HNL

Predsjednik Osijeka: Tko se ne može nositi s pritiskom, ovdje mu nije mjesto

Screenshot: NK Osijek TV

OSIJEK se u posljednjih nekoliko kola mučio s rezultatima u HNL-u i izgubio korak za Rijekom i Hajdukom u borbi za drugo mjesto, a prestigla ga je i Lokomotiva na četvrtom mjestu.

Taj niz loših rezultata natjerao je Ivana Meštrovića, predsjednika Osijeka, da igračima zaprijeti kaznama, ali i da se obrati javnosti preko klupske televizije kako bi objasnio svoje odluke.

"Predsjednik je bio danas u karanteni u Vukovaru. Obavio je razgovore s igračima i sa stožerom i ukazao na sve ono što je trebao kazati. To je izazvalo energiju u momčadi, što se vidjelo u prvom poluvremenu, da smo stvarno željeli i htjeli. Nadam se da će i u budućnosti biti takvih sastanaka", odgovorio je nakon utakmice Kulešević na pitanje Indexa.

Objasnio situaciju

Meštrović je nešto kasnije preko klupske televizije dao odgovore na brojna pitanja vezana za klub i ligu. 

"Baš se zaredalo zadnjih par kola da pratim Osijek. Nisam bio u Puli, možda i bolje. Pratim sve utakmice online kad nisam ovdje, pokušavam biti uz ljude koji vode klub na dnevnoj bazi", rekao je predsjednik Osijeka pa dodao: 

"Bio sam na sastanku s igračima, ali ono što sam rekao bih zadržao kao i u svakoj obitelji unutar četiri zida. Teško je biti određen kad se obraćate skupu od 20 individualaca, svaki od njih je poseban na svoj način. Neke ljutnja i srdžba motivira, a neke demotivira, ali kao što rekoh, ovo je posao. Tko se ne može nositi s pritiskom i tko ne može ispunjavati svoje obaveze, ovdje mu nije mjesto. Ako igrač ne može ispunjavati sve svoje obaveze, onda vrijedi isto. Od mene se očekuje da ja ispunjavam svoje obaveze i ja to činim 100%. Moj zadatak je da im plaće dolaze na vrijeme i da klub bude stabilan i ja to uspijevam. Zamislite kako bi izgledalo da ih ispunjavam 50%, vjerojatno bi bila pobuna isti čas. Tražimo fer odnos bez povišenih tonova kad za to nema potrebe, bez demagogije i bez glume", rekao je Meštrović. 

Spominjale su se kazne, ima li smisla kažnjavati igrače?

"Kad je netko zločest, treba ga kazniti. Ja sam igračima u tom svom obraćanju rekao da se ne radi o jednoj utakmici, radi se o tri vezane sljedeće utakmice. Očekujem da se ne srame proći podignuta čela Osijekom. Želim da korektno obavljaju svoj posao, za koji su uvijek na vrijeme i pošteno plaćeni. Želim da to bude fer s njihove strane, onog trena kad to postane nefer, kazne kreću", rekao je Meštrović.

Navijači znaju biti nestrpljivi i žele sve što prije i što brže. Koliko je predsjednik nestrpljiv?

"Ja volim što su navijači nestrpljivi i što u ovom mirnom ravničarskom duhu postoji ta glad za sportskim rezultatom. Vjerujte mi, ja sam najkritičniji i najnestrpljiviji. Moramo biti iskreni i reći da je fokus mene i mojih suradnika malo odvučen na Pampas. Sportski rezultat je nešto što je ove sezone, mjesto na tablici je ove sezone, a Pampas je sljedećih 90 godina. To je ostavština koja nije alibi za naše sportske neuspjehe", rekao je predsjednik Osijeka. 

VAR?

"Načelno, VAR je nešto što bi svakom trebalo biti dobrodošlo. Primjena istog je i dalje u zoni u kojoj tehnika i dalje sluša čovjeka. Postoji prostor za nenamjerne pogreške. Možda se s VAR-om trebalo proći neke testne utakmice u nekoj pokusnoj fazi prije nego smo ga uveli u prvu ligu. Ne mogu reći da sam protiv VAR-a, ne mogu reći ni da sam lud za VAR-om, ali moje mišljenje dijeli većina visokopozicioniranih europskih nogometnih djelatnika. Pričekajmo još s detaljnom ocjenom VAR-a kad sezona završi."

Jesu li kod nas suci spremni za primjenu VAR-a?

"O hrvatskim sucima nemam loše mišljenje, ne bavim se previše njima. Za 99% njih ne znam ni kako izgledaju. Mislim da su ti ljudi pod većim pritiskom nego što bi trebali biti, mislim da su nekom inercijom negativne klime oko suđenja osuđeni na pritisak iz kojeg se rađaju greške. Ne vjerujem da je većina njih maliciozna na ovaj ili onaj način, vjerujem da im je uloga u društvu i nogometu u Hrvatskoj bačena pod svjetla reflektora više nego bi oni to htjeli. Ne mogu reći da bih bio sretan da sam danas nogometni sudac u Hrvatskoj. Nije to lagan posao, ali to nije ni opravdanje za greške koje evidentno događaja. Isto kao i kod naših igrača, tko se ne može nositi s pritiskom, možda je odabrao krivu profesiju."

Rezultat u Kupu? 

"Ispadanjem Dinama i Hajduka mi smo olako pomislili da je sad šansa u Kupu. Igramo protiv Rijeke doma, protiv Rijeke koja je taj Kup osvajala tri puta u novijoj povijesti. Prednost nam je da smo željni tog Kupa i da će nam, nadam se, forma do onda ići gore. Riječ je o jednoj utakmici, radi se o utakmici koju ako prođemo, u finale idemo kao favoriti. Mnogi momci iz naše ekipe nikad nisu u ruci držali trofej i nadam se da su gladni trofeja baš kao i ja", zaključio je Meštrović. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.