Splićanin osvojio zlato za Srbiju. Evo koliko je zaradio

Foto: EPA

DAMIR MIKEC (40), rođeni Splićanin i srpski olimpijac u streljaštvu, osvojio je olimpijsko zlato u mješovitim parovima u disciplini zračni pištolj na deset metara. Partnerica Zorana Arunović i on u finalu su bili precizniji od predstavnika Turske. U finalu su gubili s 2:8, ali su na kraju slavili rezultatom 16:14. Mikec već ima olimpijsko srebro koje je osvojio samostalno u Tokiju prije tri godine.

Mikec i Arunović od Srbije će dobiti ogromnu nagradu od 200 tisuća eura za osvojena zlata te pravo na sportsku mirovinu, koje se aktivira od 40. godine i isplaćuje se na mjesečnoj bazi. Srbija je među državama koje isplaćuju najveće nagrade svojim olimpijcima.

Za usporedbu, hrvatski zlatni olimpijci dobit će 41 tisuću eura te također pravo na sportsku mirovinu. Samo dvije države isplaćuju više od Srbije za olimpijska zlata. To su Izrael (253.000 eura) i uvjerljivo najizdašniji Hong Kong (708.000 eura).

Odrastao u Splitu, odlučio nastupati za Srbiju

Mikec je rođen 1984. godine u Splitu, otac mu je bio slovenskog porijekla i vojno lice JNA, a obitelj mu je devedesetih protjerana, pa se preselila najprije u Herceg Novi, a zatim u Beograd. Mikec je kasnije govorio kako je odrastajući u Splitu govorio da navija za Hajduk, a u stvarnosti simpatizirao Crvenu zvezdu.

"Jednostavno se dogodilo, tada je Zvezda osvojila sve što se može osvojiti. Odmah sam osjećao ljubav prema Zvezdi. Rođen sam 1984. godine u Splitu i, naravno, tamo je Hajduk glavni, svi za njega navijaju, osim mene.

Kod kuće sam navijao za Zvezdu, a na ulici sam morao govoriti da navijam za Hajduk. Poslije Splita smo otišli u Herceg Novi, zna se da je to grad s puno navijača Zvezde, a zatim u Beograd", objasnio je Mikec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.