OI TOKIO

Splićanin koji nastupa za Srbiju: Ja nisam iz Hrvatske, pogledajte što rade s Teslom

Foto: EPA-EFE

DAMIR MIKEC je osvojio prvu medalju za Srbiju na Igrama u Tokiju. Uzeo je srebrnu medalju u disciplini zračni pištolj 10 metara, a njegova životna priča je zanimljiva jer je rođen u Splitu.

Ipak, u razgovoru za Objektiv.rs, Mikec je objasnio kako uopće ne smatra da je rođen u Hrvatskoj. "Danas to jest Hrvatska, ali ja sam rođen u Jugoslaviji. Pogledajte što se događa s Teslom i novčićima. Čak su me i ljudi iz Herceg Novog svojatali jer sam tamo rođen. Morao sam otići iz Splita devedesetih iz dobro poznatih razloga. Otišao sam posljednjim brodom za Crnu Goru", rekao je.

Nakon toga je objasnio svoje čitavo obiteljsko stablo: "Ja sam mješavina baš svega. Rođen sam u Splitu, a baka i djed s tatine strane su iz Novog Mesta. Tata je rođen u Bitolju jer je djed bio vojno lice. U Senti je upoznao moju majku. Imam dva brata od kojih je jedan rođen u Kanadi. Oba brata imala su problema s astmom i doktor je preporučio mojim roditeljima da se presele na more. U Splitu su već bili baka i djed, pa je odluka pala na taj grad."

Mikec za Srbiju na Olimpijskim igrama nastupa od Pekinga 2008. godine, kad je bio sedmi u disciplini zračni pištolj 50 metara. Ovo mu je najbolji rezultat na Igrama u karijeri. Srebrnom medaljom je osvojio i 60.000 eura od vlade Srbije, a osigurao si je i sportsku mirovinu koju će primati nakon 40. godine života. Novčana naknada za srebrnu medalju iznosi 2.5 prosječne mjesečne plaće u Srbiji, odnosno 160.000 dinara, što je u oko 10.200 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.