GORAN U KUĆI SLAVNIH

Što je Teniska kuća slavnih i kako je Goran Ivanišević do nje dospio

Foto: Getty Images

GORAN IVANIŠEVIĆ 18. srpnja postat će član Međunarodne teniske kuće slavnih kao prvi Hrvat koji je u nju uvršten.

Za razliku od Košarkaške kuće slavnih koja već ima četiri hrvatska "stanara" (Krešo Ćosić, Dražen Petrović, Mirko Novosel, Dino Rađa) i očekuje petog u Toniju Kukoču, o Kući slavnih tenisa manje se zna.

Što je Teniska kuća slavnih i tko je već u njoj?

Ona je ustanovljena 1954. godine u američkom Newportu, u prostorima starog kazina uz koji su bili teniski tereni, na kojima se i danas igra jedini turnir na travi u Sjevernoj Americi, odmah u tjednu nakon Wimbledona.

Nakon Drugog svjetskog rata prostor je postao neisplativ pa je američki teniski dužnosnik Jimmy Van Alen osnovao Kuću slavnih i njen muzej i smjestio ih u staru kockarnicu.

Embed from Getty Images

Iduće godine Kuća slavnih je počela primati članove, a u prvom kontingentu bili su Oliver Campbell, Joseph Clar, James Dwight, Richard Sears, Henry Slocum, Malcolm Whitman i Robert Wrenn.

Iduće godine izabrana je i prva žena May Sutton, a 1958. Molla Bjurstedt Mallory, prva osoba rođena izvan SAD-a, osmerostruka pobjednica US Opena koja je rodom Norvežanka, ali 1936. udajom je dobila američko državljanstvo.

Tek 1975. legendarni Fred Perry, osmerostruki pobjednik Grand Slama i posljednji britanski osvajač Wimbledona (1936.) prije Andyja Murraya, postao je prvi neamerikanac u Kući slavnih. Godinu poslije pridružili su mu se Francuzi Jean Borotra i Jacques Brugnon te Irkinja Mabel Cahill, prva neamerikanka u Kući slavnih koja je bila i prva strana osvajačica Američkog prvenstva 1891. godine.

Posljednjih godina Kuća slavnih dobiva nekoliko novih članova, ovisno o tome koliko ih je dobilo potreban postotak afirmativnih glasova, a ove godine uz Gorana u nju će ući i Španjolka Conchita Martinez. Osim njih, za ovu su godinu bili nominirani švedski majstor za parove Jonas Bjorkman i slavni španjolski zemljaš Sergi Bruguera. S Ivaniševićem i Martinez Kuća slavnih će imati 259 predstavnika iz 24 zemlje. Lani su primljeni Jevgenij Kafeljnikov, Mary Pierce i Li Na.

Kako se uopće upada u Tenisku kuću slavnih?

Kandidate može nominirati bilo tko, od teniskih dužnosnika i institucija do običnih fanova. Nominacije se primaju do 1. travnja, a vrijede za nadolazeću godinu. Svakog proljeća izborno povjerenstvo pregledava nominacije i odlučuje tko od kandidata ispunjava kriterije za uvrštenje. 

Embed from Getty Images

Osnovni kriteriji su da je kandidat bio aktivni igrač unutar 20 godina prije nominacije te da nije aktivan posljednjih pet godina. U obzir se uzimaju uspjesi na najvišem međunarodnom nivou, ali i integritet, karakter i sportski duh.

U srpnju se uključuje Odbor za nominacije i odlučuje tko su najzaslužniji kandidati. Tri različite glasačke skupine koje čini oko 140 novinara, povjesničara i već izabranih "stanara", u rujnu i listopadu određuju opravdava li karijera nominiranih uvrštenje u Kuću slavnih i tu selekciju prosljeđuju na glasanje navijačima. Nominiranim kandidatima treba barem 75% afirmativnih glasova stručnjaka, na koje se može dobiti bonus od 3% nakon glasa naroda.

Nakon što se obrade rezultati glasanja, u siječnju se objavljuje tko su izabrani, a svečanost uvrštenja održava se u srpnju.

Postoji i način da se preskoče svi ti silni odbori i zaradi automatsko uvrštenje, ali za to igrač treba imati najmanje tri Grand Slam titule i provesti barem 13 tjedana kao svjetski broj 1 ili osvojiti pet Grand Slamova. Ako se radi o igračima u konkurenciji parova, oni moraju imati barem 12 velikih trofeja i 52 tjedna na vrhu ili osvojiti 15 Grand Slamova.

U kojim se sve kategorijama može ući u Kuću slavnih?

Postoje tri kategorije - za igrače, za igrače s hendikepom i za poseban doprinos. Igrače se bira svake godine, a ostale kategorije svake četiri godine.

Što kad tenisač uđe u Kuću slavnih?

Osim što je to najveće priznanje u svijetu tenisa nakon kojeg se stječe pravo na hvalisanje, izabrani kandidati dobit će svoj kutak u muzeju u kojem je izložena impozantna kolekcija predmeta iz teniske povijesti. U muzeju postoji i multimedijalni kutak u kojem hologram Rogera Federera objašnjava zašto voli tenis, a glas Marije Šarapove posjetitelje vodi kroz obilazak.

Embed from Getty Images

Kako je Goran zaslužio uvrštenje i što je na sve rekao?

"Ovo je ogromna čast, ponosan sam i ponizan jer sam postao prvi Hrvat u Teniskoj kući slavnih. Zahvalan sam Odboru koji me izabrao za ovu čast i navijačima koji su glasali za mene i podržavali me tijekom cijele karijere, pogotovo brojnim navijačima u Hrvatskoj. Počašćen sam i uzbuđen jer sam postao 'hall of famer'", rekao je Goran.

Karijeru mu je, dakako, obilježio veličanstveni Wimbledon 2001. godine, kad je kao 125. igrač svijeta s pozivnicom šokirao svijet i otišao do kraja. Osim toga, igrao je još u tri pojedinačna finala Wimbledona i dva finala Roland Garrosa u parovima, osvojio je dvije bronce na Olimpijskim igrama 1992. - pojedinačno i u paru - a sakupio je ukupno 22 naslova iz 49 finala na ATP Touru. Najbolji plasman na ATP listi bio mu je drugo mjesto, a čak 136 tjedana proveo je u Top 5. Iako nije igrao, bio je član hrvatske reprezentacije koja je 2005. osvojila Davis Cup.

Ima jednako uspješnih ili uspješnijih tenisača koji još nisu našli mjesto u Kući slavnih, poput Lleytona Hewitta, Thomasa Mustera ili Michaela Changa, ali u obzir se uzimaju i "integritet, sportski duh i karakter" igrača, a u kategoriji karaktera Goran je imao dovoljno karizme za uvrštenje već prije 10 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.