Točno je godinu dana od Peleove smrti: Prije njega 10 je bio samo broj

Foto: Profimedia

DANAS je točno godinu dana od smrti legendarnog brazilskog nogometaša Peléa, koji je preminuo u 82. godini. Punog imena Edson Arantes do Nascimento, Pele se smatra jednim od najvećih igrača svih vremena. S reprezentacijom Brazila bio je svjetski prvak triput, što nije uspio nijedan drugi igrač.

Prvi naslov osvojio je 1958., kada je kao 17-godišnjak oduševio svijet i odmah postao ključni igrač reprezentacije. Drugi naslov uzeo je četiri godine kasnije, a posljednji 1970. godine. U karijeri je na klupskoj razini igrao za brazilski Santos i američki New York Cosmos.

Najutjecajniji nogometaš ikada

Pele danas počiva u pozlaćenoj grobnici u Santosu, gdje je pokopan nakon što se emotivnim porukama od njega opraštao cijeli nogometni svijet. Iako je u debatama o najboljem svih vremena uvijek teško pomiriti suprotstavljena mišljenja, teško je poreći da Pele nije najutjecajniji nogometaš koji je ikada igrao.

Bio je prva globalna superzvijezda u povijesti najpopularnijeg sporta i još dok je bio dječak počeo se stvarati njegov mitski status. Pele je razlog posebnog statusa desetke u nogometu otkako je s tim brojem na leđima 1958. zaludio navijače. Njegov značaj je u oproštajnoj poruci objasnio Neymar, igrač koji je oborio Peleov rekord golova za brazilsku reprezentaciju:

"Prije Peléa 10 je bio samo broj. Negdje sam pročitao taj izraz, u nekom trenutku svog života. Ali ta je rečenica lijepa i nepotpuna. Rekao bih da je prije Peléa nogomet bio samo sport. Pele je promijenio sve. Nogomet je pretvorio u umjetnost, u zabavu. Dao je glas siromašnima, crncima i posebno: dao je vidljivost Brazilu. Nogomet i Brazil podigli su svoj status zahvaljujući Kralju! On je otišao, ali će njegova magija ostati. Pele je vječan!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.