ŽENSKI SP

Šest favorita, karte po 70 kuna i milijun navijača: Kreće najluđi SP

Foto: Getty Images/Guliver Image

UTAKMICOM Francuske i Južne Koreje (SportKlub 1) na Parku prinčeva večeras u 21 sat počinje Svjetsko nogometno prvenstvo za žene.

Možda nije atraktivno kao muški SP, ali svjetska smotra najboljih nogometašica uvijek je nudila puno uzbuđenja, atraktivnih golova i nevjerojatnih priča, baš kao i "pravo" Svjetsko prvenstvo. Najzanimljivija je činjenica da kod djevojaka izrazitog favorita nema i da ima gotovo deset reprezentacija koje mogu osvojiti naslov prvaka.

Index vam donosi kratak vodič o ženskom SP-u i sve što trebate znati da ga možete pratiti.

Gdje se igra?

Domaćin je Francuska, a igra se od 7. lipnja do 7. srpnja u devet gradova. Otvaranje je na pariškom Parku prinčeva, a osim na njemu igrat će se još i na Parc Olympique Lyonnaisu (Lyon), Allianz Rivieri (Nice), Stade de la Mossonu (Montpellier), Roazhon Parku (Rennes), Stade Oeaneu (Le Havre), Stade du Hainautu (Valenciennes), Stade Auguste-Delauneu (Reims) te na Stade des Aplesu u Grenobleu.

Organizatori su objavili da je prodano gotovo milijun ulaznica, a čak je 20 utakmica, uključujući večerašnje otvaranje, rasprodano. Ulaznica još ima u prodaji, a najjeftinije stoje samo 65 kuna, što je znatno manje od muškog SP-a. Nakon Francuza, apsolutno najveći interes pokazali su američki navijači koji tradicionalno prate svoju žensku nogometnu reprezentaciju

Kako se igra?

Na SP-u sudjeluju 24 reprezentacije koje su podijeljene u šest skupina s po četiri ekipe. U nokaut-fazu idu prve dvije reprezentacije iz svake skupine te četiri najbolje trećeplasirane. Osmina finala počinje 22. lipnja, a finale se igra 7. srpnja u Lyonu.

Kriterij određivanja poretka trećeplasiranih reprezentacija je: 1) Broj bodova, 2) Gol-razlika, 3) Broj zabijenih golova, 4) Fair-play bodovi, 5) Ždrijeb.

Tko su glavni favoriti?

Tu dolazimo do najzanimljivijeg dijela. Jako puno reprezentacija može iznenaditi, ali glavni favoriti su domaće cure Francuskinje, Njemice te braniteljice naslova Amerikanke.

Iako je domovina Lyona, najuspješnijeg ženskog kluba u posljednjih jako puno godina, Francuska nikad nije igrala u velikom finalu. No Francuzi jako puno ulažu u ženski nogomet i imaju više od 100.000 registriranih nogometašica. Najviše nade polažu u svojeg ženskog Luku Modrića, fantastičnu veznjakinju Amandine Henry.

Plavokosa Henry igra zadnjeg veznog u Lyonu s kojim je osvojila devet naslova prvaka Francuske, šest kupova i četiri ženske Lige prvaka. Do 13. godine Amandine je igrala s dječacima jer nije bilo dovoljno dobre ženske selekcije za nju, a sad je jedna od najboljih igračica na svijetu.

Sjajne Amerikanke brane naslov u vrijeme kad se bore protiv diskriminacije u SAD-u, smatrajući da ih savez nepravedno plaća manje nego muškarce. No i u takvoj atmosferi cure iz SAD-a slove za možda i najveće favoritkinje. Apsolutna zvijezda ekipe je Alex Morgan koje će se igrači FIFA-e 19 možda sjetiti iz "The Journey". Ako niste igrali najpopularniju nogometnu simulaciju, a spremate se gledati SP, obratite pozornost na djevojku s konjskim repom i brojem 13. Osim nje, tu su još i mlade te vrlo opasne Mallory Pugh, Tierna Davidson i Rose Lavelle

Uvijek neugodne Njemice imaju novu izbornicu Martinu Voss-Tecklenburg, koja je s njima samo četiri utakmice. Smjena izbornice navodno je malo uzdrmala reprezentaciju. No, u svakom slučaju, Njemačka je strašno jaka sa svojom glavnom igračicom Dzsenifer Maroszan iz Lyona te mladim nadama Linom Magull i Leom Schuller. Ako nisu najbolje, Njemice su se za ovaj SP predstavile uvjerljivo najboljim videom od svih reprezentacija.

Tko bi mogao iznenaditi?

Engleska, Japan i Kanada. Engleskinje vodi bivši igrač Manchester Uniteda Phil Neville koji navodno ima jako dobar odnos sa svojim igračicama, osobito nakon što ih je odveo do naslova na vrlo jakom SheBelieves Cupu početkom godine. Engleska ga je osvojila prvi put u svojoj povijesti, u strašnoj konkurenciji domaćina SAD-a, Brazila i Japana.

Japan je jedna od najiskusnijih i najstarijih reprezentacija, a Japanke su zadržale kostur ekipe koja je na posljednjem SP-u stigla do finala. Japanke su pune samopouzdanja i vjeruju da mogu ponoviti, pa čak i nadmašiti taj rezultat. Taktički i fizički možda i najjača reprezentacija na turniru je Kanada predvođena ubojitom Christine Sinclair. Na posljednjem SP-u stigle su do četvrtfinala i svaka reprezentacija će se morati jako namučiti da ih ove godine pobijedi.

Od ostalih ekipa treba pripaziti na Talijanke i Jamajčanke, koje će jako namučiti konkurenciju, a bit će zanimljivo vidjeti i kako će se snaći solidna reprezentacija Tajlanda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.