Srpske legende: Đokovića i košarkaše pljuju nakon jednog poraza. Zato su najjači

Foto: Profimedia

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije plasirala se pobjedom 95:86 protiv Kanade u finale Svjetskog prvenstva u košarci. Kanađani su uoči utakmice bili favoriti na kladionicama, ali Srbija je cijelu utakmicu vodila te na kraju stigla do pobjede. U nedjeljnom finalu od 14:40 Srbija će igrati za zlato protiv Njemačke, koja je šokirala SAD pobjedom 113:111. 

Srbija je na ovaj Mundobasket došla bez najboljeg igrača svijeta Nikole Jokića, dvostrukog MVP-ja Eurolige Vase Micića, Nikole Kalinića, Nemanje Nedovića te bez još nekoliko kvalitetnih igrača koji bi sigurno bili od velike pomoći.

Međutim, iskusni lisac Svetislav Pešić je uspio stvoriti nevjerojatnu kemiju u momčadi, a Bogdana Bogdanovića je uvjerio da mora biti lider i vođa ekipe. Bogdan je to prihvatio, momčad je čitav turnir igrala fantastičnu timsku košarku, impresionirala je obranom i zasluženo se našla u borbi za zlato.

Srpsko košarkaško čudo su za Index komentirali velikani srpske i europske košarke Božidar Maljković i Goran Grbović.

"Veliki majstor Pešić"

"Da ne bi bilo da sad nešto pametujem i glumim generala nakon bitke, prije par dana sam za RTS rekao da će se Srbija boriti u finalu za zlato. Poštujem Jokića, Micića, Nedovića, momke koji nisu tu, ali ova ekipa je tim, fantastičan tim. Na svakoj poziciji ima po dva jednako dobra igrača, nitko na turniru ni izbliza nije ovako šuterski moćan, a imponiramo i atleticizmom.

Također, imamo i fantastičnog trenera. Kari Pešić je čovjek s golemim iskustvom. Bio je prvak svijeta u Bormiju, bio je prvak svijeta u Indianapolisu, donio je Njemačkoj povijesni naslov prvaka Europe, Barcelonu je odveo do toliko sanjane Eurolige. Pešić je dokazao da je majstor za stvoriti kemiju unutar momčadi i svaka mu čast kako je od ovih momaka napravio tim", rekao nam je tvorac Kukočeve i Rađine Jugoplastike. Maljković je poručio i da je Pešićeva momčad pokazala da je Srbija zemlja košarke, jer je uvijek opasna bez obzira u kakvom sastavu dođe na natjecanje.

"Ovo samo može Srbija. Znate zašto? Jer nitko nije toliko pljuvan kao košarkaši i Novak Đoković"

"Srbija je još jednom dokazala da je zemlja košarke, da samo mi ovo možemo. Znate zašto? Zato što se samo po košarkašima i po Novaku Đokoviću pljuje nakon jednog poraza. Nitko nije toliko podložan kritici u Srbiji kao košarkaši i Novak. Evo, nogometaši su izgubili jučer od Mađarske. Nikom ništa.

Košarkaši su prije nekoliko dana izgubili od Italije u nebitnom susretu i odmah je krenuo brutalan napad. Pešić je bio senilni starac, neznalica, Bogdanović je ispao bezveznjak... Baš zato, što je nacija toliko opsjednuta košarkom, jer se nitko toliko ne napada kao košarkaši, tu smo gdje jesmo'', kaže nam legendarni trener koji se potom oštro okomljuje na reprezentaciju SAD-a, koja je važila za prvog favorita turnira

Protiv Njemačke će u finalu biti teško. Srbija je kvalitetnija, ali Nijemci igraju fantastičnu košarku. Izbornik Gordon Herbert je sjajno posložio ekipu i u finalu očekujem egal utakmicu. Amerikanci? Bitno da su oni doveli četiri NBA trenera, a pokazali su ništa. U napadu bez ijedne akcije, a ovakvu obranu ne bi igrala ni najgora euroligaška momčad.

"Amerikanci su došli kao Beach Boysi. Katastrofa"

Amerikanci su došli na ovaj turnir kao Beach Boysi. Ne znam što su mislili, ali ovo je izgledalo kao neka neozbiljna košarka s plaže. Bez logike, razuma, ideje. Katastrofa. No, to me ne čudi. Znao sam da neće doći do finala.

Srbija, Njemačka, Kanada, Latvija i donekle Litva, to su jedine ekipe koje su ovaj turnir odigrale kako treba. Sve ostalo je bilo ispod svakog nivoa... Kao predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije posebno me veseli da smo se izravno plasirali na Igre u Parizu. U Tokiju smo bili jedina nacija koja je imala 50 posto momaka, a 50 posto cura. Na to sam posebno ponosan'', zaključio je trostruki prvak Europe.

Grbović: Ovo je dokaz da ti ne treba 12 objektivno najboljih, nego 12 onih koji žele

Goran Grbović, legenda Partizana i reprezentativac bivše Jugoslavije, priznao nam je da nije očekivao ovakav rezultat Srbije i da je oduševljen onim što je Pešić izvukao od igrača. 

''Iskreno, oduševljen sam. Nisam ovo očekivao. Momčad je otišla na SP s puno upitnika, očekivao sam da će je mnogi podcijeniti jer nema Jokića, Micića, Kalinića i još nekih igrača. Međutim, ovih 12 momaka je pokazalo da su najbolje što imamo. Ovo je dokaz da ti ne treba 12 objektivno najboljih, nego 12 najboljih koji ti trebaju u datom trenutku.

Pešić je uspio u tome i svaka mu čast. Obrana je bila savršena, a obrana je voljni moment. Još jedan dokaz kakav karakter ova ekipa ima. Šokiran sam obranom i inteligencijom igre. Momčad je prihvatila Bogdana kao lidera, momci ga zovu šefe, a on je ozbiljno i odgovorno preuzeo ulogu vođe. Ponaša se kao pravi kapetan. Na papiru je bilo dosta ekipa koje su bile jače od nas, ali papir je papir, a parket je nešto drugo'', rekao nam je brončani s Eurobasketa 1987. pa dodao:

''Pešić je taktički vodio momčad savršeno. Kanadu je usporio, a Litvu je ubrzao i tako je dobio obje utakmice. Finale Njemačke i Srbije je fantastičan rezultat za europsku košarku i ponosan sam zbog toga. Da, Srbija je zemlja košarke. Mnogi su nas podcijenili, a to im je bila kardinalna greška.

Ekipa je pokazala da se bez onih kojih nema mora i može. Neću ulaziti u razloge zbog kojih neki igrači nisu tu, ali u moje vrijeme je bila čast igrati za reprezentaciju. Očito se puno toga promijenilo. Oduševljen sam i sretan jer je Srbija pokazala bez obzira koje igrače ima, kakav je kadar, da uvijek igra istu košarku.''

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.