Španjolci bi skupo mogli platiti jučerašnji skandal. Postoje dvije verzije priče

Foto: EPA

ŠPANJOLSKA bi mogla platiti visoku cijenu zbog navodne korupcije u Španjolskom nogometnom savezu, strahuju tamošnji mediji. Podsjetimo, agenti Središnje operativne jedinice jučer su ušli u prostorije Španjolskog nogometnog saveza zbog sumnje u koruptivne radnje. Te sumnje temelji na nezakonskim ugovorima preko kojih se navodno prao novac.

Nalog o uvidu u spornu dokumentaciju izdao je sud koji istražuje i ugovore koje je Španjolski nogometni savez potpisao sa Saudijskom Arabijom, domaćinom utakmica Španjolskog superkupa. U pregovorima je sudjelovala i tvrtka Kosmos, čiji je vlasnik nekadašnji španjolski reprezentativac i stoper Barcelone Gerard Pique. Španjolski nogometni savez na temelju njih ostvaruje dobit od 40 milijuna eura godišnje.

Istovremeno kad i upad u prostorije Saveza u madridskom predgrađu Las Rozas događala se i premetačina domova njegovih zaposlenika i bivših zaposlenika. Pretraživale su se kuće osumnjičenih u Madridu, Sevilli, Granadi i Malagi.

Dva scenarija

U Španjolskoj strahuju koje će biti posljedice ovog skandala. Spominje se mogućnost oduzimanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2030., koje bi zajedničkim snagama trebali organizirati Španjolska, Portugal i Maroko. Također, tri utakmice s tog Svjetskog prvenstva igrat će se u Urugvaju, Argentini i Paragvaju povodom obilježavanja stote obljetnice turnira koji je prvi put održan 1930. Urugvaju. 

Finale se trebalo igrati, pisalo se, u Španjolskoj.

Tamošnji mediji sad pišu o dva moguća scenarija. U jednom strahuju od gubitka domaćinstva, u drugom navode da Maroko vrši pritisak na FIFA-u da se utakmica za naslov preseli k njima. Ta utakmica mora se održati na stadionu koji prima minimalno 80.000 ljudi. Maroko u Casablanci gradi stadion koji će ih moći primiti 113.000.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.