Hajdukov afrički trozubac za Dinamo

Foto:  Hina

PRED nešto više od šest tisuća gledatelja na Poljudu, Hajduk je u desetom prvenstvenom kolu s ogromnih 6:1 svladao Cibaliju. Zgoditke za Bijele postigli su dvostruki strijelac Frank Ohandza, Ahmed Said, Zvonimir Kožulj, Jefferson te Marko Futacs.

Iako su Bijeli drugom uvjerljivom uzastopnom pobjedom nastavili utrku za vodećim momčadima HNL-a i uvelike se napunili samopouzdanjem pred veliki derbi na Maksimiru sljedećeg vikenda, treba reći da opet to nije bila impresivna partija Pušnikove momčadi.

Debitirao "afrički trozubac"

Nema sumnje da je sve rezultat i taktičke postavke slovenskog stratega, koji je sukladno željama velikog dijela navijača, u momčad po prvi put postavio sva tri tamnoputa nogometaša - Ohandzu, Saida i Barryja, popularni afrički trozubac, kako im u Splitu tepaju.

Splićani su tako zaigrali svojevrsnu 4-1-4-1 formaciju s Jeffersonom kao korektorom i pet ofenzivaca koji su konstantno bili odsječeni od ostatka momčadi. Kako Kožulj, koji se vraćao po loptu i imao ulogu playmakera, jednostavno nije uspijevao povezati redove, više od sat vremena Bijeli su forsirali beskorisna dugačka napucavanja.

Hajduk proigrao tek kad su se Vinkovčani otvorili

Tek kada je početkom nastavka Ohandza ponovo doveo domaćine u prednost, gosti iz Vinkovaca sasvim su se otvorili, a Splićani napokon dobili pregršt prostora za kombinatoriku. Njihov ofenzivni potencijal tada se za čas ukazao u svom najljepšem svijetlu.

Prednjačili su Kamerunac i Ganac, odigravši uistinu izvrsnu utakmicu. Jednom kada počnu nastupati u kontinuitetu, mogli bi uistinu predstavljati paklen tandem. U nešto slabijem izdanju gledali smo pak Hamzu Barryja, no kako je Gambijac tek stigao na Poljud, treba mu dati vremena za potpunu prilagodbu.

Said i Ohandza mogli bi biti paklen tandem

Također treba pohvaliti i Zvonimira Kožulja koji je po tko zna koji put potvrdio status najboljeg šutera Hajduka te gorostasnog Mađara koji iznimno dobro koristi i najmanju minutažu. No i dalje kao najveći problem ostaje pozicija desnog beka, gdje Juranović iz dvoboja u dvoboj niže ključne defenzivne pogreške.

16 golova u tri utakmice, računajući i Kup susret, zaista su najbolja pozivnica za predstojeći dvoboj s Modrima, međutim ne bi se trebalo zanositi kako je Hajduk mašina koja melje protivnika i ne dopušta mu ni milimetar prostora.

Pravi test Pušnikovih Bijelih bit će sljedećeg vikenda

Belupo, Jalžabet i Cibalija ni u kom slučaju nisu protivnici po mjeri Bijelih ni klubovi prema kojima bi se trebala suditi stvarna moć Hajduka, slijedom čega će biti vrlo zanimljivo pogledati kako će Splićani odigrati u Maksimiru kada će se defenzivni zadaci višestruko amplificirati.

Olakotna je okolnost što Modri nisu ni izbliza dobri kao na početku sezone, a što je posebno zabrinjavajuće za momčad iz Zagreba, ni smjena Cice Kranjčara, odnosno dolazak novog trenera Željka Sopića nisu donijeli neku instant promjenu u igri i pristupu.

Bijeli jednostavno moraju izbjeći poraz na Maksimiru

Bijeli navedeno jednostavno moraju iskoristiti, jer bi u suprotnom početak listopada opet mogli dočekati u vrlo nezavidnom položaju. Naime u slučaju poraza, Hajduk bi ostao velikih pet bodova iza Dinama, a čak eventualnih devet iza vodećih Rijeke i Osijeka, čime bi borba za naslov prvaka doživjela veliki udarac već početkom jeseni.

Međutim, u slučaju prve maksimirske pobjede Hajdukovaca nakon dugih osam godina, borba za prvo mjesto potpuno bi se zakomplicirala i tako se potvrdila nadanja svih ljubitelja nogometa u Hrvatskoj, kako je HNL opet dobio davno izgubljeni natjecateljski smisao...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.