RETROSPORTIVA

Seks, prijetnje i kokain strpali su zvijezdu u zatvor. Onda je dvaput dobio na lotu

Foto: screenshot YouTube

U INDEXOVOJ rubrici Retrosportiva vraćamo se u prošlost i prisjećamo sportaša, klubova i događaja koji su fascinirali svijet prije 20, 30 ili 50 godina. Thomas "Hollywood" Henderson trebao je biti nova megazvijezda NFL-a. Predviđali su mu veliku karijeru, ali su mu nagla narav, ovisnost o drogama i seks s maloljetnicama život odveli u drugom smjeru. Bio je na rubu ponora, ali se preobratio u zatvoru i postao bolji za sebe i svoju okolinu.

LIKOVA koji su živjeli kao Thomas "Hollywood" Henderson u sportu, a osobito u američkom, bilo je na desetke. Dolazili bi iz rasturenih obitelji, često odrastali u siromaštvu i kad bi se našli u milijunima dolara, ne bi se snašli i ponašali bi se uglavnom kao kreteni, čak i kriminalci. Partijanje, drogiranje i skandali bili su im kao "dobar dan", a mnogi od njih s takvim stilom života nastavili bi i nakon sportske karijere.

"Hollywood" je bio sve ono što bi vam palo na pamet kad biste razmišljali o takvim tipovima, ali uz jednu bitnu razliku. On je najgori trenutak u svojem životu iskoristio kako bi izašao na pravi put i kako bi ispravio ili barem pokušao ispraviti sve loše što je u životu napravio. Kad je dobio na lotu, mogao je ponovo potonuti, ali nije. Priča Thomasa Hendersona je priča o iskupljenju.

Gil Brandt bio je genijalac. Kad su Dallas Cowboysi, danas najvrjedniji klub na svijetu (devet milijardi dolara), osnovani 1960., tad 28-godišnji Brandt bio je jedan od prvih zaposlenika. Football je igrao vrlo kratko i shvatio je da nije dobar, pa je već kao 20-godišnjak bio skaut Los Angeles Ramsa, onda i San Francisco 49ersa i na kraju došao u Cowboyse.

Brandt je, kažu, bio čovjek ispred svojeg vremena. U doba bez interneta i mobitela i s računalima veličine dnevnog boravka, Brandt je sa svojim suradnicima postavio temelje modernog skautinga, ne samo u NFL-u, nego i u sportu općenito. On je bio “Moneyball” puno prije Billyja Beanea, kojeg je Brad Pitt sjajno odglumio u odličnom istoimenom filmu.

Koristio je računala za baze podataka, skaute je tjerao da potencijalne NFL zvijezde traže i u drugim sportovima, koristio je psihološke testove u evaluaciji igrača i vidio potencijal u igračima koje nitko ne bi pogledao. Bio je jedan od utemeljitelja NFL Combinea i skautskih službi, ali je, unatoč silnom povjerenju u tehnologiju i svoje suradnike, volio sam gledati igrače. 

Klinac sa 100 kilograma sirove snage

Do te 1972. godine, kad je prvi put vidio Thomasa Hendersona, Brandt je od Cowboysa napravio ozbiljnu franšizu. Dvije godine ranije osvojili su svoj prvi Super Bowl, a Brandtov sustav skautiranja igrača funkcionirao je odlično. Brandt je došao gledati jednog quarterbacka, ali je ostao zapanjen 19-godišnjim braničem opskurnog sveučilišta Langston iz nekakve vukojebine u Oklahomi.

Sa 187 centimetara i 100 kilograma sirove snage, Henderson je rasturao protivničke igrače. Statistika tih nižih sveučilišnih liga skoro da nije postojala, ali je Brandt negdje iskopao da je Henderson te sezone imao 40 rušenja quarterbacka, što ga je šokiralo.

Hendersona je unio u svoje moderne baze podataka, dobio je još informacija o njemu i do 1975. godine, kad se mladi linebacker Langstona pojavio na draftu, znao je da bi mogao biti klasična krađa na draftu.

