SPORTSKA 2019.

Revolucija sporta u 2019.: Evo kakve nas sve promjene čekaju

Foto: Guliver Image/Getty Images

GODINA 2019. bit će revolucionarna za sport. Najavljene su promjene brojnih pravila u raznim sportovima koje bi ih trebale učiniti zanimljivijima, pa čak i "poštenijima" nego što su do sad bili.

Nogomet

"Neka pravila ćemo promijeniti, ali ne može se dirati u esenciju nogometa. Već ih testiramo i FIFA će ih implementirati vjerojatno u ožujku 2019. godine. Prvo od tri nova pravila jest da sudac može poslati igrača na najbliže mjesto da izađe s terena kako bi se izbjeglo oduzimanje vremena, da može dodijeliti žuti karton svima koji sjede na klupi te da prilikom izvođenja lopte iz peterca igrač loptu može primiti unutar šesnaesterca", potvrdio je Zvonimir Boban koji savjetničku funkciju u FIFA-i obnaša od svibnja 2016. godine.

Na dnevni red povijesne sjednice uvršteno je čak 50 novih prijedloga o pravilima nogometne igre. 

Jedanaesterci bi trebali proći jedinstvenu transformaciju. Trebao bi se uvesti već najavljeni ABBA sustav izvođenja jedanaesteraca. Prvi pucač bit će igrač A ekipe, a zatim će dvaput zaredom pucači biti igrači B ekipe. Potom će dvaput uzastopno pucači biti igrači A ekipe, i tako redom (AB-BA-AB-BA-AB).

ABBA sustav osmišljen je jer je postojeći statistički dokazano nepošten - čak 60 posto pobjednika bili su timovi koji su pucali prvi. Studija je provedena analizom na više od 1000 raspucavanja od 1970. do 2013. godine. Novi sustav već se primjenjuje na međunarodnim natjecanjima za mlađe dobne skupine.

Također, tijekom regularnog dijela utakmice jedanaesterac će predstavljati zaseban dio igre. Budući da se pravilo nepravodobnog ulaska igrača u šesnaesterac tijekom pucanja penala neprestano krši, jedanaesterci će se izvoditi bez nastavka igre. Bude li, primjerice, pogođena stativa, igra se neće nastaviti, a lopta će odmah biti dodijeljena ekipi koja se obranila od pogotka.

Regulirat će se i dosuđivanje kaznenih udaraca zbog igranja rukom pa bi odsad svako igranje rukom koja je podignuta iznad ramena trebao biti kazneni udarac neovisno o tome je li bilo namjere.

Među prijedlozima koji samo čekaju potvrde spominje se i živi zid u kojem će smjeti stajati jedino igrači momčadi koja se brani od slobodnjaka. Kako bi se prekinulo s praksom guranja, živom zidu pristup više neće imati protivnički igrači. Novo pravilo je i da zamijenjeni igrač iz igre izlazi na najbližem dijelu travnjaka, a ne na centru igrališta.

VAR se uvodi u Ligu prvaka i Premiership, ali i u finala Lige nacija, Europa lige (Dinamo je prošao skupinu) i U21 Europskog prvenstva (na kojem igra Hrvatska, pod vodstvom Nenada Gračana) te u europskom Superkupu (ljetna utakmica osvajača Lige prvaka i Europa lige kao uvod u novu sezonu). Očekuje se uvođenje VAR-a i u HNL.

Tenis

U tenisu se pravila mijenjaju zbog Serene Williams. Tako će tenisačice koje se poslije porođaja vraćaju natjecanjima dobivati zaštićeni renking do treće djetetove godine. Time će doći i do promjena određivanja nositeljica na velikim turnirima. Serena, osvajačica 23 Grand Slama, ove godine nije bila među nositeljicama na Roland Garrosu, prvom turniru nakon što je rodila kćer.

Amerikanka je na Roland Garrosu zbog zdravstvenih razloga nosila crni kombinezon, ali Francuzi nisu imali razumijevanja i poručili su kako takva odjevna kombinacija više nije prihvatljiva na turniru u Parizu. Zabrana nije dugo potrajala jer je i u ovoj situaciji WTA stao uz Serenu i poručio da je takav kombinezon dopušten na turnirima.

