ZANIMLJIVOSTI

Prije 50 godina dogodio se jedan od najvećih skandala u povijesti sporta

Foto: Profimedia

JEDNA od najskandaloznijih utakmica u povijesti sporta odigrana je prije pedeset godina na Olimpijskim igrama u Münchenu. Bila je to utakmica finala košarkaškog olimpijskog turnira u kojem su se sastale reprezentacije Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država. Bila je to utakmica u kojoj su prvi put u povijesti Amerikanci izgubili na Olimpijskim igrama. Sovjetski Savez pobijedio je 51:50, no sama završnica utakmice pretvorila se u ogroman skandal.

U posljednjoj je minuti utakmice SSSR imao vodstvo 49:48. Američka reprezentacija nije igrala dobro cijelu utakmicu, no ipak je povela nekoliko sekundi prije kraja utakmice. Doug Collins presjekao je jedno dodavanje i potrčao u kontru, a na njemu je napravljen prekršaj. Tadašnji bek američke reprezentacije pogodio je oba slobodna bacanja i rezultat je bio 51:50 za SAD. Preostale su tri sekunde na satu.

Izbornik Vladimir Kondrašin pozvao je time-out te je ostala samo jedna sekunda za napad SSSR-a, u kojem su promašili i Amerikanci su već počeli slaviti zlatnu olimpijsku medalju. No suci su zaustavili njihovo slavlje.

Napad se ponovio još dvaput

Kondrašin je zapravo tražio time-out između dva bacanja Douga Collinsa, ali nije ga dobio zbog loše komunikacije sudaca i zapisničkog stola. Zato je tadašnji glavni tajnik FIBA-e William Jones na licu mjesta naredio da se vrate tri sekunde na sat te da se omogući SSSR-u da ima napad.

Amerikanci su prosvjedovali, ali bezuspješno. Kasnije se doznalo da Jones uopće nije imao ovlasti napraviti takvu odluku. U drugom pokušaju ponavljanja zadnjeg napada igra je ponovo zaustavljena jer je zapisnički stol, umjesto na tri sekunde, semafor vratio na 53 sekunde. Konačno, nakon trećeg pokušaja Sovjeti su čudesno stigli do pobjede.

Belov pogodio za povijest

Jedeško je preko cijelog terena pronašao Aleksandra Belova, koji je zabio polaganje za 51:50. Suci nisu primijetili da je Jedeško pritom nagazio liniju, što je u košarci zabranjeno pri izvođenju lopte.

Amerikanci su se žalili na ponavljanje napada Olimpijskom odboru, u čijoj su komisiji dominirali Sovjeti pa im ta žalba nije prošla, a nisu htjeli ni uzeti svoje srebrne medalje koje danas stoje u švicarskom olimpijskom muzeju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.