Osim što je imao brutalnu snagu i neustrašivost, Henderson je 40 jardi trčao za 4.3 sekunde, što je zastrašujuće, a sto jardi je navodno trčao ispod deset sekundi. Bio je potpuno nova vrsta linebackera, kakvu NFL nije dotad vidio.

Trener Cowboysa bio je Tom Landry, jedan od najvećih trenera u povijesti NFL-a, koji je u klubu bio od njegova osnutka. Landry je imao popis igrača koje je želio na tom draftu, ali ga je Brandt uspio nagovoriti da ga posluša. Urlao je na Landryja da Thomasa Hendersona mora uzeti u prvoj rundi drafta i čitava liga u čudu je gledala kad su Cowboysi kao 18. pick uzeli klinca iz Langstona.

Dallas je na tom draftu uzeo 15 klinaca, od kojih je 12 ušlo u prvu momčad i postalo okosnica šampionske momčadi. Zvali su ih “Dirty Dozen”, dvanaestorica žigosanih, ali nijedan nije bio prljaviji od Thomasa Hendersona.

Rođen 1. ožujka 1953. u Austinu u Texasu, Henderson je imao najteže moguće djetinjstvo. Majka ga je rodila s 15 godina. Kad je saznao da mu je djevojka trudna, Hendersonov 17-godišnji otac prijavio se u vojsku i otišao u Korejski rat. Vratio se kući kad je Thomas već odrastao. Nikad nisu imali pretjerano dobar odnos, a to se vidjelo na njegovu karakteru.

Smrt mu je bila svakodnevica

Prepušten sam sebi, Henderson je odrastao na ulicama Austina. Njegovo društvo bili su dileri, narkomani, kriminalci, ubojice. Pušio je travu regularno kao klinac, uskoro je eksperimentirao i s drugim drogama, a smrt je bila svakodnevica. Kao klinac je vlastitim očima vidio kako mu ubijaju najboljeg prijatelja na školskom igralištu dok je igrao “ruski rulet”. Nakon toga je otišao u Oklahomu.

“Bio sam dovoljno priseban da znam da ta okolina nije dobra za mene i da neću u njoj dugo ostati živ. Bio sam dosta dobar u svim sportovima. Najviše u footballu, iako sam i u atletici nastupao za školu. No, football je bio moja ljubav”, rekao je Henderson.

Iako je bio solidan igrač, nije bio toliko dobar da bi dobio stipendiju na nekom boljem sveučilištu. Upisao se na Langston, i to više s fokusom na atletiku nego na football. No, strašna fizička snaga ubrzo ga je usmjerila u football i počeo je dominirati.

Tu negdje se u njegovu životu pojavio spomenuti Gil Brandt i Henderson se jako brzo, nakon drafta 1975. kao 22-godišnjak, našao u svlačionici velikih Dallas Cowboysa. Preživio je Landryjevu selekciju u kojoj je 12 od 15 rookieja s drafta ušlo u momčad. 

“Tjedan dana nakon što sam potpisao ugovor, došao sam u klupski kampus, a ponio sam malo trave, šuteve THC-a i još nešto za pod nos, da se nađe. Očekivao sam da ću doći na teren i raditi ono što najbolje radim - razbijati ljude. To je bio football kako sam ga ja razumio.

No, kad sam došao u Cowboyse, morao sam četiri sata dnevno gledati snimke i akcije i učiti pojmove poput 31 Safety Zone, 48 Banjo Flex Weak, 41-16, Flex Strong, Flex Weak, Inside-Outside, Fly, Jet, Tango… Sve to morao sam naučiti prije nego što bih uopće mogao izaći na teren i trenirati s njima. To nije bilo za mene”, prisjetio se Henderson.

Biti član bilo koje NFL franšize klincima poput Thomasa otvaralo je brojna vrata. Činjenica da si član Dallas Cowboysa otvarala je baš sva vrata, i to najčešće s crvenim tepihom ispred njih. Henderson je živio san, a vrlo brzo je postao zvijezda.

U drugoj utakmici u profesionalnoj karijeri vratio je kick-off za 97 jardi, što je bio četvrti najduži touchdown u povijesti Cowboysa. Nije u NFL-u bilo puno linebackera koji su vraćali kick-offove za touchdown. Nije bilo nijednog koji je to činio, a pri proslavi je loptu “zakucao” preko tri metra visoke donje grede gola.

