PSG je doveo čudo od igrača, "izdajnika" koji bi mogao promijeniti filozofiju kluba

Foto: Profimedia

KOLO MUANI nevjerojatna je priča ovoljetnog transfer-razdoblja, koja je počela još prošle godine njegovim dolaskom u Eintracht. Došao je tiho, a tek su njemački novinari koji su pratili prinove među bundesligašima napisali pokoji usputni članak o njemu referirajući se uglavnom na njegovu posljednju sezonu u Nantesu, gdje je u 37 nastupa ubilježio 9 golova i 8 asistencija. U Frankfurt je stigao besplatno. 

Posljednjih godina Eintracht je naviknuo javnost na svoje senzacionalne poslove (Jović, Haller, Silva), ali se uz ovaj transfer stvorio narativ da igrač dolazi besplatno i da je već nekoliko mjeseci prije dao riječ Eintrachtu koju nije htio pogaziti iako su kasnije stigle i neke druge ponude. Kakav god trag bude ostavio u Bundesligi, mislilo se, bit će dobro. Očekivanja su bila svedena na minimum.

Godinu dana nakon debija za Eintracht i 50 utakmica u kojima je postigao 26 golova i dodao 17 asistencija prešao je za čak 95 milijuna eura u PSG. Osim odličnih brojki, ostavio je i odličan dojam na terenu uz mnogo zalaganja i pregršt atraktivnih poteza kao jedan od najboljih driblera lige.

A priča o njegovom obećanju Eintrachtu unatoč drugim ponudama od samog ga je početka označila kao miljenika srčanih navijača Eintrachta. Utakmicu po utakmicu, kako je odmicalo prvenstvo, Randal Kolo Muani plijenio je pažnju javnosti.

Splet za njega sretnih okolnosti (ozljede nekoliko ofenzivnih igrača u reprezentaciji) doveo je do toga da zaigra na Svjetskom prvenstvu i zamalo postane francuski junak u finalu protiv Argentine. U 123. minuti, pri rezultatu 3:3, izašao je sam na Emiliana Martineza, snažno tukao, ali je argentinski golman nogom obranio njegov udarac i odveo utakmicu do jedanaesteraca, u kojima su Argentinci bili uspješniji.

Već u zimskoj pauzi brojni klubovi ubilježili su ga kao moguće pojačanje. Interesa nije nedostajalo, a spominjali su se velikani poput Bayerna, dvojca iz Manchestera, Chelseaja, PSG-a itd.

Ništa nije govorilo da bi mogao postati uspješan nogometaš

Eintracht je bio u naizgled lagodnoj situaciji koju mu je jamčio ugovor do 2027. godine pa je od samog početka odlučio da svog novog dragulja neće pustiti bez najmanje 80 milijuna eura odštete. Zbog takvog stava postao je predmet sprdnje jer nitko realan ne bi toliko tražio za nogometaša koji je jedva nekoliko mjeseci odigrao na vrhunskoj razini.

I danas, nakon njegovog transfera u PSG, veći dio javnosti zgrožen je poslom Parižana, a oduševljen još jednom senzacionalnom prodajom Eintrachta, koja im donosi pregršt novca. Iako je posao amenovan u 5 do 12, Kolo Muani na radaru je Parižana cijelo ljeto, ali saga oko ugovora Kyliana Mbappea i sva napetost njihovih odnosa odrazili su se i na ovaj posao. Na koncu, Mbappe je ostao još barem koji mjesec, a odlazak Neymara upalio je lampice među vodećim ljudima PSG-a.

Muani je počeo igrati nogomet na ulici, a s 14 godina došao je u US Torcy. To nije značajno promijenilo njegov život jer je za Torcy znao odigrati utakmicu u 14 sati, a navečer opet zaigrati u kvartu s ostalim dječacima.

Zanimao ga je samo nogomet i u školi je imao problema jer se pojavljivao samo zato što je morao. Bio je jako šutljiv, povučen i provodio je vrijeme u zadnjim klupama ni s kim ne komunicirajući.

Nažalost, tako su posljedično stigle i loše ocjene, koje su ga udaljile od dobrih nogometnih škola kojima je pripadao talentom, ali ne i ponašanjem i ocjenama. Uz to, bolovao je od Osgood-Schlatterove bolesti, koju uzrokuju prekomjerna sportska aktivnost i rast. Zato je završio u Torcyju dok su njegove kolege potpisivale za prestižne nogometne škole.

