Srbija bogato nagrađuje Hrvaticu koja joj je donijela olimpijsko srebro

Petra Butala (lijevo), hrvatska trenerica Aleksandre Pešić, srpske osvajačice olimpijskog srebra u taekwondou. Foto: Profimedia

SRBIJA je osvojila treću medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Aleksandra Perišić uzela je srebro u taekwondou u kategoriji do 67 kilograma. U finalu je izgubila od Mađarice Viviane Marton 2:0 u rundama. U osvajanju medalje pomogla joj je i Hrvatica Petra Butala, njena trenerica. Butala je bivša hrvatska taekwondoašica koja se u Beograd preselila nakon što se udala za Predraga Kovačića, bivšeg srpskog taekwondoaša.

Srbija nagrađuje Hrvaticu sa 100 tisuća eura. U domovini bi dobila četiri puta manje

Aleksandra Perišić i Petra Butala su, osim olimpijskog srebra Srbiji, sebi osigurale sjajan iznos kojim Srbija nagrađuje sve koji toj zemlji donesu odličja. Perišić i Butala Kovačić će tako za olimpijsko srebro dobiti po 100 tisuća eura. 

Prije nje su po 200 tisuća eura dobili osvajači zlata Novak Đoković (tenis) te Damir Mikec i Zorana Arunović u mješovitim parovima u streljaštvu (disciplina pištolj na 10 metara). Srbi su u vaterpolu osigurali i četvrtu medalju, a sutrašnji meč s Hrvatskom u finalu odlučit će hoće li ona biti zlatna ili srebrna.

Hrvatska ipak kompenzira to mirovinom za izvrsne sportaše

Srbija daleko bogatije od Hrvatske nagrađuje osvajače olimpijskih medalja. Prema novom pravilniku, od Ministarstva turizma i sporta za olimpijsko zlato dobiva se 41 tisuća eura, za srebro 26 tisuća eura te 18.500 eura za brončanu olimpijsku medalju.

No, Hrvatska je jedna od rijetkih država koje daju trajnu stimulaciju svojim osvajačima medalja, kako sportašima tako i trenerima. Sportaši dobivaju naknadu u vrijednosti od 40 do 100 posto prosječne hrvatske neto plaće od 45. godine, a treneri od 55. godine. Koliki će biti iznos naknade, određuje se prema broju osvojenih medalja te natjecanjima na kojima su osvojene. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.