Prepušten sam sebi

Sve mu je bilo na pladnju. Birao je žene koje je htio, birao je automobile koje je htio i birao je drogu koju je htio. A želio ih je sve i stalno. Bio je glupi klinac, s jako puno para i bez ikakve kontrole. Kad nije bio pod paskom strogog trenera Landryja, bio je prepušten sam sebi.

“Nikad nisam gledao unaprijed niti razmišljao o tome što bi moglo biti. Uživao sam kratkoročno, živio sam u trenutku. Ako mi je netko rekao da bih nešto mogao postići za deset godina, ja sam to želio postići u deset dana ili tjedana. Bio sam potpuno nepripremljen za život koji je bio preda mnom”, rekao je godinama kasnije Henderson.

U njegovoj prvoj godini Cowboysi su ušli u Super Bowl i izgubili od Pittsburgh Steelersa. Mladi Henderson odigrao je sjajnu utakmicu, ali Cowboysi nisu uspjeli. 

“Tu utakmicu sam igrao nafiksan”, priznao je godinama kasnije.

Ustalio se u momčadi Cowboysa, postao standardni igrač, a postao je i sve standardniji na tulumima. Do 1977. godine Henderson je ušao u ozbiljne probleme s drogom, koje nije nikome priznao, ali ih više nije mogao ni skrivati. 

Dolazio je na treninge u limuzini i krznenom kaputu pa su mu suigrači dali nadimak “Hollywood”, izlazio je sa zvijezdama, a smetalo mu je što novinari više žele pričati s drugim zvijezdama u momčadi nego s njim.

“Počeo sam namjerno govoriti gluposti kako bi se mediji sve više za mene zainteresirali. Znao bih vrijeđati ili zadirkivati protivnike, samo da bih dobio više pozornosti. Uživao sam u tome”, rekao je.

Cowboysi su 1978. godine ponovo ušli u Super Bowl zahvaljujući svojoj “Doomsday Defense”, legendarnoj obrani, koja je bila zaštitni znak dinastije Cowboysa u sedamdesetim godinama. U Super Bowlu u New Orleansu čekali su ih Denver Broncosi.

Drogirao se s Marvinom Gayeom prije Super Bowla

“Bio sam u strašnoj formi, ali sam do te 1978. bio već ozbiljan ovisnik o kokainu. Čitav tjedan uoči utakmice sam se u New Orleansu družio s Marvinom Gayeom i Richardom Pryorom. Što mislite da smo radili? Partijali smo i drogirali se. Dan prije utakmice nisam vukao kokain, ali sam pušio travu, to mi je bila zamjena za kokain kad bih se uspio kontrolirati”, rekao je.

Henderson i Cowboysi su bili strašni. Razbili su Broncose 27:10 i došli do druge titule u povijesti franšize. “Hollywood” je bio jedan od najboljih linebackera lige. Nije još bio napunio ni 25 godina i baš svi su mislili da će biti jedna od najvećih zvijezda u povijesti.

Sljedeće sezone bio je još bolji. Izabran je u Pro Bowl, ali kako je napredovao u karijeri, tako je napredovala i njegova ovisnost. Kokain je postao svakodnevica, a znao ga je uzimati i prije utakmica. Uz sve to, ozbiljno je pio. U drugoj utakmici nove sezone dobio je strašan udarac u gležanj.

“Užasno je natekao, nisam mogao stati na njega. Liječnici mi nisu željeli dati ništa jače za bolove od nekakvog brufena, a to mi nije bilo dovoljno. Bojao sam se da ću, ako odem na dužu pauzu, izgubiti mjesto u momčadi i počeo sam se strašno drogirati.

Kokain je ubijao bol, šmrkao sam barem gram, dva dnevno. Mislim da me ta ozljeda stjerala u pakao jer više nisam mogao bez kokaina. Postao sam ovisnik, što sam uporno odbijao priznati”, rekao je Henderson.