Tek 2015., tri godine kasnije, zapazili su ga Nantesovi skauti i dali mu povjerenje pa je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. Bio je svjestan da mu je to posljednji vlak, a kako danas voli spomenuti, doslovno se bacao na glavu da opravda posljednju šansu. No iako je 2018., kao 19-godišnjak debitirao u Ligue 1, Nantes ga je sljedeće sezone posudio u trećeligaški Boulogne, gdje je upao u probleme od samog početka. 

Dali su riječ Eintrachtu i nisu je htjeli pogaziti. Kasnije je on postao izdajnik za navijače

Vrlo brzo zaradio je dva isključenja pa ga je trener zbog nediscipline kaznio udaljavanjem iz momčadi na nekoliko utakmica, što ga je pogodilo. Ali nije potonuo, nego se odlučio za rigorozne mjere. Izabrao je samo put do trening-centra, a zabave i druženja s vršnjacima ostavio je iza sebe. Ta mu je žrtva odmah donijela rezultate u vidu boljih nastupa.

I kada je počeo pružati dobre igre u Boulogneu, došli su korona i prekid natjecanja. Vratio se u Nantes i samo čekao priliku da pokaže gdje zaista pripada. To je i pokazao sve boljim nastupima, a odgovorni ljudi u klubu tek tad su ga počeli ozbiljno shvaćati, no bilo je prekasno. Ponudili su mu novi ugovor, vršeći pritisak i na njegova oca, i izdašniju plaću od one koju je imao u Eintrachtu.

Za Muanijeve je, pak, riječ koju su dali tadašnjem sportskom direktoru Eintrachta Frediju Bobiću bila i ostala svetinja. Danas to više ništa ne znači navijačima u Frankfurtu, koji su mu uputili brojne kritike zalijepivši mu etiketu izdajnika zbog odlaska u PSG, pa čak i neke poruke uvredljivog sadržaja.

Ipak, nije teško razumjeti odluku dečka kojem je klub iz rodnog grada došao s ponudom da bude njegov novi projekt, odnosno da postane njegov spasitelj i predvodnik novog poglavlja PSG-a. Era Neymara, Messija, a uskoro, kako se čini, i Mbappea došla je kraju te su se "iscrpljeni" Parižani u nedostatku ideja okrenuli nekim manje atraktivnim igračima.

No oni su i više rizični jer iako Ligu prvaka nije donio ni zvjezdani trojac u napadu, ako podbace i promaše s Muanijem i Dembeleom, mnogo će se teže opravdati. Jasno je da jedna vrhunska sezona prvog pojačanja te neozbiljnost i ozljede drugog ne mogu ulijevati povjerenje javnosti.

Ipak, angažman Kolo Muanija vrijedan je rizika, ma kako to čudno zvučalo jer je plaćen 95 milijuna eura. Prije svega, PSG dobiva domaćeg dečka koji je strašno motiviran i spreman učiniti sve što treba za momčad. Spreman je igrati u oba smjera i jasno je da nema zvjezdani status ni pogodnosti kakve je imao Neymar, koji se u Parizu ponašao kako je htio.

Svestran napadač s nevjerojatnim setom vještina i fizičkih predispozicija

Osim misterioznih ozljeda radi odlaska na sestrine rođendane, mogao si je dopustiti i da se odmara dok se njegova momčad brani, a to je godinama bilo kobno za PSG u presudnim mečevima Lige prvaka. Svaka momčad može na neki način sakriti i istrpjeti igranje obrane jednog igrača, ali kada je to slučaj s trojicom, jasno je da nijedan stručnjak ne može tako osvojiti najsnažnije natjecanje.

Nadalje, s Mouanijem trener Luis Enrique dobiva ofenzivca koji u zadnjoj trećini može igrati gotovo sve. Dobar je igrač međuprostora jer ima sjajan osjećaj za igru. Nije ograničen i može dosta kvalitetno pridonositi i kroz kontre i polukontre, ali i na nisko postavljene obrane kad nema puno rupa i prostora jer je igrač sjajnog driblinga i brze, inteligentne reakcije.

U sezoni u Eintrachtu pokazao je da se jednako dobro snalazi u raznim sustavima koje je postavljao Oliver Glasner, ali i da mu nije problem otključati na bilo koji način postavljene obrane. On je sjajan dribler koji ima dobar i precizan udarac pa mu ni golovi izvan 16 metara nisu strani.

