Spahija: Ovo je maksimum. Da nismo puštali Giannisa na šut, izgubili bismo 30 razlike

Foto: EPA, Profimedia

HRVATSKA košarkaška reprezentacija porazom od Grčke 80:69 ostala je bez plasmana na Olimpijske igre u Parizu, ali na turniru u Pireju je pokazala da je ipak na osjetno većoj razini nego što je bila prošlih godina.

Bivši hrvatski izbornik i trener Venezije Neven Spahija za Index je prokomentirao utakmicu s Grčkom i cijeli kvalifikacijski turnir te pokušao objasniti neke taktičke zamisli izbornika Josipa Sesara.

Spahija je zaključio da je ovakva slika realnost i da trebamo biti sretni što više nismo u "trećoj ligi" europske košarke, nego stabilna druga klasa, okrenuo se Eurobasketu iduće godine i kvalifikacijama koje treba proći bez Darija Šarića i Ivice Zupca.

Kakav vam je generalni dojam utakmice, što je presudilo?

Pružili smo jako dobar otpor, čak mislim da smo Grcima nametnuli naš ritam, nisu se razletjeli terenom i ušli u serije. Ovo je maksimum ove momčadi, vidjela se razlika kad su ušli igrači s klupe. Ne mogu nikom ništa zamjeriti, samo čestitati izborniku i igračima. Jednostavno, Grčka je bolja.

Kako komentirate promjenu u petorci, Mateo Drežnjak umjesto Filipovića, a Smith na pleju? Što je Sesar time htio dobiti, a što je dobio?

Ne znam, treba biti dio stožera da bismo znali koji je bio cilj i zašto je baš to napravio, ali generalno, kad igrate protiv ekipe koja je favorit, uvijek treba razmišljati izvan okvira da bi pokušali taktički iznenaditi protivnika. Ideja s potpunim povlačenjem od Giannisa nije upalila.

Trener je pokušao s nekim svojim idejama i pretpostavljam da je to bilo zbog Giannisa, koji u 75% posjeda prenosi loptu kao playmaker. Možda je htio sakriti Filipovića i Kapustu, koji su preniski za ovakvu utakmicu, ali krećete od toga kako anulirati Giannisa.

Trebamo li zbog toga aktualizirati problematiku pleja, ako ni za jednog od njih dvojice nema mjesta na ovoj utakmici?

Ne, Smith to može odigrati bez ikakvih problema, on je polivalentan igrač koji može pokriti i jedan i dva. Pozicija pleja stara je boljka, nije to od jučer, jer od Planinića, Popovića i Ukića nemamo pleja na najvišoj razini. Sesar ima par igrača na toj poziciji koje je poveo i zna njihove mogućnosti.

Ali činjenica je da mi igrača poput Calathesa nemamo, a ako nemaš tu klasu, pokušavaš to sakriti i nadoknaditi deficit na drugi način, ali ne možeš je taktički nadomjestiti. Filipović je po vokaciji plej, ali najbolje je stvari na turniru napravio pogađajući trice na povratne lopte. Po igri je on šuter, samo je prenizak da to bude i pozicijski.

Poanta je da smo prije godinu dana bili u trećoj ligi s reprezentacijama poput Irske i Luksemburga, da smo imali sramotnih poraza, a sa Sesarom smo se vratili u drugu klasu, a za iskorak, za pobjeđivati ovakvu Grčku, Litvu, Španjolsku, Francusku, treba puno više. Ovim dečkima trebamo čestitati, zahvaliti im za fenomenalan trud, za sve uloženo, za odazivanje... Ova reprezentacija je na dva bitna turnira izgubila samo dvije utakmice.

Foto: FIBA

Spomenuli ste povlačenje od Giannisa u obrani, je li to bio opravdan koncepcijski rizik?

Povlačili smo se od njega da mu se dopusti šut, da mu ne izlazimo visoko jer on može probiti bilo koga. Znamo koliko je učinkovit na obruču, a koliko s poludistance i s trice. Da je bilo obratno, možda bi se otvorila utakmica, otišla na njihov mlin pa bi završilo 20-30 razlike. Ovako ih se svelo na igru pet na pet.

Je li Hezonja ostao dužan na turniru?

Nažalost, Hezonja je najbolju utakmicu odigrao u pripremnom razdoblju. Ne bih rekao da je ostao dužan, iako sigurno može više, ali bio je vrlo bitan dio reprezentacije. Najvažnije je da je tu, da pomaže, pa će u idućim akcijama biti bolji. Tako se stvara kemija momčadi, da su svi zajedno i da se iz poraza može učiti, analizirati ih i izlaziti jači.

I što smo naučili iz ovog turnira?

Ne bih rekao da smo nešto posebno naučili, ali došli smo tamo gdje želimo biti, igrati protiv najjačih reprezentacija i imati iskustvo takvih utakmica. Igrajući na nižem nivou nećemo napredovati. 

Došli smo na razinu kojoj pripadamo i nadam se da će idući put doći svi igrači koje Sesar želi, da će tu biti i Bogdanović i Matković i Šamanić, da će se priključiti mladi igrači koji dolaze, a tu prije svih mislim na Michaela Ružića, i da ćemo tako napraviti kompetitivniji roster.

No na Eurobasket se tek treba plasirati. Kako protiv BiH, s obzirom na to koliko smo u Pireju bili ovisni o Šariću i Zupcu, kojih tada neće biti?

Teško mi je predvidjeti, ostati bez njih dvojice velik je hendikep, a i Matković i Šamanić su u NBA-u, ali nadam se da će igrati svi koji trebaju i da ćemo proći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.