Prije 15 godina rođena je generacija zbog koje smo svi zavoljeli rukomet

Foto: Getty Images/Guliver Image

NA DANAŠNJI dan prije točno 15 godina hrvatska rukometna reprezentacija slavila je protiv Njemačke 34:31 te tako osvojila prvo i jedino zlato na Svjetskim prvenstvima.

Bila je to generacija nevjerojatnih igrača, generacija zbog koje su i mladi i stari zavoljeli ovaj sport, djeca su širom Hrvatske krenula trenirati rukomet... Poput nekih sadašnjih reprezentativaca, koji su potaknuti zlatom Paklenih, odlučili kako je njihov životni put - rukomet.

Lino Červar je tada vodio momčad prepunu rukometnih zvijezda i velikih igrača. No ni ta čudesna generacija nije uspjela osvojiti jedino zlato koje nam nedostaje - ono s Europskog prvenstva.
 



"Za mene su Balić i društvo dream team 21. stoljeća"

Ivano Balić ranije je rekao kako je njegova generacija morala osvojiti više trofeja. No, Lino se ne slaže...
 
"Da li se moglo više od jedne reprezentacije koja je bila posljednja u Europi? Mi smo za godinu i šest mjeseci postali svjetski i olimpijski prvaci. No, kad se dogodilo to u nekom drugom sportu? Znam da to nekome smeta možda u Hrvatskoj.
 
Za mene su Balić i društvo dream team 21. stoljeća. Oni su pokazali kako se igra na neki drugi način, uz znanje i maštu. Ljudi su ih osjećali kao svoju djecu. Mala zemlja je napravila takav dar-mar. Pa dobili smo Nijemce dva puta u finalu, a njih je teško u bilo kojem sportu teško pobijediti dva puta u tako važnim utakmicama. 
 
Mislim da bi se mogao napraviti i film o svemu tome", rekao je Lino u velikom intervjuu za Index prije početka Eura u Hrvatskoj.

>VELIKI INTERVJU Červar: Hrvatski sport umire, prijeti mu potpuni krah
 



Hrvatski put prema zlatu nije dobro započeo. Izgubili smo u prvoj utakmici protiv Argentine, no izabranike Line Červara taj poraz je podigao na nevjerojatnu razinu. Redom smo dobivali Saudijsku Arabiju, Rusiju, Francusku i Mađarsku, sve to u grupi. U drugom krugu slavili smo protiv Egipta i Danske, a u polufinalu smo nakon dva produžetka pobijedili Španjolsku. 
 
Na krilima Mirze Džombe u finalu smo srušili veliku Njemačku te tako zasluženo osvojili naslov svjetskih prvaka.
 
Većina igrača iz te zlatne generacije oprostila se od rukometa, neki su i dalje u rukometu.
 
Petorica igrača i dalje su aktivni na rukometnim terenima, Igor Vori (PPD Zagreb), Renato Sulić (Wisla), Blaženko Lacković (HSV), Tonči Valčić (PPD Zagreb) i Vedran Zrnić (Nexe).
 
Neki su izabrali zanimljiv put nakon sjajne karijere, Goran Šprem je zajedno a Mirzom Džombom stručni komentator u prijenosima na TV-u. Ivano Balić i Petar Metličić imaju svoju rukometnu akademiju, gdje rade odličan posao s mladima. Vlado Šola, Valter Matošević, Davor Dominiković i Slavko Goluža su rukometni treneri...
 
I dalje je to jedna lijepa rukometna priča nakon bogate igračke karijere. 





 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.