Spektakularni UFC 132: Leben nokautirao Wanda, Tito ugušio Badera, Cruz i dalje prvak!

KAKVA noć u Las Vegasu… UFC 132, ne samo da je ispunio očekivanja svih onih koji su očekivali spektakl, nego je i oduševio najveće skeptike koji baš i ne vole mješovitu borbu.

Spektakularni nokauti, odlični završeci i vrlo kvalitetne borbe – tako otprilike možemo sažeti što se sve događalo noćas u MGM Grand Areni. U glavnoj borbi večeri, Dominick Cruz je obranio titulu prvaka bantam kategorije protiv Urijaha Fabera. Prvak je slavio nakon pet rundi pravog rata jednoglasnom odlukom sudaca i to potpuno zasluženo. Iako je Faber pružio dobru borbu, bilo je to nedovoljno da bi preoteo titulu i napravio iznenađenje. Izazivač, doduše, ima za čime žaliti. U najmanje je dva navrata dobro pogodio Cruza uspjevši ga pritom i uzdrmati, no posao nije odradio do kraja. Na kraju je Cruz osvetio jedini poraz u karijeri i dokazao da se radi o najboljem borcu svijeta u kategoriji do 60 kilograma.a

“Ja sam kamikaza. Ili ću ubiti, ili ću poginuti”, izjavio je Wanderlei Silva uoči dvoboja protiv Chrisa Lebena. Nije pretjerivao, niti najmanje… U vjerojatno najščekivaniji dvoboj UFC-a 132 obojica su ušli bez ikakve kalkulacije. Brazilac je prvi pogodio, no umjesto da dovrši posao, natrčao je na sjajnu kontru “The Cripplera”. Samo 27 sekundi trebalo je Lebenu da nokautira svog idola kojem se nakon meča poklonio. Koliko je težak nokaut bio, govori i činjenica da se bivši Prideov prvak nije sjećao apsolutno ničega iz prve runde. Ovo je bio šesti Silvin poraz u osam posljednjih dvoboja, ali i četvrti težak nokaut. Mediji su odmah krenuli sa špekulacijama o povlačenju iz aktivnog sporta, a jesu li one istinite, trebat će pričekati da se dojmovi slegnu.

Jednako spektakularan meč gledali smo i u okršaju Tita Ortiza i Ryana Badera. Ikona ovog sporta i bivši prvak je nakon 2006. ubilježio prvu pobjedu osiguravši tako opstanak u američkoj organizaciji. Ne samo da je pobijedio inače odličnog Badera, nego je pokazao da se može mjeriti s najboljim borcima svijeta. Ortiz je svog sunarodnjaka prvo uzdrmao s desnim krošeom da bi posao dovrdšio na parteru ugušivši ga giljotinom. Zanimljivo, ovo je Baderu dugi poraz u karijeri, a oba su došla na isti način. Prije nekoliko mjeseci udavio ga je i današnji kralj poluteške kategorije Jon Jones.

U dvoboju dva odlično stojeća velteraša, Carlos Condit je Korejcu Dong Hyun Kimu nanio prvi poraz u karijeri. Niti ovaj meč nije dočekao sudačku odluku jer je Amerikanac spektakularnim letećim koljenom krajem druge minute prve runde šokirao Kima, a onda je posao dovršio na podu GNP udarcima. Ovo je ujedno bio i najbolji nokaut večeri što je Conditu donijelo dodatnih 75 tisuća dolara. S četiri pobjede u nizu, Amerikanac je na pragu izazivačke titule i meča protiv Kanađanina Georges St. Pierrea.

Nažalost, niti ovaj UFC-ov turnir nije prošao bez sudačkih kontroverzi. Svi u MGM Grand Areni vidjeli su pobjedu Matta Wimana u dvoboju protiv Nijemca Dennisa Sivera, osim onih koji odlučuju – djeljitelja pravde. Sva trojica sudaca, naime, stali su na stranu očigledno lošijeg Sivera. Nijemac je bez ikakve sumnje dobio prvu rundu, a Wiman je bio mnogo bolji u drugoj. Tijekom treće dionice koja je trebala odlučiti, Amerikanac je bio aktivniji, agilniji i u udarcima precizniji. Kada je sudac dignuo ruku njegovog protivnika, Condit je u šoku istrčao iz kaveza, ostavivši u čudu čak i pobjednika Sivera.
,
Napomenimo da su i dvije uvodne borbe koje su se prikazivale na Spike TV-u, završile spektakularnim nokautima. Rafael Dos Anjos je nanio drugi poraz u nizu Australcu Georgeu Sotiropoulosu nokautiravši ga na kraju prve runde. Još brutalniji bio je udarac Melvina Guillarda u dvoboju protiv Shanea Rollera. Petom pobjedom u nizu, Guillard je dodatno skrenuo pažnju na sebe i definitivno zaslužuje priliku među top izazivačima lake divizije.

Prijenos UFC-a 132 prenosio se u Hrvatskoj uživo na kanalu 24 Max TV-a. Snimka eventa na raspolaganju je do ponoći 3. srpnja na istoj platformi.

Main Card

Dominick Cruz def. Urijah Faber via Jednoglasna odluka sudaca (50-45, 49-46, 48-47)
Chris Leben def. Wanderlei Silva via knockout (punches) – R1, 0:27
Tito Ortiz def. Ryan Bader via Prisiljavanje na predaju (guillotine choke) – Round 1, 1:56
Carlos Condit def. Dong Hyun Kim via TKO (udarci) – R 1, 2:58
Dennis Siver def. Matt Wiman via Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Uvodne borbe:

Melvin Guillard def. Shane Roller via nokaut (udarac) – R 1, 2:12
Rafael Dos Anjos def. George Sotiropolous via nokaut (udarac) – R1,0:59
Brian Bowles def. Takeya Mizugaki via Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 30-27, 30-27)
Aaron Simpson def. Brad Tavares via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-27)
Anthony Njokuani def. Andre Winner via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-26, 30-26)
Jeff Hougland def. Donny Walker via Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-28, 30-27)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.