Srbija dobiva sveučilišnu esport ligu

Foto: Battle4Split

Studenti u Srbiji uskoro će dobiti vlastito esport natjecanje. Esports Liga Univerziteta u Beogradu trebala bi omogućiti studentima s različitih fakulteta da se natječu u jedinstvenoj ligi, a pobjednici će na svom fakultetu dobiti gaming sobu. 

>>Srbija je vodeća esport sila u regiji

Iako u razvijenim zemljama esport na fakultetima nije ništa novo i već se nude različiti programi i stipendije, naša regija po običaju zaostaje. Srbija, koja je ujedno i vodeća esport sila u regiji, napravit će novi veliki korak u razvoju te industrije, a to je bolja integracija esporta u obrazovni sustav. 
 
Studenti će se moći natjecati u dvije igre, Dota 2 i Counter Strike: Global Offensive. Svaki fakultet može prijaviti maksimalno dvije ekipe, a svi igrači u timu moraju biti studenti fakulteta koje predstavljaju. Liga će trajati dugih pet mjeseci, a svi mečevi igrat će se u Efragovoj gaming areni. Veliko finale u planu je za svibanj. 
 
Uvođenje sveučilišne lige izvrsna je stvar za studente kao i za razvoj same industrije. Studenti su ciljana publika esport industrije, a postojeća struktura sveučilišta u sklopu koje se već organiziraju sportska natjecanja pogodna je za razvoj esporta. Ovako će studenti dobiti priliku iskoristiti svoje vještine u Doti i CS:GO-u kako bi svom fakultetu osvojili gaming sobu, a sigurni smo da će se aktualizirati i neka rivalstva između fakulteta. Prođe li projekt kako treba, fakulteti bi uskoro mogli studentima ponuditi neku vrstu stipendije kako bi imali što kvalitetniju esport ekipu. 
 
Još jedan važan faktor je prikazivanje esporta kao "klasičnog" hobija, a ne gubljenje vremena. Sveučilišna liga jedan je od načina podizanja svjesnosti o esportu i demistifikaciji gaminga.
 
Iako je sam projekt vrijedan hvale, zanimljivo je da je jedan od organizatora natjecanja i srpski Efrag. Tvrtka poznata po kiksevima u produkciji i neisplaćivanju nagrada sa svojih natjecanja. Igrači nikada nisu dobili osvojene nagrade s The World Championshipsa 2016 i Adria Mastersa, a iznos premašuje sto tisuća dolara. Efrag se čak ni produkcijski nije iskazao, pogotovo ako pogledamo ESG Tour Mikonos, koji je bio odrađen ispod svake razine. Čak su i etablirani srpski CS:GO timovi poput Binary Dragonsa, Resistancea i Squarde bojkotirali Prvu srpsku CS:GO ligu u organizaciji iste tvrtke. Bez obzira na sve, Efrag i dalje izgleda "normalno" posluje te s novim partnerima i sponzorima radi nove projekte. 
 
Nadamo se kako Efrag neće biti kamen spoticaja u Esports Ligi Univerziteta te da će naši istočni susjedi razviti uspješnu sveučilišnu ligu koju ćemo i mi u Hrvatskoj uskoro moći započeti. Iako neki esport projekti u Hrvatskoj surađuju s fakultetima poput Battle4Splita, imamo još puno posla do pokretanja jedinstvene sveučilišne esport lige.
 

>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.