Ratovi, hladnoća i kilometraža: Što sve određuje ždrijeb za Euro 2020.

Foto: EPA-EFE

ZAVRŠETKOM Lige nacija poznate su sve jakosne skupine ždrijeba kvalifikacija za Euro 2020. koji će se 2. prosinca održati u Dublinu.

Iako je natjecanje završila na posljednjem mjestu svoje grupe, Hrvatska je zahvaljujući rezultatima Njemačke i Poljske zadržala status nositelja te će u ždrijebu biti svrstana u prvu jakosnu skupinu zajedno s Belgijom, Francuskom, Španjolskom, Italijom i Poljskom te sudionicima Final Foura Lige nacija Švicarskom, Portugalom, Nizozemskom i Engleskom.

U ždrijebu će biti svih 55 europskih reprezentacija, koje će biti smještene u deset skupina, pet s pet i pet sa šest reprezentacija. Kvalifikacije se igraju od ožujka do studenog sljedeće godine, a sudionici Final Foura Lige nacija (lipanj sljedeće godine) bit će smješteni u skupine od A do D koje imaju po pet reprezentacija kako bi odigrali dvije utakmice manje i tako u lipnju imali slobodan termin za Final Four. 

Na Euro će se kroz kvalifikacije plasirati 20 od 24 momčadi, a dodatne kvalifikacije dat će još četiri sudionika. No u dodatne kvalifikacije više neće ići trećeplasirane momčadi iz kvalifikacija nego iz Lige nacija. U ožujku 2020. igrat će se final four svake od četiri Lige nacija (označeni točkicama), a pobjednik će ići na Euro. Ako je sudionik final foura već osigurao plasman na Euro kroz glavne kvalifikacije, na njegovo mjesto ide prva sljedeća reprezentacija po renkingu Lige nacija.

Prvi put procedura ždrijeba kvalifikacija bit će uvelike dirigirana zbog niza restrikcija koje je UEFA uvela. Euro 2020. godine igra se u 12 zemalja domaćina, a to su Azerbajdžan, Danska, Engleska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Irska, Rumunjska, Rusija, Škotska i Španjolska. Kako bi omogućila da se što više domaćina plasira na završni turnir (nijedna reprezentacija nema izravan plasman na Euro), UEFA je odlučila da najviše dva domaćina mogu biti u istoj kvalifikacijskoj skupini.

I ovaj put zbog političkih razloga i nategnutih pa čak i ratnih odnosa neke reprezentacije ne mogu igrati međusobno. Parovi koje sigurno nećemo gledati su Armenija - Azerbajdžan, Gibraltar - Španjolska, Kosovo - BiH, Kosovo - Srbija i Ukrajina - Rusija.

Prvi su put uvedene i restrikcije zbog vremenskih uvjeta. Kao reprezentacije čije zemlje potencijalno mogu biti pod velikom hladnoćom, snijegom i ledom okarakterizirane su Bjelorusija, Estonija, Farski otoci, Finska, Island, Latvija, Litva, Norveška, Rusija i Ukrajina. Najviše dvije od ovih momčadi moći će biti u istoj skupini kako bi se smanjila mogućnost utjecaja vremenskih uvjeta na odigravanje ili čak odgodu utakmica.

Također, uvedena su i ograničenja zbog velikih udaljenosti, a taj dio je malo kompliciran. Najudaljenije zemlje članice UEFA-e su Island, Azerbajdžan i Kazahstan. Kako se ne bi dogodilo da neke reprezentacije previše putuju, u svakoj skupini može biti najviše jedan par po sljedećem ključu:

Azerbajdžan: s Gibraltarom, Islandom ili Portugalom

Island: s Armenijom, Ciprom, Gruzijom ili Izraelom

Kazahstan: s Andorom, Engleskom, Francuskom, Farskim otocima, Gibraltarom, Islandom, Maltom, Sjevernom Irskom, Portugalom, Irskom, Škotskom, Španjolskom ili Walesom

Europsko prvenstvo 2020. godine traje od 12. lipnja do 12. srpnja u 12 europskih gradova. Osmina finala igra se u Kopenhagenu, Budimpešti, Londonu, Amsterdamu, Dublinu, Bukureštu, Glasgowu i Bilbau. Četvrtfinale se igra u Sankt-Peterburgu, Rimu, Münchenu i Bakuu, a polufinala i finale u Londonu na Wembleyju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.