Promjenu je doživio i Davis Cup. Hrvatska je osvojila posljednji Davis Cup igran prema starim pravilima, a od 2019. godine dosadašnji format Svjetske skupine sa 16 najboljih reprezentacija bit će zamijenjen jednotjednim finalnim turnirom 18 reprezentacija na jednom mjestu u dosadašnjem terminu finala Davis Cupa, krajem studenog.

Tih 18 reprezentacija bit će podijeljeno u šest skupina po tri. Pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije po kriteriju boljeg omjera osvojenih setova i gemova ostvarit će plasman u četvrtfinale. Svi mečevi bit će igrani u formatu s dva pojedinačna meča i jednim dvobojem parova.

Na finalni turnir izravno će se plasirati polufinalisti iz prijašnje godine, a 12 reprezentacija će se dobiti iz kvalifikacijskih mečeva u kojima će sudjelovati 24 reprezentacije (format domaćin - gost), a bit će odigrani početkom veljače. U tim mečevima bi za pobjedu i dalje trebala tri boda, odnosno ostao bi u primjeni dosadašnji format od dva pojedinačna meča u petak i nedjelju te subotnja igra parova.

Dvije reprezentacije od 12 poraženih u kvalifikacijama ipak će završiti na finalnom turniru jer će dobiti pozivnicu krovne teniske organizacije, čime je osigurano da nijedna od velikih teniskih nacija ne izostane s ovog natjecanja.

Rafael Nadal predložio je promjenu jednog od osnovnih pravila - želi ukinuti drugi servis. 

"Tenis se kreće u pogrešnom smjeru. Igrači su sve veći i snažniji, a ako u sljedećim godinama ne pronađemo dobro rješenje, plašim se da će se ovaj sport oslanjati samo na snagu i na servis. To može biti opasno", požalio se Španjolac.

Novak Đoković bi mečeve na Grand Slamovima igrao na dva dobivena seta. Zasad od toga nema ništa, ali je Australian Open uveo tie-break u petom setu kod muškaraca, odnosno u trećem setu kod žena. "Super tie-break" igrat će se do 10 poena.

Vaterpolo

O izmjenama određenih pravila u vaterpolu priča se već najmanje godinu dana, obavljen je cijeli niz skupova i seminara diljem svijeta, a odigrane su i neke utakmice, odnosno turniri, s primjenom predloženih, a od utorka usvojenih pravila.

Evo što će se promijeniti u vaterpolskoj igri.

  • nakon kornera i isključenja igrača momčadi koja se brani, vrijeme novog napada (tzv. drugi napad) je smanjeno na 20 sekundi, a ne kao dosad 30 sekundi.
  • unutar 6 metara od gola, svaki prekršaj s leđa nad napadačem koji ima loptu i kreće se prema suparničkom golu, te pokušava šutirati, bit će kažnjen petercem.
  • slobodan udarac ili izvođenje lopte će se izvoditi s mjesta gdje je lopta, osim ako je prekršaj napravljen unutar 2 metra udaljenosti od gola
  • moguće je postizanje gola izravnim šutem iz slobodnog udarca izvan 6 metara.
  • izvođač kornera može postići gol izravnim šutem iz kuta ili plivanjem iz kornera i šutom, dok je dosad loptu morao dodati suigraču.
  • moguće su tzv. leteće zamjene igrače do linije sredine bazena, a dosad je to moguće samo iz tzv. kućice na gol-crti, u korneru.
  • svaka momčad ima pravo na po 2 time-auta tijekom susreta, a momčadi odnosno klupe će biti opremljene tasterom kojim označuju zapisničkom stolu da žele minutu odmora.
  • vratar može krenuti i u napad odnosno smije preplivati u drugi dio bazena.
  • pauza između 2. i 3. četvrtine je skraćena s 5 minuta na 3 minute
  • suci će biti opremljeni audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) radi međusobno olakšane komunikacije.
  • uvodi se upotreba u vaterpolu VMS (Video Monitoring System - video motriteljski sustav) za utvrđivanje je li lopta prešla gol-crtu, te je li počinjen izrazito grub prekršaj koji se sankcionira isključenjem.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.