HAJDUK

Wenger nije mogao bez njega, a trener Hajduka je rekao: Ja nisam dobar trener

Foto: Reuters

HAJDUK je danas smijenio Harija Vukasa i nekoliko minuta kasnije objavio da je novi trener prve momčadi Boro Primorac, dosadašnji šef Hajdukove akademije.

 

Primorcu će u stručnom stožeru biti Toni Golem, dosadašnji trener golmana Hrvoje Sunara te kondicijski treneri Toni Modrić i Šime Veršić. Prvu utakmicu na klupi Primorac će imati u subotu u 17:05 kad na Poljudu gostuje Osijek.

Novi Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić tako je završio smjene u Hajdukovu stručnom kadru, a o Bori Primorcu je biranim riječima govorio na svojem predstavljanju na mjestu predsjednika splitskoga kluba.

Razotkrio skandal u Francuskoj

Boro Primorac u igračkoj karijeri za Hajduk je odigrao više od 150 utakmica od 1978. do 1983. godine, a prestao je igrati s 36 godina 1990. u Cannesu. Tamo je i započeo trenersku karijeru koja je trajala do 1992. godine kad je otišao u Valenciennes. U tom klubu ostao je do 1993. godine da bi otišao iz Francuske nakon skandala s namještanjem utakmica.

Upravo je Primorac razotkrio Marseilleova predsjednika Bernarda Tapieja koji je potkupio trojicu njegovih nogometaša u zadnjem kolu prvenstva, a nudio je mito i Primorcu. Tapie, tada najmoćniji čovjek francuskog nogometa, dobio je dvije godine zatvora, a Primorac je otišao iz Francuske jer nije mogao naći novi angažman. Sumnjalo se i u njegovo poštenje u čitavoj priči pa je Primorac nakratko 1994. godine preuzeo reprezentaciju Gvineje Bisau što mu je bio zadnji samostalni trenerski angažman.

Od 1995. do 2018. godine Boro Primorac bio je desna ruka velikom Arseneu Wengeru koji ga je iznimno cijenio. Wenger je Primorčev rad zamijetio još dok je radio u Francuskoj i 1995. ga je pozvao da mu bude asistent u japanskoj Nagoyi.

S Wengerom triput bio prvak Engleske

Kad je japanska priča završila, Wenger je Primorca doveo sa sobom i u Arsenal te je sjajni dvojac osvojio tri naslova prvaka, šest FA kupova, a 2006. došli su i do finala Lige prvaka u kojem su do 76. minute vodili protiv Barcelone pa izgubili 2:1.

Engleski mediji napisali su desetke tekstova o Primorcu, Wengerovu "čovjeku iz sjene" o kojemu nitko nije puno znao, ali su svi znali da je Wengeru bio iznimno važan. Još dok su radili u Japanu, Francuz je bio fasciniran Primorčevim poznavanjem protivnika do najsitnijih detalja.

Primorac je bio opsjednut nogometom i bio je ključan u dovođenju nekih igrača koji su kasnije bili ključni kotačići u Wengerovoj momčadi. Jedan od njih je Patrick Vieira na čijem dolasku je Primorac inzistirao, a Englezi su pisali da se Wenger oko svega konzultirao s bivšim igračem Hajduka, iako je bilo i onih koji su tvrdili da je Primorac samo išao niz dlaku Wengeru kako bi zadržao posao.

"On je sjajan tip i mi igrači smo ga jako voljeli. Bio je puno bliži s nama nego Wenger jer je i sam bio uspješan igrač i znao je kako se treba s nama postupati", rekao je bivši Arsenalov igrač Ray Parlour, a legendarni Paul Merson je dodao:

"Boro je nogometni luđak koji mi je jako pomogao dok sam se oporavljao od ozljeda. Razgovarali smo o nogometu i bio sam fasciniran koliko on zna. S njim je bilo jako lako razgovarati i bio je puno pristupačniji od Wengera."

Za sebe rekao da ne bi bio dobar trener

Povremeno se znala pojaviti priča da Primorac ima ponude raznih klubova, ali Wengerov pomoćnik ih je učestalo demantirao i redovito je odbijao intervjue. Jedan od rijetkih dao je 2006. godine hrvatskim medijima u Austriji.

"Ne mislim da bih bio dobar trener jer za to nije potrebno samo poznavati nogomet. Moraš imati i druge kvalitete, a mislim da ih ja nemam. Odnos s medijima bio bi mi prestresan. Nikad nisam ozbiljno razmišljao o tome da se ponovno bavim tim poslom", rekao je tad Primorac.

Iz Arsenala je otišao 2018. godine zajedno s Wengerom da bi u kolovozu prošle godine preuzeo mjesto voditelja Hajdukove akademije Luka Kaliterna. Sad je dobio najtežu funkciju na Poljudu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.