, ali generalno je sudački tim bio jako dobar

"Sudio je gospodin Zebec. Svima je jasno da nije bila njegova večer. Nije samostalno reagirao, već je trebao pomoć VAR sobe. Znao je dobro odsuditi prije, bio je međunarodni sudac. Nažalost, nije bila njegova večer i morao je imati puno pomoći VAR sobe. Ali generalno je sudački tim bio jako dobar", rekao je Strahonja pa analizirao penale Dinama.

15. minuta - udaranje Špikića laktom

"Više je tu bila podlaktica u predjelu brade. Incident se dogodio dok je lopta bila izvan terena. Kontakt se dogodio dok nije bio izveden korner i VAR tada ne može reagirati. Definitivno nije za crveni karton. Da je lopta bila u letu, bio bi kazneni udarac.

VAR sudac je analizirao situaciju i tad je shvatio da je lopta izvan terena. VAR se tad ne može javiti radi eventualnog žutog kartona", objasnio je Strahonja.

87. minuta - prvi kazneni udarac

"Jasno je da je igrač Osijeka dirao loptu rukom na liniji kaznenog prostora, što je kazneni udarac. Zebec ovo nije samostalno dosudio, upute su da bude fokusiran na kazneni prostor jer iza sebe ima VAR sobu. VAR soba je analizirala situaciju te je morala utvrditi gdje je dirao ruku. Bebek je koristio razne alate i došao do dokaza da je bila ruka u kaznenom prostoru", nastavio je Strahonja.

 

Utakmice HNL-a možete gledati na MaxSport kanalu Hrvatskog Telekoma, kao i emisiju koja ide svako kolo nakon posljednjeg susreta.

96. minuta - drugi kazneni udarac

"Sami kraj naporne utakmice, sigurno je došlo do pada koncentracije. Igrač Dinama je prvi igrao loptom, a branič Osijeka ga je udario u zamahu po listu i butini. VAR soba je prepoznala da se radi o propuštenom incidentu. Prepoznao je ovo kao težinu za kazneni udarac. Sudac je procijenio da je bilo dovoljno težine za penal. Mislim da je odluka ispravna", izjavio je Strahonja.

"Povjerenik za suđenje je Ivan Novak iz Varaždina, bivši međunarodni sudac. Je li odabir Zebeca logičan? Gledajte, svi suci su imali naporne pripreme. Zebec je očito zadovoljio sve kriterije. S druge strane, odradio je dvije korektne utakmice.

Povjerenik za suđenje je kao trener momčadi. Ima 10-12 sudaca, upravlja njima... Zaslužio je, ali nakon ove utakmice svi možemo reći da možda, u principu, nije trebao biti delegiran", zaključio je Strahonja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.