PREMIERSHIP

Srpski veznjak nakon što je Zaha odbio kleknuti: Znam zašto je ostao stajati

Foto: EPA

WILFRIED ZAHA je u subotu postao prvi nogometaš Premiershipa koji je odbio kleknuti prije početka utakmice u engleskom prvenstvu. On je nakon prvog sučeva zvižduka u pobjedi njegovog Crystal Palacea nad West Bromwichom (1:0) odlučio mirno stajati, dok su ostali igrači kleknuli u znak podrške borbi protiv rasne diskriminacije.

Ova praksa u Premiershipu počela je nakon pauze zbog koronavirusa i plan je da se nastavi do kraja ove sezone.

Klečanje je postalo rutina

Zaha to jučer nije napravio, a sve je objasnio ovako:

''Nema ispravne ili pogrešne odluke, ali za mene klečanje je postalo rutinski dio prije početka utakmica i postalo je nevažno klečimo li ili stojimo jer nas vrijeđaju. Kao društvo, trebamo uraditi više prilikom edukacije u školama i kompanije koje se bave društvenim mrežama trebaju imati stroža pravila prema onima koji vrijeđaju."

Zaha je već ranije najavio da će prestati klečati, a o toj njegovoj odluci i jučerašnjem potezu pričao je kapetan Crystal Palace i jedini strijelac subotnje utakmice Luka Milivojević:

Korak dalje

''Pričali smo u petak o tome. U potpunosti ga podržavam. Želim reći da mi klečimo kako bismo primjerom pokazali ljudima da smo protiv rasizma. Taj primjer može biti kad djeca gledaju nogomet s obiteljima i počnu postavljati pitanja. Mogu pitati zašto to igrači rade. Ovo je savršeno vrijeme za objašnjenje. Wilfried je otišao malo dalje – napravio je to na svoj način i ja i njegovi suigrači stojimo u potpunosti iza toga. Znam za što se on bori.''

Zaha je u više navrata bio žrtva rasizma. Među onima koji su mu uvrede uputili putem društvenih mreža bio je i jedan 12-godišnjak.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.