Kokain mu je počeo remetiti i um, a to je počelo smetati i treneru Tomu Landryju. No, boljeg od njega nije imao pa je trpio Hendersonove ispade. Takav, ozlijeđen i na kokainu, pomogao je Cowboysima da i 1979. godine uđu u Super Bowl. Uoči utakmice konferencijskog finala Henderson je brutalno izvrijeđao Los Angeles Ramse rekavši da, ukratko, nemaju pojma.

Izvrijeđao zvijezdu

Ispao je pametan, jer su Cowboysi pregazili Ramse 28-0. Ohrabren takvom prognozom, Henderson je uoči Super Bowla izvrijeđao i Pittsburgh Steelerse, a osobito njihova quarterbacka Terryja Bradshawa, za kojeg je rekao da je redikul.

Ovaj put taktika nije upalila. Pittsburgh je slavio 35:31, a briljirao je baš Bradshaw s 318 bačenih jardi i četiri touchdowna. No, ta utakmica nije u povijest ušla zbog Bradshawa, nego zbog Hendersona, koji je tijekom utakmice uzimao kokain.

“Svi su znali da imam problema s, khm, sinusima iako mi je nos bio uništen od droge. Stalno sam šmrcao i hodao sam uokolo s rolom papira kako bih brisao nos pa nikome nije bilo čudno što sam imao i neke kapi sa sobom. Često su te kapi bile kapi kokaina, a u tom Super Bowlu sam ih imao na terenu.

Na hlačama imate dva džepića, a ja sam u jednom od njih imao bočicu s tekućim kokainom. U trećoj četvrtini me boljelo čitavo tijelo, a i nos od udaraca pa sam na klupi uzeo nekoliko kapi. Ne da bih se nafiksao, nego da bi me pustili bolovi i da budem koncentriraniji. Da, drogirao sam se u Super Bowlu”, rekao je Henderson.

Bio je to početak njegova kraja iako se “Hollywood” osjećao nedodirljivim. Sljedeće sezone Cowboysima nije išlo najbolje, a nije ni Hendersonu, koji je bio potpuno bez kontrole. Na utakmici s Washingtonom u studenom 1979. se, u trenutku kad je Dallas gubio (i na kraju izgubio), smijuljio u kameru i urlao da su Cowboysi najbolji, a kasnije optužio suigrača da ga je na to nagovorio.

Kaos na letu za Dallas

Jedan od pomoćnih trenera je bio bijesan i izderao se na njega, a kaos je nastao u zrakoplovu pri povratku u Dallas, u kojem se pokušao i potući s jednim od suigrača.

“Uzeo sam hrpu Quaaludea, natrpao sam nos kokainom u WC-u i počeo urlati po avionu: "Trejdajte me, jebe mi se!" Sljedećeg jutra nazvala me tajnica kluba i rekla da me trener Landry želi vidjeti. Pitao sam mogu li to obaviti poslije treninga, a ona mi je odgovorila: "Mislim da je pametnije da dođeš prije treninga."

Trener mi je rekao da me dugo trpio, i on i svi u klubu, ali da je sad dosta. Rekao mi je da nemam ni trunke poštovanja prema ikome u klubu i da za njega više ne postojim. Stavio me u rezerve”, rekao je Henderson.

Landry je i dalje jako volio “Hollywooda”, ali ga više nije mogao trpjeti. U ožujku 1980. trejdao ga je u San Francisco za pick u četvrtoj rundi drafta. Odigrao je samo jednu utakmicu, nakon koje ga mu je trener Bill Walsh raskinuo ugovor jer je shvatio da je ovisnik. Pet dana kasnije kao slobodan igrač došao je u Houston Oilerse.

“Prvo sam želio naći dobrog dilera. Neki dečki iz momčadi su također uzimali kokain i spojili me s "pravim" čovjekom. Imao je nekakvu lulu iz koje se nešto pušilo i to je bilo - to. Svaki narkoman u životu ima jedan trenutak u kojem prijeđe crtu. Ta lula bila je moj kraj, gurnula me preko ruba”, napisao je Henderson u svojoj autobiografiji i nastavio:

“Neki ljudi traže prosvjetljenje, neki traže istinu, ja sam samo tražio taj pravi šut i našao sam ga. Čitavo tijelo mi je bilo živo, a kad je prošlo, samo sam se želio vratiti. Ako nisam mogao, odnosno ako nisam imao kod sebe, razmišljao sam o samoubojstvu. S treninga bih trčao nazad kod dilera, uzeo novi šut i tako čitave dane.”

