Red Bull na VN Japana nosi svoju hranu: Uvode se i nove neprobojne kacige

POSLJEDICE japanske nuklearne katastrofe iz ožujka, kad su potres i tsunami oštetili nuklearnu elektranu Fukushima, na neobičan način osjetit će se i ovog vikenda na utrci Formule 1 za Veliku  nagradu Japanu.
 

Naime, vodeća momčad natjecanja Red Bull objavila je da će sve namirnice, a riječ je o mesu, voću i povrću za 80 članova ekipe, donijeti iz Europe. S obzirom da se inače na svim utrkama kupuje lokalna hrana, jasno je da promjena procedure ime veze s mjestom održavanja, odnosno strahom da bi hrana u Japanu mogla biti radioaktivna. Pojačala je to i poruka šefa momčadi Christiana Hornera, koji je svojim ljudima rekao da se tijekom Grand Prix vikenda ne hrane vani.

Hoće li i druge momčadi postupiti isto, nije još poznato, ali pročulo se za nekoliko sličnih primjera s prošlotjedne MotoGP utrke na stazi Motegi, udaljenoj 130 kilometara od Fukushime.
 
Aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo se primjerice nije htio tuširati, nego se prao sa sapunom i vodom iz boce. Njegov sunarodnjak Dani Pedrosa je pak bacio svu odjeću koju je nosio u Japanu, ne želeći je ponijeti sa sobom u Europu.

Od utrke u Suzuki nove kacige obavezne za sve vozače

Na utrci Formule 1 u nedjelju u Japanu svi će vozači nositi nove i sigurnije kacige. Kacige s neprobojnim zilonom preko vizira trebale bi spriječiti incidente poput onog preklani u Mađarskoj, kad je otpali dio s tuđeg bolida pogodio Felipea Massu u glavu i razbio mu kacigu. Kacige sa zilonskom trakom preko vizira neki su vozači počeli testirati početkom godine, a na prošloj utrci u Singapuru nosilo ih je 12 vozača. Od utrke u Suzuki nove će kacige biti obavezne za sve vozače.

Nove kacige su za 50 grama teže od starih, a na njima je također smanjen otvor za vizir, prema novim pravilima koja stupaju na snagu ovog vikenda u Japanu. Iako bi nove kacige trebale povećati sigurnost, ima i nekih zamjerki.

Vozači se žale da zilonska traka prilikom skidanja oštećuje premaz na viziru, a sponzori se bune da im je crna zilonska traka smanjila prostor za reklame na kacigama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.