Skijaška 2009.:Triler sezona Svindalu, Kosteliću izmaknuo slalom, bronca Zrnčić-Dima



UZBUDLJIVA 43. skijaška sezona počela je u austrijskom Söldenu, a završila u švedskom Areu. Između se odvio niz zanimljivih utrka, a najbolji u Svjetskom kupu je bio Aksel Lund Svindal, koji je osvojio naslov s dva boda više pred Marijom Mattom. U ženskoj konkurenciji trijumfirala je Lindsey Vonn, pobjednica u spustu i Super G-ju.

Sezona je to u kojoj je Ivica Kostelić završio četvrti, iza Svindala, Raicha i Cuchea. U vrlo dobroj sezoni Ivica je pobijedio u slalomu u Alta Badiji, te je tamo bio drugi u veleslalomu. Najavilo je to dobro sezonu, Kostelić je potom još četiri puta bio na podiju. U Zagrebu je osvojio drugo mjesto u slalomu, u Wengenu u istoj disciplini bio je treći. Iako je on sigurno želio više, svi mogu biti zadovoljni njegovim izvedbama. U napetoj sezoni stalno je bio pri vrhu, te naslov u slalomu izgubio tek na kraju od Grangea.



Na drugom mjestu bio je u kombinaciji u Kitzhbühelu, a zadnji put na podij se popeo u Scladmingu, gdje je bio treći u slalomu. U Kitzbühelu u kombinaciji na podiju mu je društvo pravio i trećeplasirani Natko Zrnčić-Dim.

Iako je Ivica uglavnom dobro skijao, nije mogao među tri najbolja, tu su borbu vodili sjajni Svindal, Raich i Cuche. Borba Norvežanina i Austrijanca prošle je sezone zadivila svijet, njih su se dvojica često izmjenjivali u vodstvu u Svjetskom kupu, a Svindal je pobijedio tek trijumfom u spustu i drugim mjestom u superkombinaciji posljednje utrke sezone u Areu. Ta je borba bila lajt-motiv sezone, a na kraju se pokazala kao pravi triler. Raicha je pretekao tek za dva boda, njemu nije bilo dovoljno niti prvo mjesto u veleslalomu u posljednjoj utrci sezone.

Ivica je do samog kraja bio "unutra", pred posljednje tri utrke svi su se nadali da bi mogao napraviti povijesni uspjeh za Hrvatsku, no problemi s ozljedama i izrazito raspoloženi protivnici ipak su bili bolji. Ivica je svejedno ostao među četiri najbolja, što je također ogroman uspjeh. Trećeplasirani Cuche pobjegao mu je za 28 bodova i sigurno Kostelić ove sezone želi napraviti korak naprijed. Nažalost, već je propustio dosta zbog ozljede koljena.

Sjajna sezona nedodirljive Amerikanke Vonn

U Ženskoj konkurenciji borbu za ukupnu pobjedu do samog kraja sezone vodile su Lindsey Vonn i Maria Riesch. Njemica je nakon završetka sezone rekla:



"Jednostavno ne znam što moram napraviti, dobro sam skijala u posljednje vrijeme, no Lindsey je ov sezone otišla na nivo više", rekla je Riesch za Amerikanku, koja je pobijedila u spustu i super G-ju, bila druga u kombinaciji i treća u slalomu. Obje su skijašice bile na podijima gotovo na svakom skijalištu gdje je selio World Cup cirkus, te ostale nisu imale pun šansi. Usprkos velikom trudu, iskusna Anja Paerson završila je trećem ispred Katherine Zetttel i Tanje Poutiainen.


Najbolje hrvatske skijašice Ana Jelušić i Nika Fleiss imale su još jednu osrednju sezonu. Ana je na kraju završila na 36. mjestu, a najbolji plasman imala je u slalomu, gdje je završila kao 12. skijašica svijeta. Nika Fleiss zaključila je sezonu na 66. mjestu, a u slalomu je 23.

Trijumf Švicaraca u Val d'Isereu, Natkova bronca u superkombinaciji

Te je sezone u francuskom Val d'Isereu održano svjetsko prvenstvo, na kojem su najuspješniji bili Švicarci. Oni svojih šest medalja mogu zahvaliti Cucheu, pobjedniku u Super G-ju i srebrnom u spustu, Carlu Janki, pobjedniku veleslaloma i brončanog u spustu, te Lari Gut, srebrnoj u spustu i superkombinaciji. Zanimljivo natjecanje u francuskom mjestu obilježila je Lindsey Vonn s dva zlata, u spustu i superkombinaciji. Amerikanka je dominirala kroz cijelu sezonu, te na kraju istakla kako živi godinu za pamćenje.



"Moram zahvaliti svim koji su me posljednjih godina podržavali. Ovo je plod puno truda i odricanja, zbog čega sam jako ponosna. Vrlo sam motivirana i želim nastaviti u ovom tempu", poslala je poruku protivnicama na odlasku iz Val d'Iserea, pa nastavila dominirati u ženskoj konkurenciji.

Povijesni uspjeh za Hrvatsku na SP-u ostvario je Natko Zrnčić-Dim brončanom medaljom u superkombinaciji. Odlično pripremljeni Natko imao je svoj dan, skijao odlično, te se plasirao odmah iza Svindala i Lizerouxa. Iza njega su ostali mnogi majstori te discipline.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.