Ozlijedio se nakon šest utakmica i morao propustiti ostatak sezone. To mu je širom otvorilo vrata pakla droge, koju mu je dilao izvjesni Travis. On je, kako kaže, postao najvažniji čovjek u njegovu životu.

Potpuna paranoja

“Bio sam poput životinje. Dok bi momčad igrala utakmice po SAD-u, ja bih nafiksan tumarao ulicama Houstona. Ne bih došao kući ženi po pet dana i onda bih je optuživao da me vara. Ostavio sam je i odselio se u hotel. Thomas Henderson više nije postojao, bio sam neka druga osoba.

Jedne noći sam, tako ubijen, gledao kroz prozor i vidio policijski auto na parkingu. Bio sam siguran da su došli zbog mene. Brzo sam obukao kaput, u džepove potrpao kokain i svu opremu i izletio na ulicu.

Jedino sigurno mjesto u mojoj glavi bio je Astrodome, stadion Oliersa. Hodao sam tako unezvijereno prema stadionu i nakon par minuta me počela tresti teška paranoja. U panici sam gledao preko ramena, mislio sam da me svi slijede i nekako sam se dovukao do Astrodomea.

Sjeo sam nasred parkinga i gledao oko sebe. Zabrijao sam da svi auti koji prolaze idu prema meni. Trpao sam kokain u lulu i pušio dok nisam sve popušio. Onda sam se počeo derati da više nemam droge kod sebe i da mi ne mogu ništa”, napisao je Henderson.

U to najgore vrijeme trošio je, kaže, tisuću dolara dnevno na drogu. Rastao se od supruge i 1981. godine postao je prvi igrač NFL-a koji je očajnički zatražio pomoć od lige u pokušaju da se skine s kokaina.

“Izgubio sam prijatelje, obitelj i karijeru. Zbog droge sam došao na rub bankrota i više ne mogu ovako”, rekao je Henderson nakon što se prijavio na odvikavanje. Par mjeseci bio je na rehabilitaciji i u veljači 1981. godine šansu su mu dali Miami Dolphinsi. Na zadnjoj utakmici predsezone, u strašnom sudaru s igračem Kansas Cityja, Hendersonu je pukao vratni kralježak i to je bio kraj njegove NFL karijere.

“Taj dečko je mogao puno više da je shvatio koliko može. Strašno mi je žao zbog njega, mogao je biti jedan od najvećih”, rekao je jednom prilikom Gil Brandt.

Kući je odveo dvije djevojke. Njegov život nikad više nije bio isti

Dolphinsi su ga otpustili i Henderson je ponovo bio prepušten sam sebi. Rehabilitacija nije previše pomogla, pa se “Hollywood” opet odao drogi i alkoholu i tako godinu i pol. Prema vlastitom svjedočanstvu, pio je litru džina dnevno, zatvarao je noćne klubove i tako sve do 6. studenog 1983. godine. U jednoj od raskalašenih noći u Long Beachu u Kaliforniji, Henderson je na ulici pokupio dvije djevojke i odveo ih kući.

Drogirali su se, a onda je Henderson želio seks. Prema verziji, koju su policiji ispričale djevojke, one su odbile seks, ali je Henderson izvadio pištolj i zaprijetio im da će ih ubiti ako ne pristanu. Prema Hendersonovoj verziji, jednu od njih vidio je kako mu krade novac iz ladice i onda im je zaprijetio pištoljem koji, kako je tvrdio, nije bio napunjen.

Policija je u njegovu domu zaista i našla pištolj, a nakon što se ispostavilo da su djevojke imale samo 15 i 17 godina, "Hollywoodu" je prijetilo do 18 godina zatvora. Djevojke su rekle da im je Henderson ponudio po 10.000 dolara da promijene svoju priču. Na sudu se odlučio za "nolo contendere" obranu, odnosno nije želio osporavati optužnicu, ali se nije ni izjasnio krivim.

