formula 1

Senzacija u kvalifikacijama za Veliku nagradu Turske

Foto: Getty Images/Guliver Image

LANCE STROLL u Racing Pointu startat će prvi na sutrašnjoj Velikoj nagradi Turske nakon kaotičnih kvalifikacija na stazi u Istanbulu.

Stroll je bio najbrži u kvalifikacijama s 0.290 sekundi prednosti ispred Maxa Verstappena te sekundu i pol ispred trećeplasiranog momčadskog kolege Sergija Pereza. Svjetski prvak Lewis Hamilton osvojio je tek šesto, a Valtteri Bottas deveto mjesto.

U jednim od najluđih kvalifikacija u novijoj povijesti Formule 1 kiša je lijevala u prvoj rundi, pa su kvalifikacije bile prekinute na 45 minuta jer su uvjeti na stazi bili preopasni. Kad se show nastavio, Hamilton je jedva ušao u drugi krug uguravši se na 14. mjesto s nevjerojatnih deset sekundi zaostatka za Verstappenom.

Racing Point podivljao na novim gumama

Potom je sve ponovno zaustavljeno nakon što je Romain Grosjean izletio sa staze. Na novoj stazi, na kojoj je asfalt promijenjen tek prije desetak dana, Racing Point nije izgledao pretjerano brzo. No po kišnim uvjetima su u trećoj rundi prešli na intermediate gume i potpuno pomeli konkurenciju.

Verstappen je do tog trenutka bio debelo ispred svih, ali se nije snašao na novim gumama i Lance Stroll je sjajnom vožnjom osvojio prvi pole-position u karijeri te postao prvi Kanađanin nakon Jacquesa Villeneuvea 1997. godine na prvom mjestu kvalifikacija.

Mercedesi su imali očajno poslijepodne i nikako se nisu mogli naviknuti na uvjete, pa je Hamilton ostvario najlošiji plasman u kvalifikacijama nakon 2018. godine. No to ga neće previše boljeti, budući da sutra može osigurati sedmu titulu svjetskog prvaka ako bude bolje plasiran od momčadskog kolege Valtterija Bottasa.

VN Turske, kvalifikacije:

1. Lance Stroll (Racing Point), 1:47.765

2. Max Verstappen (Red Bull) +0.290

3. Sergio Perez (Racing Point) +1.556

4. Alexander Albon (Red Bull) +2.683

5. Daniel Ricciardo (Renault) +3.830

6. Lewis Hamilton (Mercedes) +4.795

7. Esteban Ocon (Renault) +4.857

8. Kimi Raikkonen (Alfa Romeo) +4.980

9. Valtteri Bottas (Mercedes) +5.493

10. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) +9.461

11. Lando Norris (McLaren)

12. Sebastian Vettel (Ferrari)

13. Carlos Sainz (McLaren)

14. Charles Leclerc (Ferrari)

15. Pierre Gasly (AlphaTauri)

16. Kevin Magnussen (Haas)

17. Danil Kvijat (AlphaTauri)

18. George Russell (Williams)

19. Romain Grosjean (Haas)

20. Nicolas Latifi (Williams)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.