Razgovarali smo s Ivanom (10), šahovskim čudom iz Šibenika. Zadivio je svijet

Foto: Privatna arhiva, Hrvoje Jelavić/PIXSELL

ZAGREB je početkom srpnja bio središte šahovskog svijeta na velikom turniru turneje Grand Chess Tour. Od deset šahista, koliko je sudjelovalo na turniru, čak šest bilo ih je iz svjetskih top 10, a pobjedu je odnio sjajni Magnus Carlsen, po mnogima najbolji svih vremena.

Ipak, za jednu od najvećih i najljepših priča s turnira pobrinuo se 10-godišnji Šibenčanin Ivano Močić. Ivano je u simultanki s crnim figurama pobijedio tim velemajstora koji su nastupali na turniru. Igralo se tako da bi se nakon svaka tri poteza promijenio šahist koji igra simultanku. Otvorio ju je legendarni Gari Kasparov, a redali su se zatim Carlsen, Jan Nepomnjašči, Fabiano Caruana, Alireza Firouzja, Viswanathan Anand i svi drugi. 

Nakon što su se slegli dojmovi poslije ovog sjajnog uspjeha, razgovarali smo s Ivanom i njegovim ocem Ivom. Uhvatili smo ih baš nakon što su bili na seniorskom turniru Zadar Open, gdje je mladi Močić igrao protiv znatno starijih od sebe.

Iznenadio je velemajstore

Kako nam sam Ivano kaže, u simultanku je ušao s namjerom da iznenadi svoje moćne protivnike i priredi im nešto rjeđe korišteno otvaranje. To mu je očito i uspjelo. Ivano ističe da nije imao tremu, a to se i vidjelo - velemajstori su napravili dvije nepreciznosti, dok je mladi Šibenčanin to pribrano i neumoljivo kaznio.

"Firouzja je žrtvovao pješaka, a ta žrtva za njih baš i nije bila dobra. Tu se prelomila partija. Osjećaj je bio sjajan, jako mi je drago što sam pobijedio", kaže nam Ivano, koji je nakon spomenute neuspješne žrtve preuzeo kontrolu nad pločom i u potpunosti izdominirao renomirane protivnike. Na 36. su se potezu velemajstori pomirili s činjenicom da su u bespomoćnoj situaciji te su predali meč.

Ivanova besprijekorna partija protiv velemajstora obišla je svijet, a analizirao ju je i Antonio Radić, Hrvat koji je vlasnik jednog od najpopularnijih YouTube kanala šahovske tematike. Video je prikupio brojne reakcije, a u komentarima mu ljudi oduševljeno najavljuju blistavu budućnost.

Proveo je 110 dana u bolnici i na rehabilitaciji pa postao prvak Hrvatske

Ivanova životna priča je teška, ali i vrlo inspirativna. Još od rane dobi ima zdravstvenih problema s nogom zbog kojih otežano hoda. Prošle godine je bio na dvije operacije i tu im nije kraj, a tijekom 2022. proveo je oko 110 dana u bolnici i na rehabilitaciji, priča nam njegov otac Ivo. Usprkos svemu, nedugo nakon toga je s devet i pol godina postao prvak Hrvatske u U-11 uzrastu.

"Ivano je jedan hrabar dječak koji se bori s hendikepom i živi svoj san", opisuje Ivo svog sina, kojemu je, što i sam naglašava, najveći san postati velemajstor.

Vrlo brzo napreduje

Ivano je šah počeo igrati sa šest i pol godina, a u taj svijet uveo ga je vjenčani kum njegovog oca. Brzo je pokazao veliki talent i napredovao kroz Šahovski klub Šibenik, kojem su, na čelu s predsjednikom Mirom Teslom i trenerom Marijom Malenicom, Močići vrlo zahvalni. Trenutno je Ivanov glavni trener splitski velemajstor Ante Šarić.

"Proučavamo otvaranja i razne strategije", govori Ivano te dodaje da je kroz rad sa Šarićem značajno poboljšao obrambenu igru, s kojom je prije imao problema. Sada je, kaže, znatno izbalansiraniji igrač. Rezultati rada se i vide jer Ivanov FIDE rejting rapidno raste. Unutar godine dana je od 1600 došao do više od 1900. 

Kao najvećeg šahovskog idola Ivano je izdvojio Bobbyja Fischera, no jako mu se sviđa i Mihail Talj, jedan od najkreativnijih i najoriginalnijih šahista u povijesti. Kod aktualnih igrača nema dileme, Carlsen mu je najdraži, ali voli i nogomet i Luku Modrića.

Bio je i na drugom kraju simultanke

Nekoliko dana nakon što je briljirao protiv najboljih velemajstora svijeta, Ivano je odigrao još jednu simultanku. Ipak, ovaj put je on bio taj koji je igrao protiv drugih. Protivnici su mu bili 20 njegovih vršnjaka u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

"Zanimljivo je, samo puno trebaš hodati i puno ti je ploča u glavi. Nije to lako", istaknuo nam je Ivano. Kad smo mu ukazali na to da je ipak uspio pobijediti sve svoje protivnike, šmekerski nam je rekao: "A jesam..."

Ivano je ujedno i doprinio interesu za šah kod svojih vršnjaka. Iz šibenske škole šaha kažu da otkad je on došao, više nemaju dovoljno stolica za svu djecu. "Ako je Ivano doveo barem i pola, vrlo nam je drago", kaže otac Ivo i poziva svu djecu iz Šibensko-kninske županije i šire da se uključe u projekt koji predvodi FIDE majstor Branko Vlaić. 

"Htjeli bismo da djeca s bilo kakvim vidom hendikepa vide da mogu živjeti svoje snove"

"Nije Ivano poletio nakon ovoga ni mi kao roditelji. Nije on odmah novi Magnus Carlsen, ali ovo mu je veliki poticaj za dalje. I ja kao bivši sportaš znam da je svaki sportski put pun uspona i padova, bit će tu i loših stvari, ali nadamo se da će biti više pozitivnijih. Ovo doživljavamo kao krunu njegovog dosadašnjeg rada i veliki poticaj za dalje", poručuje Ivo.

Hrabri Ivano i njegova obitelj svojim primjerom ujedno šalju snažnu poruku djeci i mladima. "Htjeli bismo da i druga djeca, s bilo kakvim vidom hendikepa, vide da mogu biti uspješni i živjeti svoje snove", poručio je Ivanov otac Ivo za kraj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.