U Kaliforniji "nolo contendere" de facto znači priznanje krivnje, zbog čega mu je sud odredio bitno manju kaznu od one koja mu je prijetila. Henderson je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zbog pokušaja silovanja i nuđenja mita žrtvama.

Za troškove suda morao je prodati svoj prsten sa Super Bowla. Prije izricanja presude Hendersonu, budući da nikad prije nije bio osuđivan ni za što, tužitelji su kontaktirali njegove najbliže ljude, konkretno Gila Brandta, koji mu je u Cowboysima bio drugi otac.

Brandt je mogao nahvaliti Hendersona i pokušati mu izboriti manju kaznu, ali učinio je upravo suprotno. O “Hollywoodu” je ispričao sve najgore detalje, uključujući i onaj kako je od njega želio posuditi 10.000 dolara za drogu, ali sve to iz najbolje namjere - da Henderson ima dovoljno vremena u zatvoru razmišljati o svemu što je napravio.

Prije nego što je ušao u zatvor, Henderson je osam mjeseci bio na odvikavanju. Ozbiljnom, a ne onom na koje je sam otišao. Kad je ušao u zatvor, dobio je vijest da mu se mlađi brat Allen ubio. U prvom tjednu iza rešetaka gledao je kako jednog zatvorenika nasmrt izbadaju.

Napisao knjigu u zatvoru

Henderson je vrijeme u zatvoru, potpuno čist od alkohola i droge, odlučio iskoristiti da napiše knjigu i da pošalje pismo svim ljudima koje je u životu povrijedio ili razočarao. Prva osoba kojoj je nakon samo osam dana poslao pismo bio je Gil Brandt.

Kad je Hendersonu otac umirao od raka, Brandt mu je osigurao akreditaciju da može biti kraj klupe Cowboysa. Kad je Henderson potpisao prvi ugovor, Brandt mu je ubacio bonus da može kupiti kuću u boljoj četvrti. 

Kad je onako naprasno otišao iz Cowboysa, Brandt mu je omogućio da može trenirati na terenima Dallasa kako bi se vratio u formu. Kad je završio u zatvoru, Brandt je organizirao da svi bivši Hendersonovi suigrači skupe neki novac da se pomogne njegovoj majci. 

“Dragi Gil, šokirao sam se kad sam pročitao tvoju preporuku tužitelju, ali znam da sam za to sam kriv. Sramim se svojeg ponašanja i jedini krivac za sve što mi se dogodilo sam ja. Godine koje su mi ostale želim iskoristiti da postanem bolji čovjek.

Želim pomoći ljudima da ne uđu u pakao u kojem sam ja bio, želim im reći kroz što sam prolazio. Gile, molim te da ne odustaneš od mene i da mi oprostiš za sve. Tvoj, nadam se, prijatelj, Thomas Henderson.”

“Dirnulo me njegovo pismo i njegova molba za oprost. Nije me morao za to moliti. Drago mi je što je krenuo na pravi put. Mogao je biti jedan od najboljih igrača ikad, ali je napravio još veću stvar što je preokrenuo svoj život”, rekao je Brandt kad je ulazio u Hall Of Fame.

Henderson je iz zatvora izašao nakon što je odslužio pola kazne, u listopadu 1986. godine. U zatvoru je bio potpuno čist. Čitao je i pisao, odlazio je u crkvu, pomagao je zatvorenicima, a čak je u dopisivanjima s Brandtom uspio dobiti 20-ak lopti za football za zatvorsko igralište.

“Tih 28 mjeseci, koliko sam bio pod ključem, najbolja je stvar koja mi se dogodila u životu. Naravno da se kajem zbog onoga zbog čega sam završio u zatvoru, ali da sam ostao na ulici, ne bih doživio 35. godinu”, rekao je Henderson.

Našao prsten nakon deset godina

Po izlasku iz zatvora, priključio se rehabilitacijskim programima i pomagao je ovisnicima. Početkom devedesetih dogovorio je izlazak s tadašnjom djevojkom. Kad su došli u restoran, izvadila je kutijicu za nakit, a Henderson nije mogao doći k sebi.