Vrlo je važno napomenuti i da ne pati od postizanja golova, nego će prije podvaliti loptu za suigrača ako primijeti da se nalazi u boljoj poziciji za šut (17 asistencija prošle sezone). Osim driblinga, ima zavidne brojke i u progresivnom nošenju lopte i osvajanju prostora na protivničkoj polovici.

Uz to, veže i sjajna progresivna dodavanja s visokom točnošću po utakmici. Nije mu bilo teško ni spustiti se nisko i pomoći svojoj ekipi u iznošenju lopte kad bi se protivnik branio presingom i ometao izgradnju napada.

Može učiniti Mbappea još opasnijim

Jako je pokretan i strašno brz, a visok je 187 centimetara. Na tu visinu, reći će neki, fale mu skok te udarci i golovi glavom, no niti je igrao niti će igrati u sustavima i momčadima koje dolaze u završnicu i vrebaju gol isključivo bombardiranjem centaršutevima protivničkog šesnaesterca.

Kolo Muani je univerzalac odličnih fizičkih predispozicija, razumijevanja igre i prostora i donosi nevjerojatan arsenal koji može odlično kliknuti s Mbappeom i Dembeleom u navali Pariza.

U takvoj postavi Luis Enrique bi prije svega imao luksuz kakav njegovi prethodnici nisu imali, a to je da mu većina nogometaša donosi defenzivnu odgovornost dok se samo Mbappe može odmarati kada se momčad brani, što se može sistemski sakriti i ne bi se puno trošio u obrani pa bi ostao strašno ubojit u napadu, gdje bi mogao crpiti sve rezerve.

Nije zanemarivo ni to da ne dolazi kao velika zvijezda koja bi bila uz bok Mbappeu, poput Neymara i Messija. Kolo Muani dolazi kao svestrani ofenzivac koji se može prilagoditi i podrediti svojim suigračima u napadu, a da njegov učinak bude na elitnoj razini.

Ako Mbappe bude igrao ono što želi i ako mu i dalje sve bude dozvoljeno, Kolo Muani igrat će ono što treba da bi upotpunio napadački učinak momčadi. Nevjerojatno zvuči, ali Muani može učiniti Mbappea još boljim i opasnijim za protivničke obrane.

Njegov dolazak nudi toliki potencijal PSG-u da može imati ključnu ulogu u eventualnom ostanku Mbappea u Parizu i iduće sezone, što bi bilo odlično i za francusku reprezentaciju.

Naravno, puno faktora će utjecati na to, a jedan od važnijih je i zdravlje, kako Muanija, tako i Dembelea. Kod potonjeg je vrlo bitno i ponašanje jer se nije proslavio u Barceloni svojim neozbiljnim potezima izvan terena.

Novi PSG?

Odlazak Messija i Neymara donosi PSG-u i mogućnost proširenja kadra kvalitetnim rotacijskim igračima. Izdašne plaće najboljih zvijezda godinama su ograničavale momčad na 12-13 nogometaša koji mogu igrati na visokom nivou u Ligi prvaka, a ostatak rotacije bili su ili klinci koji se tek trebaju razviti ili iskusni igrači, ali nedovoljno dobri da bi dali dodatnu kvalitetu momčadi.

Zbog toga je PSG već ovo ljeto morao krenuti u drugačije građenje momčadi, a u naredna dva-tri prijelazna roka dodatno će je osnaživati ondje gdje bude najviše trebalo. Pa čak i ako ode Mbappe, a trenutno je to izgledno, Parižanima se sigurno neće dogoditi drastičan pad.

Kolo Muani ima sve potrebno da bude prvi čovjek te ekipe i otvori novo poglavlje kluba. Možda bi to bio i najbolji scenarij, ma koliko ludo zvučao. Svjedoci smo dugogodišnjeg PSG-ovog inzistiranja na gomilanju zvijezda radi uspjeha, no to klubu nije donijelo ono na što je ciljao - Ligu prvaka.

Možda je sada vrijeme da odustanu od takvog pristupa i naprave zaokret. Prvi korak su dobro odradili. Uvjerili su Kolo Muanija da ga toliko žele da je pristao čak i na ružan način iznuditi transfer u Pariz. Podlegao je ponuđenoj prilici i pristao na štrajk kako bi pritisnuo čelnike Eintrachta da ga puste. 

Uvjerili su ga da mu nude priliku života, pa čak i po cijenu da postane izdajnik, i sada to ne smiju pustiti niz vodu. U svim dugogodišnjim neizvjesnostima, nemirima i previranjima zvijezda na Parku prinčeva, čini se da je konačno moguć drugačiji PSG.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.