Srpski mediji: Ratni zločinac Purda uz ovacije izveo početni udarac na finalu hrvatskog kupa

"DA VIDIMO kako će sad reagirati Uefa i Fifa! Na prvom meču finala Kupa Hrvatske između Dinama i Varteksa početni udarac je izveo Tihomir Purda, čovjek poznat po ratnim zločinima nad Srbima u ratu na prostorima Hrvatske i BiH." ovako srpske Večernje novosti pišu o ceremoniji kojom je otvoreno finale kupa na Maksimiru.

Srpskim kolegama su se pri tome potkrale "greškice": Čovjeka oslobođenog sumnje za ratni zločin nad ranjenikom srpske okupatorske vojske tijekom borbi u hrvatskom Borovu, nazivaju "ratnim zločincem", koji je "poznat po ratnim zločinima", ali ne samo u Hrvatskoj, nego i na "prostorima BiH" (!?)

Večernje novosti podsjećaju na "dvostruki aršin" međunarodne nogometne zajednice, pri čemu im također "činjenice nisu svetinja":

"Poznato je da europska nogometna kuća kažnjava srpske navijače i zbog nacionalnih obilježja. Poznato je da je da su Savez, Zvezda i Partizan plaćali kazne za svaki transparent patriotskog sadržaja koji bi razvili njihovi navijači. Ali, u Hrvatskoj pušu neki drugi vjetrovi... Ratni zločinci se glorificiraju od strane navijača i javnosti. Ali, prvi put se desilo da neki takav groteskan lik bude glavna faca jedne tako velike utakmice kao što je finale nacionalnog kupa.

Sve je naravno organizirao Zdravko Mamić, a amenovali i Nogometni Savez Hrvatske i rival u finalu Varteks. Sada su na potezu Uefa i Fifa."

Ako su zastave s likom Radovana Karadžića  i transparenti sa stihovima četničkih budnica "nacionalna obilježja i transparenti patriotskog sadržaja" onda su Večernje novosti u pravu. Kao što su u pravu da se u Hrvatskoj glorificiraju razni zločinci od strane dijela navijača i još manjeg dijela javnosti, ali u ovom slučaju potpuno su promašili, jer Purda, pravomoćno je utvrđeno, nije ratni zločinac.

"Ovacije Zengi"


Tabloid "Kurir" je u odnosu na prethodni list stao na loptu i u tekstu "Purda dobio ovacije u Zagrebu" s podnaslovom "Ovacije Zengi" piše da je "finale hrvatskog kupa početnim udarcem otvorio pripadnik Zbora narodne garde osumnjičen da je izvršio ratni zločin u Borovom naselju".

Kurir je daleko profesionalnije obradio temu, jer podsjeća da je Purdino priznanje zločina iznuđeno, iako i njihov tekst ima faktografsku grešku - Purda je bio optužen za zločin u studenom, a ne prosincu '91, jer je Vukovar tada već pao:

"Čovjek koji je u siječnju ove godine uhapšen zbog osnovane sumnje da je počinio ratne zločine, sinoć je gromoglasnim ovacijama dočekan na maksimirskoj travi i ispraćen s nje. Purda je osumnjičen da je u prosincu 1991. u Borovu naselju iz automatske puške pucao u ranjenike.

U zatvoru u Bosni i Hercegovini zadržan je dva mjeseca, nakon čega je pušten, uz obrazloženje Tužiteljstva za ratne zločine kako nema dokaza da je počinio zločin za koji je osumnjičen. Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da se radi o predmetu iz vojnog pravosuđa i da je istraga veoma loše rađena: Nekadašnje vojno tužiteljstvo je iznudilo Purdino priznanje u istrazi prije 20 godina, a nova istraga nije potvrdila to priznanje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.