“U kutijici je bio moj prsten sa Super Bowla. Mjesecima mu je pokušavala ući u trag i otkrila je da je prodan na aukciji. Javila se čovjeku, ispričala mu moju priču i čovjek je pristao prodati joj ga za istu cifru za koju ga je kupio, 11.000 dolara. Ridao sam kao malo dijete”, prisjetio se Henderson.

Skupio je 1997. godine 300.000 dolara kroz razne donacije za sanaciju igrališta u Austinu na kojem je napravio prve sportske korake i putovao je Amerikom držeći motivacijske govore i radionice za odvikavanje od alkohola i droge.

Godine 2000. dobio je pismo od Gila Brandta, koji ga je želio ponovo vidjeti i koji mu je ponudio da gostuje u njegovom gradu u jednoj od takvih radionica. Vidio je Gila uživo nakon više od dvadeset godina, upoznao je njegovu obitelj i dobro se s njim izgrlio.

“Ma, Gil je skaut. Nisu njega zanimali moji govori, nego je samo želio vidjeti kako sam i kako se nosim sa svime. Oduševio me”, rekao je tom prilikom Henderson.

Na putu se razbolio, gnjavio ga je neki bronhitis. Dana 22. ožujka otišao je do dućana po lijekove i na blagajni je uplatio loto. Igrao je tih godina redovito i baš u tom dućanu, a ovaj put je odigrao 20 listića za ukupno 100 dolara.

Dobio na lotu

“Sljedeće večeri vozio sam se k prijatelju i nazvala me prijateljica. Rekla mi je da je jackpot izvučen i da je listić uplaćen u mojem dućanu. Stao sam sa strane i provjerio brojeve”, rekao je Henderson.

Kopajući po listićima, na osmom od njih 20 “Hollywood” je ugledao dobitne - 5, 8, 17, 35, 38, 41. Nakon što mu je zbog alkohola i droge propala NFL karijera, nakon što je bio u zatvoru i onda se preobratio u novog čovjeka, Thomas Henderson je na lotu dobio 28 milijuna dolara, odnosno 10.43 jer je odabrao isplatu u komadu, a ne čitav iznos kroz 25 godina.

Prijateljima je podijelio po 10.000 dolara, najveći iznos koji netko može dobiti bez da ima problema s poreznom upravom. Majci je kupio Buick Town Car, a sebi Mercedes SL 600. Deset tisuća dolara dobio je i zaposlenik dućana, koji je za njega odabrao dobitne brojeve.

“Nikakve jahte, vile i gluposti. Nastavljam raditi ono što radim. Većinu novca dao sam djeci, a dio sam uplatio u svoju zakladu, koja će pomagati mojoj lokalnoj zajednici”, rekao je tad 47-godišnji Henderson nakon što je dobio jackpot.

Njegova zaklada je poboljšala sportske uvjete u istočnom Austinu, odakle je potekao. Izgradio je nekoliko igrališta, pomagao je lokalnim pučkim kuhinjama, a istovremeno je i dalje pomagao ovisnicima. U međuvremenu je napisao još jednu knjigu, a 2010. je opet dobio na lotu, iako ovaj put “samo” 50.000 dolara.

“Bio sam zvijezda koja je dvije godine zaredom igrala u Super Bowlu. Jedan sam i osvojio. Bio sam "Hollywood", a tako sam i živio. To ime mi je otvaralo brojna vrata, snimao sam reklame, družio sam se s poznatim ljudima i živio sam život koji me na kraju doveo do ruba.

To je sve lijepo, osvojiti Super Bowl je lijepo, ali moja najveća životna pobjeda je što sam postao bolji čovjek i što sam se promijenio. I to može svatko od vas, ali samo ako to jako želi. Ne može to za vas željeti ni mama, ni tata, ni djevojka, ni dečko, niti bilo tko drugi.

Morate to željeti sami, a ako uspijete, bit ćete najsretniji na svijetu”, rekao je Henderson, koji 40 godina nije okusio ni kap alkohola ni gram droge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.