TENIS

Rusi su joj htjeli uzeti počasti jer je gej. Sada želi igrati za drugu zemlju

Foto: EPA-EFE

DARIJA KASATKINA, najbolja ruska tenisačica i 11. igračica svijeta, nedavno je otkrila da je gej. "Imam li djevojku? Da", rekla je 25-godišnjakinja medijima. Otkrila je da je bila malo nervozna kada je morala sve potvrditi, a u Rusiji nisu pretjerano blagonaklono gledali na njeno izjašnjavanje, iako je nedavno dobila nacionalno odlikovanje.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, većini njenih sportaša zabranjeno je sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima i nastupanje pod grbom vlastite domovine i himnom. Kasatkina je izrazila zabrinutost zbog tog stanja pa je nagovijestila mogućnost da će uskoro nastupati pod zastavom druge države.

"U ovom trenutku sam državljanka Rusije i ponosna sam što sam Ruskinja. Ali želim nastaviti igrati tenis, to mi je prioritet. Nitko ne želi dodavati ulje na vatru, ali meni se čini da je Švicarska veoma stabilna zemlja i voljela bih napraviti tu tranziciju", rekla je za Eurosport.

Izjava je izazvala žestoke reakcije, a najdirektniji je bio Roman Terjušov, zastupnik u Dumi (saboru): "Nažalost, iz nepoznatih razloga, osoba poput nje dobila je počasnu titulu i doživljava se kao simbol sporta u Rusiji, dok istovremeno čini sve da istakne da joj je švicarsko državljanstvo prioritet.

Ona potiče naše mlade da promijene državljanstvo, da predstavljaju druge zemlje. To govori sve o njoj. Pustite je da živi tamo, ne želimo je više čuti. Trebala bi se promijeniti politika dodjele ovakvih titula tako da se mogu opozvati."

Nedavno objavila fotografije s curom

"Komplicirano je toliko dugo živjeti u ormaru. Nema ničeg lakšeg na svijetu nego biti straight. Ako imate izbora, tko će izabrati biti gej da si zakomplicira život?" pita se Kasatkina, koja trenutno živi u Španjolskoj. 

Kasatkina je najbolji plasman imala u listopadu 2018. Tada je bila deseta tenisačica svijeta. Najveći uspjeh na Grand Slamovima joj je polufinale Roland Garrosa ove godine. Prije dva mjeseca je objavila prvu sliku s djevojkom Natalijom te dobila brojnu podršku fanova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.