Spuštena rampa prijelaznog roka: Real apsolutna zvijezda, Pranjić hrvatski br. 1

SPUŠTENA je rampa na ljetni prijelazni rok, a ujedno je to i prilikada se podsjetimo najvećih transfera i sagledamo tko će s kakvim kadrom igrati do predstojeće zime. Kao i obično, najbogatiji klubovi su pokupovali sve što valja, a ostalima ostavili mrvice. Iako je recesija pogodila i nogometni svijet, prema transferima nekih igrača se to ne bi dalo zaključiti. Također, ovo ljeto nije bilo bombastičnih "last minute" prelazaka poput prošlogodišnjih Robinha iz Reala u City ili Berbatova iz Tottenhama u United.

Apsolutna zvijezda prijelaznog roka je Real Madrid koji je u jeku recesije potrošio više od 250 milijuna eura i ponovo izdvojio najveću cifru u povijesti za jednog igrača. Slijedio ga je Manchester City, rastrošni arapski vlasnici ne pitaju za cijenu kad nekoga žele, a ovo ljeto su spiskali gotovo 120 milijuna. S druge strane, najveća tri transfera hrvatskih igrača su Danijela Pranjića, Nikole Kalinića i Josipa Šimunića.

Transferi "teži" od 20 milijuna eura:

94 milijuna - Cristiano Ronaldo. Real Madrid je dugo vabio Portugalca, a preko svote od 94 milijuna eura Manchester nije mogao proći. Time je Ronaldo postao najskuplji igrač u povijesti, a i uz druga dva najskuplja transfera stoji ime Reala: transfer Kake iz Milana je drugi, a Zidanea iz Juventusa treći najveći prelazak u povijesti.

65 milijuna - Kaka. Čarobni Brazilac se kleo da nikad neće iz Milana, nije otišao u Manchester City, ali kad je Florentino Perez ponudio 65 milijuna, već je bio u zrakoplovu za Madrid.

45 milijuna - Zlatan Ibrahimović. Ibro je u Barcelonu otišao za 45 milijuna eura, a na San Siro je preselio Samuel Eto'o procijenjen na 20 milijuna pa se ukupna vrijednost transfera penje na 65 milijuna.



35 milijuna - Xabi Alonso i Karim Benzema. "Srce i duša" Liverpoolove sredine se povezivao s prelaskom u Juventus i Arsenal, no na kraju se opet pojavio Real sa cifrom koja se ne odbija. Benzemu je tražio "pola Europe" iz Lyona su poručili da ga da daju za manje od 100 milijuna, ali i on je završio kao i Alonso.

30 milijuna - Mario Gomez. Stuttgartov ubojiti strijelac je početkom ljeta prešao u Bayern za najveću svotu u povijesti Bundeslige.

29 milijuna
- Carlos Tevez i Emmanuel Adebayor. Nakon što Ferguson nije uspio zadržati Ronalda, ista stvar mu se dogodila s Argentincem, Tevez je na kraju prešao u City. Građani su šopingirali u Londonu, iz Arsenala su za 29 milijuna doveli Adebayora koji je već počeo isplaćivati uloženo, a 19 milijuna su platili za Kolo Tourea.

28 milijuna
- Joleon Lescott. Everton je na 27-godišnjem braniču odlično zaradio, City im je platio ogromnih 28 milijuna.

25 milijuna - Diego, Felipe Melo, Glen Johnson i Dmitro Čigrinski. Juventus želi ostati s Interom u borbi za naslov prvaka pa su po 25 milijuna dali Fiorentini za Mela i Werderu za Diega. Glen Johnson je prešao iz Portsmoutha u Liverpool za jednak iznos, a isto toliko je platila Barcelona Šahtaru za ukrajinskog braniča.

24 milijuna - Arjen Robben i Lisandro Lopez. Često ozlijeđeni Robben nije našao mjesto u momčadi Reala pa je za 24 milijuna otišao u Bayern, a da će biti pojačanje pokazao je već u prvoj utakmici kad je Wolfsburgu zabio dva gola. Lyon je s druge strane jedini francuski klub koji se upisao na ovu ljestvicu, u napadaču Porta Lopezu su pronašli zamjenu za Benzemu.

21 milijun - Roque Santa Cruz. Manchester City je doveo i paragvajskog napadača Santa Cruza iz Blackburna.

20 milijuna - Alberto Aquilani. Liverpool je zamjenu za Alonsa pronašao u Rominom Aquilaniju koji zatvara ovu ljestvicu.



Pranjić hrvatski rekorder

Najveći ljetni transfer Hrvata drži Danijel Pranjić koji je za 7.700.000 eura prešao iz Heerenveena u Bayern, ali se pri tom morao odreći dijela zarade jer se klubovi nikako nisu mogli dogovoriti. U Muenchenu mu se pridružio i Ivica Olić koji je došao besplatno iz HSV-a no zato je dobio bogat ugovor. Josip Šimunić je Hertu zamijenio Hoffenheimom u transferu vrijednom sedam milijuna eura, a u njemačku drugu ligu otišao je Mirko Hrgović.

Na Otoku je najveću cijenu postigao Nikola Kalinić koji je za sedam i pol milijuna otišao u Blackburn i tako postao najskuplji igrač u povijesti Hajduka. Niki Kranjčaru je istjecao ugovor u Portsmouthu pa su ga prodali Tottenhamu za samo 2,8 milijuna. U Premiership je preselio i Ivan Klasnić kojeg je Nantes posudio Boltonu.

Marko Babić je bez odštete iz Herthe prešao u Zaragozu, a Drago Gabrić je za dva milijuna iz Hajduka otišao u Trabzonspor kod Hrvoja Čale. Nikola Pokrivač za dva milijuna eura prešao je iz Monaca u Red Bull, dok je Josip Tadić za pola milijuna Dinamo zamijenio Grenobleom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.